verslag van demo Petten

Nieuws, gepost door: Yvonne op 26/03/2014 03:02:31

Wanneer: 26/03/2014 - 00:25

Hieronder volgt een verslag van het verloop van de actie bij Petten. Over hoe de actie uiteindelijk totaal anders verliep dan verwacht en hoe de mensen daarna werden overgebracht naar Hoofddorp en vervolgens een gebiedsverbod kregen voor het gebied waar ze op de eerste plaats al niet wilde zijn.
Ik hoop dat iemand anders hier nog foto's bij wil/kan plaatsen.

Zoals in eerdere berichtgeving (https://www.indymedia.nl/node/22092) te lezen viel, was aanvankelijk het plan om een bus met vertegenwoordigers uit de nucleaire industrie te blokkeren voor de ingang van onderzoeksreactor Petten (NRG). Om niet te vroeg bij de poort aanwezig te zijn, maar te wachten tot vlak voor het moment dat de touringbus van NIS (Nuclear Industy Summit) zou arriveren, verbleven de actievoerders op een parkeerplaats in de buurt van de centrale. Het wachten was op het seintje van een spotter die ergens langs de route stond. Omdat het terrein van ECN (waar NRG een onderdeel van is) twee poorten heeft en onbekend was via welke poort de bus zou rijden, werd de groep demonstranten in tweëen gesplitst. Eén groep ging lopend vanaf de parkeerplaats naar de dichtsbijzijnde poort en de andere helft van de groep werd met een bus verplaatst naar de andere poort. Al bij het wachten op de parkeerplaats bleek men gespot te zijn door een bewaker van ECN. Vlak voor de komst van de NIS-bus werd door de spotter melding gemaakt een politiewagen en motoragent, die niet veel later opdoken bij de groep die te voet was. Dit leek de uitmuntende afleiding, zodat de bus met de andere helft ongestoort naar de andere poort kon rijden. De bewaker in zijn auto wist echter vóór de bus te komen en de snelheid er uit te halen. Plots stopte er een burger-auto midden op de weg, waar agenten uitsprongen, die leken op iets tussen aanhoudingseenheden en arrestatieteams en vooral een zeer agressieve houding aannamen. Voor de mensen die nog in de bus zaten was dat het moment om uit de bus de springen en het laatste stuk te gaan rennen. In de verte was te zien hoe het overige verkeer op de weg werd gestopt en hoe er meerdere burgervoertuigen kwamen aangeraced. En hoe ook daar van diezelfde agressieve agenten uitsprongen en een linie vormden over de weg. Op het moment dat de demonstranten aankwamen bij de linie, was daarachter te zien hoe de NIS-bus aan kwam rijden en afsloeg richting poort. De spandoeken konden nog net een beetje uitgerolt worden in het zicht van de bus en daarna restte niets anders meer dan met de spandoeken te staan, tegenover de linie agenten en naast het hek van ECN. Vrijwel onmiddellijk daarna begon één van de agenten mede te delen dat er een noodverordening was rond Petten. Waarbij het verboden was te demonstreren, althans, daar kwam het op neer. Dit gold niet alleen voor de directe omgeving van Petten, maar voor een straal van 10 km om Petten heen. De demonstranten moesten van hem dus weg.
Inmiddels was de groep van de andere poort ook gearriveerd. Een klein deel van de mensen besloot weg te gaan, maar het grootste deel van de mensen bleef, om te strijden voor het recht op demonstratie. De aanvankelijke actie mocht dan mislukt zijn, maar om ook weggejaagd te worden met de spandoeken ging de meeste mensen echt te ver.
De groep werd vervolgens door de inmiddels gearriveerde ME ingesloten en één voor één afgevoerd.
Tot ieders grote verbazing werd de groep overgebracht naar politieburo Hoofddorp. Dit alles onder begeleiding van motoragenten en ME-bussen. Hoofddorp ligt niet bepaald dicht bij Petten. Alkmaar was geografisch gezien een stuk logischer geweest. Maar logica was sowieso al ver te zoeken.
Bijna 3 uur na de feitelijke insluiting en aanhouding kwam men aan in Hoofddorp en werd men daar pas voorgeleid aan de HOVJ. Pas 5 à 6 uur dáárna werden mensen mondjesmaat vrijgelaten. Mensen werden letterlijk buiten de deur gezet in een plaats (hoofddorp) waar men helemaal niet wilde zijn. En als soort toetje kreeg iedereen, naast een strafbeschikking, ook nog eens een verbod om in Hoofddorp (en omgeving) te mogen zijn. Met andere woorden, iedereen wordt tegen hun wil in door de politie naar Hoofddorp overgebracht om vervolgens een verbod te krijgen daar te zijn! Het toppunt van een totaal doorgeschoten beveiligingsinstituut dat alleen maar wil scoren bij die grote wereldleiders.
En of dat allemaal nog niet genoeg was, bleven de intimidaties door politie nog even vrolijk doorgaan.
Terwijl de mensen langzaam naar buiten druppelden en er inmiddels eigen vervoer was geregeld, koste het moeite om de politie te overtuigen dat de groep beter kon wachten tot iedereen vrij was om dan tegelijk te vertrekken. De politie was bang dat men gelijk door zou gaan naar de volgende actie. Alsof men daar nog energie voor zou hebben. Vermoedelijk om die reden, vond de politie het ook nodig om de bus te doorzoeken, de chauffeuse te controleren en de bus te begeleiden tot ìn Amsterdam.
Het was duidelijk dat de politie weinig anders te doen had!

Helaas is niet iedereen gelijk vrijgekomen. Vier mensen zijn in verzekering gesteld, vermoedelijk om hun identiteit vast te stellen. Hopelijk komen ook zij snel vrij.

Verder is van groot belang dat de strijd tegen de nucleaire industrie wordt doorgezet. De nucleaire toppen, zowel de NSS als NIS, zijn voorbij, maar nieuwe deals binnen de nucleaire industrie zijn ongetwijfeld gemaakt. De enige manier om de wereld daadwerkelijk veiliger te maken als het gaat om nucleaire dreiging, dan is dat door te stoppen met de hele nucleaire keten. Van uraniummijn tot en met kernafval en kernbom en alles wat daar tussen zit. De nucleaire industrie zal zelf niet stoppen, dus zullen wij hun moeten stoppen!Wie: 
Laka
Foto: 


Wie: 
Laka
Foto: 


Wie: 
Laka
Foto: 


Wie: 
Laka
Foto: 


Wie: 
Laka
Foto: 


Wie: 
nn

op de derde foto is een linie agenten te zien (gewone broek, jas met opschrift 'politie'). al deze agenten dragen een bril en voor zover ik het op de foto kan onderscheiden, lijken die brillen verdacht veel op elkaar.

horen deze brillen bij het uniform en hebben deze brillen bijzondere toepassingsmogelijkheden? of met andere woorden: betreft het hier een soort van google glasses?Wie: 
nn

veiligheidsbrillen?Wie: 
ex arrestant

De politiestaat in vol ornaat: de verwijderbrief die we kregen bij vrijlating uit politiebureau Hoofddorp (foto's) en de hierbij niet aanwezig noodverordening tekst als PDF gedownload vandaag bij de gemeente Haarlemmermeer.

Foto: 
AttachmentSize
Noodverordening NSS Haarlemmermeer.pdf2.67 MB

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech