Vredesactivisten vinden Amerikaanse kernwapens op Vliegbasis Volkel

Nieuws, gepost door: Ontwapen op 18/03/2014 03:08:00

Wanneer: 18/03/2014 - 08:52

Persbericht – Ontwapen!

Vredesactivisten vinden Amerikaanse kernwapens op Vliegbasis Volkel
- 'B61-bommen retour Obama tijdens NSS'Persbericht – Ontwapen!

Vredesactivisten vinden Amerikaanse kernwapens op Vliegbasis Volkel
- 'B61-bommen retour Obama tijdens NSS'

Volkel, 18 maart 2014 - Op de Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant hebben enkele vredesactivisten van 'Ontwapen!' foto's gemaakt van de shelters waarin de Amerikaanse kernwapens liggen. Zij willen dat de kernwapens volgende week tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) retour worden gegeven aan president Obama. Met deze symbolische actie wijzen de activisten erop dat de NSS wel oog heeft voor het verwaarloosbare risico van een terroristische aanslag met een nucleair wapen, maar de werkelijke misdaad, de voortdurende kernbewapening, onbesproken laat. De modernisering van kernwapens, waaronder die op Volkel, is een gevaarlijke stap in de verkeerde richting.

Nagenoeg alle kernwapenstaten zijn hun nucleaire arsenalen aan het vernieuwen, alle mooie woorden over ontwapening ten spijt. De B61-bommen die al tientallen jaren op Volkel liggen opgeslagen zullen worden vervangen door een nieuw type, de B61-12. Deze bom krijgt ondermeer staartvleugels, een geleidingssysteem, waardoor de precisie van het wapen wordt verhoogd. Daarmee kan de militaire geschiktheid bij een lagere explosieve kracht op het zelfde niveau blijven. Met deze toegenomen capaciteiten wordt de B61-12 in de praktijk beter bruikbaar dan zijn voorgangers. Daarmee wordt de drempel voor inzet verlaagd. Een gevaarlijke ontwikkeling.
Nu de regering bovendien wil vasthouden aan het continueren van de Nederlandse kernwapentaak door de Joint Strike Fighter, is het plan dat nog minimaal tientallen jaren Nederlandse gevechtspiloten in NAVO-verband opgeleid worden om kernwapens te gebruiken.

Tijdens de NSS wordt over van alles gepraat, maar de kernwapenstaten en hun vazallen, zoals Nederland, houden de bestaande kernwapens en de modernisering daarvan angstvallig buiten de agenda. De enige wenselijke uitkomst van de NSS is wat Ontwapen! betreft een afspraak tot directe totale nucleaire ontwapening.

Het Internationaal Gerechtshof heeft al in 1996 bepaald dat het dreigen met of gebruiken van kernwapens in principe strijdig is met het internationaal recht. Geen enkele kernwapenstaat heeft zich daar wat van aangetrokken. Volgens het Non-Proliferatie Verdrag (NPV) moeten er serieuze stappen naar volledige nucleaire ontwapening gezet worden. Ook dit is nooit serieus opgepakt. De aantallen kernwapens nemen weliswaar mondjesmaat af, maar door de modernisering van de nucleaire arsenalen worden de risico's alleen maar groter.

“Kernwapens zijn de meest vernietigende wapens ter wereld. De nieuwe 'bruikbaardere' kernwapens, zoals de B61-12 bommen die op Volkel komen te liggen, maken de drempel tot inzet lager. Dit gevaar kan alleen gekeerd worden door over te gaan tot complete nucleaire ontwapening”, aldus Gonnus Doeven van Ontwapen!. “Wij laten ons geen zand in de ogen strooien door de wereldleiders die zich volgende week in Den Haag verzamelen. Onze boodschap aan Obama is helder: neem je kernwapens mee en ontmantel ze!”

Zie ook het factsheet over de modernisering van de kernwapens op Volkel: http://vredessite.nl/kernwapens/factsheet-kernwapens-2013.pdf

Van acht bunkers op Vliegbasis Volkel is het bekend dat er in elk van deze bunkers twee kernwapens liggen opgeslagen. Dit zijn de bunkers met de nummers: 515, 516, 518, 524, 532, 538, 539 en 540.
Zie ook plattegrond: http://ontwapen.puscii.nl/2010/03/deelnemersinfo-en-kaart-van-de-basis/k...

Brief aan Obama: http://ontwapen.puscii.nl/2014/03/brief-aan-president-obama/#more-309Wie: 
Ontwapen

De vredesactivisten zijn gearresteerd.Wie: 
nn

4 demonstranten op Vliegbasis Volkel aangehouden

Geplaatst op
18 maart 2014
Laatste update
18 maart, 12:59

Bert Jansen

VOLKEL - Op de Vliegbasis Volkel zijn dinsdagochtend rond 7.30 uur 4 demonstranten aangehouden. Het gaat om vredesactivisten van de groep Ontwapen!
Dat bevestigt Ellen Postmus, woordvoerster van de actiegroep. Volgens Postmus hebben de 4 foto's gemaakt van shelters waarin kernwapens liggen opgeslagen. "We willen hier voor aandacht vragen tijdens de nucleaire top in Den Haag, volgende week."
Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee heeft de luchtmachtbewaking de actievoerders aangehouden en overgedragen aan de marechaussee. "De mensen worden nu verhoord. We willen graag weten wat ze kwamen doen en hoe ze op het terrein kwamen."
Eenvoudig om op terrein te komen
Volgens Postmus was het voor de 4 actievoerders redelijk eenvoudig om op het terrein van de vliegbasis te komen. Een gevaarlijke situatie, zegt de woordvoerster. "Maar de grootste dreiging is de mogelijkheid om kernwapens in te zetten. Er wordt niet echt gewerkt aan ontwapening. Bestaande systemen worden alleen maar gemoderniseerd."

Bron: http://www.ed.nl/algemeen/binnenland/4-demonstranten-op-vliegbasis-volke...


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
Ontwapen

De vier activisten zijn in verzekering gesteld op grond van vernieling en openlijke geweldpleging.Wie: 
nn

[wordt in het Engels aan Obama gestuurd]

OPEN BRIEF aan President Obama
Betreft: nucleaire ontwapening

Nederland, 18 maart 2014

Beste meneer Obama,

Weet u nog wat u zei op 24 juli 2008 in Berlijn en op 5 april 2009 in Praag?
U had het in beide toespraken over “a world without nuclear weapons”.

Maar in plaats dat u stopt met kernwapens, worden onder uw leiding, de duurste kernwapens ooit ontwikkeld.
Wanneer wilt u die gaan inzetten? Wat zijn situaties waarin u het denkbaar acht dat u de kernwapens gaat gebruiken?

Kunt u zich voorstellen dat de kernwapens ingezet kunnen worden zonder het schenden van het oorlogsrecht? Begaat u niet onmiddellijk een oorlogsmisdaad tegen de mensheid als u een kernwapen inzet? Al dan niet in samenwerking met de NAVO.
Om u een beetje op weg te helpen: de Hoge Raad der Nederlanden heeft in 2001 al uitgesproken dat het voorstelbaar is dat kernwapens gebruikt gaan worden. Die heeft alvast lak aan het oorlogsrecht.

Ziet u zich al staan in het vredestribunaal, hier recht tegenover het congrescentrum?
Om u te verantwoorden voor het gebruik van of dreigen met de onmenselijke kernwapens?

Het aantal slachtoffers in Nagasaki op 9 augustus 1945 viel tegen. Het aantal slachtoffers had meer moeten zijn dan bij de atoombom op Hiroshima drie dagen eerder. Echter, de atoombom, een vrije val bom, kwam door slecht zicht aan de rand van de stad terecht in plaats van in het geplande industriegebied van de stad.
Dus vielen er in Hiroshima 78.000 slachtoffers, en had Nagasaki slechts 27.000 slachtoffers.

Een modern geleide kernwapen (de toekomstige B61-12) zal dit niet overkomen.

Weet u, meneer Obama, in Nederland mogen wij niet eens weten of er kernwapens van de VS op de vliegbasis bij Volkel liggen. Maar weten we het wel. We weten zelfs precies in welke bunkers de 20 kernwapens liggen. (Zie bijgaande kaart).

Weet u nog hoe verontwaardigd u was toen, zeer waarschijnlijk, Assad vorig jaar chemische wapens had ingezet? Dat vond u echt een stap te ver, veel te ver. U dacht er zelfs over om misschien, wie weet, wel in te grijpen.
Denkt u dat een inzet ooit met kernwapens minder kwalijk zal zijn dan het gebruik van chemische wapens nu?

Er bestaat al een verbod op chemische wapens, op biologische wapens, op clustermunitie en op antipersoonsmijnen.
Had een verbod op kernwapens er niet allang moeten zijn? Het gruwelijkste wapen van alle wapens.
Er is een internationale campagne van start gegaan, ICAN, om te komen tot een wereldwijd verbod op kernwapens. In deze campagne doen 331 deelnemers mee uit 80 landen. Ze zijn onlangs, 13 en 14 februari, nog samen gekomen in Mexico om zich te beraden op verdere stappen. Dit verbod op kernwapens probeert ICAN voor elkaar te krijgen door continu te wijzen op de gevolgen van het gebruik van kernwapens. Zie ook het rapport over een kernwapen op de haven bij Rotterdam.

U weet ook vast wel wat onze minister van defensie over de aanwezigheid van kernwapens zegt: “we bevestigen noch ontkennen de mogelijke aanwezigheid van kernwapens”
Dat is in NAVO verband zo afgesproken. Om daar niets over te zeggen. Democratie is weliswaar een mooi ding, maar kan natuurlijk niet altijd worden toegepast. U, als president van de VS, beseft dat uiteraard als geen ander.

De Nederlandse ministers hebben onze volksvertegenwoordiging genegeerd door in januari een motie naast zich neer te leggen waarin door een meerderheid van de Tweede Kamer was gesteld dat de JSF geen kernwapentaak mag hebben. De 2e kamer is in ons land de baas.

Er zijn twee ontwikkelingen gaande die allebei zouden moeten leiden tot het besluit nu maar eens te stoppen met de kernwapentaak.
- De aanschaf van de JSF (die hoeft van mij trouwens ook niet)
- De vernieuwing van de kernwapens.

Op de NSS op 24 en 25 maart 2104 zijn ongeveer 58 regeringsleiders bezig met slechts het bespreken van nucleair terrorisme, nucleaire veiligheid.
De nucleaire veiligheid is veel meer in gevaar door het mogelijke daadwerkelijke, legale, gebruik van kerncentrales en kernwapens, dan door mogelijke terroristen.

Er is maar één manier om veilig om te gaan met nucleaire systemen:
- Stoppen met kernwapens
- Stoppen met kernenergie

With kind regards,

Ontwapen!
Gonnus DoevenWie: 
nn

De activisten zijn weer vrij, vanochtend vrijgelaten in Venlo. Juridisch vervolg is nog onduidelijk.Wie: 
nn

Zie ook 'Open brief aan President Obama over nucleaire ontwapening', https://www.indymedia.nl/node/21944 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech