(Vrije Bond)Verslag van de algemene staking en het vliegend piket

Nieuws, gepost door: Vrije Bond op 01/02/2012 02:12:31

Wanneer: 01/02/2012 - 12:18

Op 30 januari was er algemene staking in Belgie. We riepen op om met een groep van de Vrije Bond naar de haven van Gent te gaan en daar de piketten van de havenarbeiders en metaalarbeiders te gaan versterken.Na te hadden verzameld aan het Dampoortstation trokken we die dag in groep met de fiets naar het Skaldenpark in de Gentse haven waar we deelnamen aan het blokkeren van de toeganswegen tot dit industriepark, waar één van onze leden tewerkgesteld is. Door de toeganswegen tot dit industriecentrum te blokkeren slaagden de militanten van de verschillende bonden erin om het gehele industriepark (een van de grootste in de haven ) stil te leggen en de levering van nieuwe grondstoffen te blokkeren.
Na verloop van tijd kregen we plots een telefoontje van een kameraad die hulp vroeg om de sluis bij Evergem te blokkeren/bezetten (dit is een sluis die de toegang tot de haven voor binnenschepen beheerst). Na een kort overleg besloten we om met de groep van de Vrije Bond onszelf beschikbaar te maken voor deze actie en als vliegend piket de mensen aan de sluis te gaan versterken. Met een bestelwagen van een kameraad werden we snel van de ene locatie in de haven naar de sluis gebracht.
De binnenschepensluis van Evergem werd al vanaf de vroege uurtjes geblokkeerd door een zeer kleine groep van vastberaden ACOD leden (ACOD maakt deel uit van de socialistische vakbond) die door fysiek zichzelf op de sluis te plaatsen verhinderden dat deze in werking werd gesteld. Onze hulp werd dan ook gewaardeerd en na de eerste kennismaking volgden algauw geanimeerde gesprekken. Die dag was het ook bijzonder koud maar gelukkig slaagden we er al snel in een stevig vuur aan de praat te krijgen om onzelf warm te houden. Binnen de kortste keren lagen een 9 tal binnenschepen stil voor de sluis en begon de omvang van deze economische blokkade steeds zichtbaarder te worden. Met de blokkade van deze sluis en twee andere die door door de bonden werden bezet, slaagden we erin om het ganse binnenwaterverkeer rond Gent tot stilstand te brengen. Op deze manier konden we een waardevolle bijdrage leveren aan de vele acties, piketten, blokkades,wilde betogingen enz.. die die dag plaatsvonden. Toen het stillaan 15u begon te naderen verplaatsten we onszelf opnieuw, ditmaal richting het UNIZO kantoor in de Lange Kruisstraat in het centrum van Gent waar we een picketline van de Vrije Bond gepland hadden. (Unizo is de unie van zelfstandige ondernemers, deze organisatie is beducht wegens het inzetten van deurwaarders tegen piketten om deze te breken met dwangsommen en dit in het verleden ook veelvuldig heeft gedaan) We werden echter opgewacht door een 3 tal politie overvalwagens gevuld met agenten en een officier die ons duidelijk maakte dat we beter onze plannen konden aflassen. Er was echter goed nieuws te melden, Unizo (en de politie overduidelijk) had lucht gekregen van onze actie en had besloten z'n kantoor die middag uizonderlijk te sluiten. Een onverwacht succes! We hoeven maar iets aan te kondigen en UNIZO sluit z'n deuren...prima zo en hou de deuren maar voor altijd gesloten zouden we dan zo zeggen. Na een kort beraad stelden we ons dan maar 50 meter verder op op het Sintbaafsplein waar we onze spandoeken ontrolden en onze gegelegenheidskrant "recht door zee" uitdeelden aan passanten en vakbondsmilitanten die daar aankwamen voor een militantenconcentratie na een betoging van ACLCV, ACV en ABVV militanten. Hiermee kwam de dag voor het vliegend piket uiteindelijk tot een einde.
Een geslaagde actiedag! Op naar de volgende!
(een uitgebreid verslag over de algemene staking in Belgie en een dagverslag van 1 van de deelnemers aan het vliegende piket van de Vije Bond in de haven van Gent zal (als alles goed gaat) te vinden zijn in het volgende nummer van Buiten de Orde)

Tags: algemene staking belgie


Wie: 
anarqia

nog een mooie foto van een pikket in de haven van Gent

Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech