Petten: Demonstratie bij bezoek CEO's nucleaire industrie-top

Nieuws, gepost door: Stop Nucleaire Handel op 25/03/2014 03:10:05

Waar: NRG, Westerduinweg, Petten, Netherlands (GPS lat: 52.786389 lon: 4.675000)
Wanneer: 25/03/2014 - 09:37

Antikernenergie-activisten demonstreren vanmorgen rond 9:30 uur tegen kernenergie bij de kernreactor van NRG. NRG exploiteert in Petten de oude onderzoeksreactor en wil graag een nieuwe reactor bouwen. De kernreactor wordt vandaag bezocht door directeuren van kernenergiebedrijven, in het kader van de Nuclear Industry Summit NIS. Het bezoek aan NRG van de deelnemers aan de NIS wordt natuurlijk ook gebruikt voor het aftasten van mogelijke opdrachten.


De ongeveer 35 demonstranten van de organisatie Stop Nucleaire Handel protesteren met deze demonstratie allereerst tegen kernenergie, maar meer in het bijzonder tegen het feit dat de bijeenkomst van de nucleaire industrie een officiële onderdeel van de Nuclear Security Summit is. Terwijl in Den Haag de politici praten over de vermindering van nucleaire materialen en het tegengaan van de verspreiding van nucleaire technologie, hebben in Amsterdam de CEO's van de belangrijkste kernenergiebedrijven plannen gemaakt voor de verdere verspreiding van die materialen en technologie. Als afsluiting zijn er 'technical tours' naar de Nederlandse nucleaire industrie. Zo zijn er ook deelnemers aan de NIS op weg naar de centrale opslag voor radioactief afval in Vlissingen-Oost, de uraniumverrijkingsfabriek in Almelo en de onderzoeksreactor in Delft.

NRG (Nuclear Research and consultancy Group) kwam de afgelopen weken in het nieuws omdat de reactor niet voldoet aan een van de afspraken van de vorige Nuclear Security Summit in Seoel. Daar sprak de VS met Nederland af dat de reactor in Petten uiterlijk 2015 overgeschakeld was naar het minder proliferatie-gevoelige laag-verrijkt uranium voor het produceren van medische isotopen. Deze deadline wordt lang niet gehaald.
Verder is NRG een van de belangrijkste pleitbezorgers van het vasthouden aan de optie kernenergie.

In de Beurs van Berlage is de afgelopen dagen gepraat door zo'n 200 leiders van de belangrijkste bedrijven op het gebied van bijv. uraniummijnbouw en de bouw van kerncentrales. Die industriebijeenkomst is een netwerkbijeenkomst waar zaken voorbereid worden.
"Het is bijzonder hypocriet in Den Haag goeie sier te maken met de bestrijding van een vrijwel niet bestaand-probleem –nucleair terrorisme- en de echte problemen, kernwapens en kernenergie, zelfs vrij baan te geven", aldus een van de actievoerders. "En kernenergie en kernwapens hebben alles met elkaar te maken".

In Den Haag is een van de struikelblokken 'onafhankelijke internationale controle' van nucleaire technologie en materialen. Veel landen, w.o. Nederland, vinden dat absoluut noodzakelijk. Maar bij de door Economische Zaken gesponsorde industriebeurs was een van de hoofdthema's juist de versterking van de 'zelfregulering': dus geen controle van buiten af.

Een aantal van de bedrijven aanwezig in de bus hebben uraniummijnen. Deze zijn direct verantwoordelijk voor enorme radioactieve vervuilingen in de omgeving met grote gevolgen voor mens en milieu. Dit terwijl de winsten naar privé-bedrijven in het buitenland vloeien. Andere problemen met kernenergie zijn onder andere radioactieve straling, het radioactief afval waarvoor nog steeds nergens ter wereld een definitieve opslag in gebruik is, en in dit verband relevant, de relatie tussen kernenergie en kernwapens. Zo is de van Urenco uit Almelo ontvreemde uraniumverrijkingtechnologie direct verantwoordelijk voor de Pakistaanse atoombom.

In Nederland is het vaak zo dat bijeenkomsten van de nucleaire industrie protesten oproepen. Maar nadat in januari 2012 de plannen voor nieuwe kerncentrales opgegeven zijn, lijkt kernenergie in Nederland geen toekomst meer te hebben. De enige kerncentrale, in Borssele, mag nog tot 2034 in bedrijf zijn. De regering heeft plannen om haar aandeel in uraniumverrijker Urenco te verkopen.

Tags: kernenergie NRG Proliferatie


Wie: 
stop nucleaire handel

20 ME busjes terplaatse.

De demonstratie is omsingeld door de poltie, er wordt nu omegroepen dat iedereen is aangehouden.Wie: 
Stop Nucleaire Handel

sit in begonnen, er zitten ongeveer 30 anti-kernenergie demonstranten op de oprit van NRG.

Er worden Identiteitsbewijzen gevraagd.

De politie zegt dat iedereen is aangehouden.Wie: 
Stop Nucleaire Handel

De politie zegt dat er een noodbevel van kracht is en dat er in een straal van 10 km rondom de kernreactor in Petten niet mag worden gedmonstreerd.

Er is geen noodbevel gepubliceerd op http://www.schagen.nl

De eerste arrestaties worden gepleegd.Wie: 
Stop Nucleaire Handel

Mensen worden zelfs in me bussen afgevoerd.

Nog rond de 10 mensen in sit-in.Wie: 
NOS, Ilan Sluis

Vandaag gaan delegaties die aanwezig zijn bij de NSS-top naar Petten voor een bezoek aan de kerncentrale. De groep probeerde vanochtend de ingang van de kerncentrale te blokkeren.

Toen de demonstranten weigerden weg te gaan, greep de politie in en werden ze gearresteerd.
Bijeenkomst

Aanleiding voor de demonstratie is de bijeenkomst van de nucleaire industrie tijdens de Nuclear Security Summit in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

"Terwijl in Den Haag de politici praten over de vermindering van nucleaire materialen en het tegengaan van de verspreiding van nucleaire technologie, hebben in Amsterdam de CEO's van de belangrijkste kernenergiebedrijven plannen gemaakt voor de verdere verspreiding van die materialen en technologie", schrijft de organisatie Stop Nucleaire Handel in een persbericht.

Gisteren demonstreerden bij de Beurs van Berlage zo'n dertig mensen.

http://nos.nl/artikel/627799-arrestaties-kerncentrale-petten.html

Foto: 


Wie: 
Stop Nucleaire Handel

Een handjevol demonstranten heeft dinsdagmorgen een stil protest gehouden bij Urenco in Almelo. Voor de toegang van de ultracentrifugefabriek stonden zes tegenstanders van kernenergie met drie spandoeken.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=185863Wie: 
nn

Zijn er nog updates? in de laatste update is te lezen dat er nog 10 mensen zitten, zitten die er nog of zijn deze inmiddels ook gearresteerd?Wie: 
stop nucleaire handel

Vanmorgen is in Petten geprobeerd de bus met de bezoekende industriebonzen te blokkeren. Helaas was de actie (deels) uitgelekt, werd de bus met activisten klemgereden, een eerste linie politie weliswaar lopend doorbroken, maar bleek de afstand tot de ingang waar de bus het terrein op zou gaan, net te ver. Men zag de bus het terrein binnen rijden vanachter een ondoordringbare politie-linie.

Doel van de geplande blokkade was een van de 'technical tours' waaruit de tweede dag van de Nuclear Industry Summit bestond. Gisteren waren er al protesten in Amsterdam bij de Beurs van Berlage. Een van die 4 technical tours ging naar de NRG en de reactor in Petten. De andere groepen naar de tijdelijke opslagplaats voor radioactief afval in Vlissingen-Oost, de TU en de onderzoeksreactor in Delft en de uraniumverrijkingsfabriek in Almelo.

In Petten bleek voor vandaag een noodbevel uitgegeven door de burgemeester waardoor demonstraties binnen 10 km van Petten verboden waren: "al degenen die kennelijk door gedrag, kleding, uitrusting of anderszins kenbaar maken en voor, tijdens of na het tijdstip waarop de excursie plaats zal vinden" zo staat in de noodverordening "zijn verplicht om zich bij de eerste aanzegging van de politie te verwijderen en verwijderd te houden uit de nabijheid van Petten".

De activisten kregen de keuze: weg of arrestatie. De enige mogelijkheid om tegen deze inperking van het demonstratierecht te demonstreren was natuurlijk door te blijven. De groep activisten is daarop onmiddellijk een sit-in begonnen en weigerde mee te werken. Waarna de politie meedeelde dat iedereen gearresteerd was. Toen duurde het nog ongeveer een uur voordat iedereen los getrokken werd en de ME-busjes in was gesleept, dit alles geweldloos en onder luid protest. De ME gedroeg zich herhaaldelijk agressief. Toen was het wachten op een grote bus om de 28 arrestanten naar 't buro in Hoofddorp te vervoeren.

Daar zitten nu nog 28 mensen vast.

In het noodbevel staat ook nog dat "de burgemeester door betrouwbare bron is geattendeerd op het feit dat deze excursie door een groep actievoerders mogelijk verstoord zal gaan worden" en dat "deze verstoring maakt dat ernstige vrees bestaat voor het ontstaan van de schending van de openbare orde, dan wel het ontstaan van oproerige beweging, dan wel van ernstige wanordelijkheden."

De burgemeester vind dat "de excursie ongehinderd doorgang moet kunnen vinden en in geen enkele vorm mag worden gehinderd, verstoord of anderszins mag worden beïnvloed." En het voorkomen dat een stuk of wat industriebonzen beïnvloed worden, weegt blijkbaar een stuk zwaarder dan het recht op demonstratie.

We komen terug!
Stop nucleaire handel!Wie: 
nn

De politie heeft vanochtend een huisbezoek gepleegd bij de vrouw van een NOS verslaggever die van de actie verslag deed, omdat ze zijn auto in de buurt van Petten zagen. De politie heeft zijn excuses aangeboden.

http://www.rtvnh.nl/nieuws/140173/Politie+biedt+excuses+aan+voor+huisbez...

De politie is het hele weekeind van de NSS en NIS heel ver gegaan in het verkrijgen van informatie. Dat blijkt hier maar weer uit, maar ook uit de vele mensen die op Den Haag Centraal en andere stations zijn staande gehouden, tassen doorzocht, ID's gecheckt etc.Wie: 
nn

Ook protest bij kernreactor Petten en Urenco

In het kader van de nucleaire top hebben milieu-activisten zowel bij de NRG-kernreactor in Petten als bij Urenco in Almelo geprotesteerd.
http://www.ravage-webzine.nl/2014/03/25/ook-protest-bij-kernreactor-pett...Wie: 
Arrestantengroep Amsterdam

Zojuist hebben wij gehoord dat het grootste gedeelte van de arrestanten vrij is gelaten en het gebied rondom Hoofddorp onder politie-escorte aan het verlaten is vanwege een gebiedsverbod. Allen hebben een strafbeschikking mee gekregen.

4 NN'ers zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast.

--------------
www.arrestantengroep.orgWie: 
nn

voorkant spandoek

Foto: 


Wie: 
Hoezo veilig?

Doel 3 en Tihange 2 liggen opnieuw stil
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140325_01041341Wie: 
Λ И T i

Foto: 


Wie: 
Λ И T i


zie hier video van aankomst tot de aanhouding vd aktivisten

Foto: 


Wie: 
nn

Hier nog een verlag van de actie: https://www.indymedia.nl/node/22130Wie: 
Arrestantengroep Amsterdam

van de 4 NN'ers die nog vast zaten zijn 2 na het tonen van hun identiteitsbewijs vrijgelaten. Er zitten nu dus nog 2 NN'ers vast op het politiebureau in Hoofddorp.

-----------
www.arrestantengroep.orgWie: 
Arrestantengroep Amsterdam

De 2 andere NN'ers zijn zojuist vrijgelaten.

Dat betekent dat alle arrestanten van deze actie weer op vrije voeten zijn.

---------------
www.arrestantengroep.orgWie: 
deelneemster actie

Het noodbevel van de gemeente Schagen voor 10 kilometer rond de kerncentrale in Petten:

Foto: 


Wie: 
nn

Actievoerders opgepakt bij kernreactor Petten
http://www.zie.nl/video/algemeen/Actievoerders-opgepakt-bij-kernreactor-...Wie: 
nn

PETTEN De meeste actievoerders die gisteren werden opgepakt bij de kerncentrale in Petten, hebben een boete van 200 euro gekregen. Vier verdachten moeten binnenkort op een taakstrafzitting van het OM verschijnen. Deze demonstranten zijn eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Drie verdachten moeten zich verantwoorden voor de rechter.
http://www.rtvnh.nl/nieuws/140260/Tweehonderd+euro+boete+voor+actievoerd...Wie: 
nn

het uitdelen van boetes van verschillende hoogte en mensen wel of niet op een zitting laten verschijnen is itt tot wat staat in bovenstaande artikel volkomen willekeurig gebeurd danwel zijn er grote fouten mee gemaakt door het OM! Zo kreeg tenminste één persoon met flinke documentatie juist een lage boete en mensen zonder documentatie een zitting. Hoe dan ook gaat iedereen in verzet tegen de strafbeschikkingen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech