Geen vrouwen op straat! Supporters We Are Here luiden de noodklok en houden 14 april een demonstratie

Nieuws, gepost door: WE ARE HERE op 11/04/2014 04:06:50

Wanneer: 11/04/2014 - 17:25

Vluchtelingenvrouwen die uit Asielzoekerscentra (AZC's) worden gezet, staan op straat. In de gekraakte Vluchtgarage in Amsterdam Z.O., waar een groep vluchtelingen verblijft, melden zich iedere week vrouwen die nergens heen kunnen. Alle opvang in het land, georganiseerd door kerken en vrijwilligers, zit helemaal vol. Op dit moment is er geen onderdak voor de vrouwelijke uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam. Supporters van de uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam luiden de noodklok en demonstreren maandagmiddag 14 april op het Spui in Amsterdam


Vrijwilligers doen hun uiterste best om de vrouwen elders onder te brengen, maar ''De volgende vrouw die zich meldt, weten we echt niet meer waar ze heen moet" (aldus Marjan Sax, een van de supporters). Een oplossing is de opvanglocatie in de Havenstraat in Amsterdam, waar een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers tijdelijk verblijft. Daar is voldoende ruimte om de vrouwen die op straat staan, onder te brengen.

De gemeente Amsterdam weigert echter de lege kamers in de Havenstraat, tijdelijk onderkomen tot 1 juni voor een beperkte groep uitgeprocedeerde vluchtelingen, beschikbaar te stellen aan kwetsbaren die zich melden voor hulp. In de opvanglokatie aan de Havenstraat waar ongeveer 130 vluchtelingen verblijven, zijn nog 84 kamers ongebruikt.

Al sinds september 2012 voert een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen actie om aandacht te krijgen voor hun situatie, onder de naam WE ARE HERE. Zij krijgen geen verblijfsvergunning in Nederland maar kunnen ook niet terug naar het land van herkomst. Burgemeester van der Laan maakte afspraken met staatssecretaris Teeven, over de opvang in de voormalig gevangenis in de Havenstraat. Slechts een deel van de vluchtelingen kreeg het aanbod om hier te wonen voor 6 maanden. Andere leden van de groep verblijven sindsdien in een kraakpand in Amsterdam Zuid Oost. "Dit kraakpand zit overvol, heeft nagenoeg geen voorzieningen en is een onveilige plek voor de vrouwen om te verblijven. Op dit moment verblijven er alleen mannen, onder moeilijke omstandigheden." De gemeente houdt vast aan het vastgestelde aantal vluchtelingen dat in de Havenstraat mag wonen, zelfs voor ernstig zieken of vrouwen wordt geen uitzondering gemaakt, ook al staan er veel kamers leeg.

De vrouwen die zich melden zijn vanwege hun kwetsbare positie (geen netwerk, geld, onderdak) een perfect doelwit voor uitbuiting en jonge vrouwen komen snel in de prostitutie terecht. Zij kunnen geen gebruik maken van bestaande daklozenopvang omdat zij geen documenten bezitten en deze opvang is veelal ongeschikt. Amsterdam heeft een zorgplicht, en komt deze op dit moment niet na. In de Gemeenteraad is al een aantal keer de zorg geuit over de kwetsbaren uit de groep. Op 13 maart jl. heeft de Gemeenteraad nog ingestemd met een nieuw plan, voor meer opvangplekken en een aanmeldloket. Het is onbekend wanneer dit plan in werking gaat treden, tot die tijd is er niets geregeld.

"Het is absurd dat wij halsbrekende toeren moeten uithalen om vrouwen van de straat te halen terwijl er in de vluchthaven 84 kamers leeg staan! Elke dag worden vrouwen vanuit de asielzoekerscentra op straat gezet. Onlangs werd een Somalische vrouw van 68 bij de Vluchtgarage gebracht, die door passanten was aangetroffen op een bank van het station in Leeuwarden, zonder geld, zonder adres om naar toe te gaan. Gisteren melde zich een 21 jarige Ethiopische vrouw bij de Vluchtgarage, geklinkerd uit AZC Almere. Zij krijgen bij alle instanties te horen dat er geen opvang voor hen is. Maar deze vrouwen kun je toch niet op straat zetten."

De supporters worden geconfronteerd met de gevolgen van een falend, onzorgvuldig asielbeleid, dat niet zij, maar de politiek verantwoordelijken in de gemeenten en den Haag moeten oplossen. De supporters hebben over deze kwestie een brandbrief naar de gemeenteraadsleden van Amsterdam gestuurd. Het is een onhoudbare situatie. Er is ruimte in de Havenstraat, alle voorzieningen zijn daar, dus het kost relatief weinig geld en moeite om de vrouwen daar onderdak te geven.

Vrouwenopvang in de Havenstraat!
Demonstratie van vluchtelingenvrouwen en supporters maandag 14 april 15:00 uur op het Spui in Amsterdam.

website
facebook


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech