Arrestaties bij opruiend protest

Nieuws, gepost door: Steungroep 13 September op 15/05/2014 05:12:44

Wanneer: 15/05/2014 - 11:46

Het opruiend protest, voorafgaand aan de behandeling van het hoger beroep van schrijfster en activiste Joke Kaviaar, heeft tot nu toe geresulteerd in vijf arrestaties. Een groep van in totaal ongeveer 30 personen kwam vanaf 12 uur samen op de Dam in Amsterdam om de 'verboden' tekst "Rara, wiens rechtsorde is het?" te verspreiden,


Historicus Dennis Bos las de tekst voor, en werd, ondanks een dreiging van arrestatie, ongemoeid gelaten. Nadat de deelnemers aan het protest posters met de tekst (http://13-september.nl/wp-content/uploads/2014/05/muurkrant-rara-rechtso...) daadwerkelijk gingen verspreiden dmv plakken en uitdelen, volgden wel arrestaties. Inmiddels zijn vijf mensen op verschillende momenten aangehouden, de precieze redenen zijn nog onduidelijk.

De groep is nu onderweg van de Dam naar het gerechtsgebouw, waar om 14 uur de behandeling van het hoger beroep van start gaat. De activisten worden scherp in de gaten gehouden door politie. Een van de deelnemers werd licht aangereden (geschampt) door een motoragent.Wie: 
Steungroep 13 September

Bij het universiteitsgebouw aan de Spuistraat werd halt gehouden voor gesprekken met geinteresseerde studenten. Politie heeft inmiddels meerdere mensen gevorderd te stoppen met uitdelen of tonen van de tekst, onder dreiging van arrestatie.Wie: 
Steungroep 13 September

Inmiddels een zesde arrestatie, van een persoon die met een poster bij een legale plakzuil ging staan.


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
Steungroep 13 September

Zevende arrestatie, reden is onduidelijk. Groep is bijna bij gerechtsgebouw. Politie verwijdert posters die eerder aan brug waren gehangen.Wie: 
Steungroep 13 September

Zevende arrestatie lijkt vals alarm.Wie: 
nn

still one splinter group pasting in centrum .. catch us if you can pigs FREEDOM TO JOKEWie: 
Steungroep 13 September

Advocaat heeft een van de arrestanten bezocht, die zit vast wegens opruiing. Vijf of zes andere arrestanten zitten op een ander bureau.Wie: 
Steungroep 13 September

In ieder geval een van de arrestanten is inmiddels weer vrij. Zij vertelde dat er op het bureau waar zij zat later twee mensen binnengebracht werden, die aangehouden waren bij een razzia op het Waterlooplein. 'Illegalen', zoals de smeris stelde.
De eerste, een oudere man, werd als enige arrestant gedwongen zich uit te kleden. Daarna kreeg hij een paar kledingstukken terug en werd in een koude cel gezet, terwijl anderen alle kleding aan mochten houden. Pas na vijf uur kreeg hij z'n jas weer aangeboden. In ruil daarvoor werd wel informatie afgetroggeld.
Een tweede persoon, een jongere man, werd erg achterdochtig bejegend. Hij was behoorlijk in paniek. Toen hij om een glaasje water vroeg, ontstond er een schermutseling waarbij hij hardhandig tegen de grond gewerkt werd door drie smerissen. De vrijgekomen arrestante hoorde zijn geschreeuw.
De smeris die zich jegens deze mensen het grofste opstelde werd later herkend als een stille die tijdens de actie op de Dam ook al iemand tegen de grond geduwd had.

Welkom in het land van Teeven en Opstelten...Wie: 
Steungroep 13 September

De overige arrestanten lijken in verzekering te zijn gesteld. Er is nu een lawaaidemo bezig bij bureau Beursstraat in Amsterdam. De politie is erg opgefokt aanwezig, oa met paarden. Er wordt opgeroepen naar het bureau te komen om de arrestanten te steunen en de lawaaidemo te versterken.Wie: 
Steungroep 13 September

De lawaaidemo bij bureau Beursstraat is uiteindelijk zonder verdere problemen afgerond. Inmiddels is duidelijk dat drie arrestanten weer vrij zijn. Een van hen was aangehouden voor opruiing (poster met de tekst 'Rara, wiens rechtsorde is het' vasthouden), een voor niet tonen ID-bewijs en verzet bij arrestatie en de laatste arrestant is de precieze reden voor aanhouding nooit duidelijk geworden.
Drie andere arrestanten zijn hoogstwaarschijnlijk in verzekering gesteld. Terwijl men aan het wachten was op vrijkomende arrestanten bij bureau Beursstraat reed er een busje met twee arrestanten naar buiten. Daar omheen is flink lawaai gemaakt, wat de smeris in de zenuwen hielp en de reden was voor het laten aanrukken voor steeds meer versterking en het creeren van een dreigende sfeer. Het busje is na enige tijd wel vertrokken, vooralsnog is het onduidelijk waar ze heen gebracht zijn.Wie: 
f.f.f.

AMSTERDAM POLITIE STAATWie: 
Steungroep 13 September

Er is nog een arrestant vrijgelaten, met een strafbeschikking voor belediging van een ambtenaar in functie op zak.Wie: 
Λ И T i

ϟ
★ video vd posteraktie censuur repressie en 6 arrestaties
¬

* aso smeris scheurt met zn motor in op mensen [2.40]

* zelfs de kmar kwam er aan te pas de smeris te helpen een journalist te arresteren [3.00]Wie: 
Spirit Of Squatters Collective TV

link to all videos: https://www.indymedia.nl/node/22915Wie: 
nn

Ook na de zitting zijn er nog posters geplakt, oa rondom het politiebureau waar de meeste arrestanten zich bevonden:

Foto: 


Wie: 
JK

Laatste woord bij het hof: https://www.indymedia.nl/node/22897

Knokken tegen censuur: https://www.indymedia.nl/node/22923Wie: 
nn

Dat andere steden maar mogen volgen met het openbaar verspreiden van de teksten.Wie: 
steungroep 13 september

Laatste woord Joke Kaviaar in de rechtszaal: opgenomen op de publieke tribune

http://13-september.nl/laatste-woord-joke-kaviaar-de-rechtszaal-opgenome...Wie: 
nn

Copies vd tekst geplakt in Eindhoven- in solidariteit.
Omdat de tekst toch al niet 'mag' schijnbaar (vrijheid van meningsuiting?!), is ie ook niet op legale zuilen gelastplakt.

"Geen mens is illegaal"Wie: 
nn

vrijheid van meningsuiting

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech