Deportatie van Diallo onder de tafel ‘geregeld’

Nieuws, gepost door: werkgroep Deportatieverzet op 06/03/2014 03:03:44

Wanneer: 06/03/2014 - 03:19

In de rechtszaal heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek feitelijk vandaag moeten toegeven dat de deportatie van Mamadou Diallo – die op het moment van schrijven over ruim zeven uur onder marechausseebegeleiding naar het vliegveld in Brussel zal worden gebracht – onder de tafel is geregeld.

De uitzetpapieren van Diallo waren officieel tot 21 februari geldig. Tegenover de advocaat beweerde de DT&V dat er een nieuwe Titre de Voyage was getekend voor Diallo, maar vandaag bleek voor de rechter dat er geen deportatiepapieren waren. Dat de DT&V er van uitgaat dat Diallo zonder papieren straks toch aan de Guinese grens wordt geaccepteerd, is op grond van het feit dat twee leden van de grensbewaking zouden hebben toegezegd Diallo aan te nemen. De ambassade weet van niets.

Waarschijnlijk heeft de DT&V vandaag alsnog een poging gedaan om een Titre de Voyage te ‘regelen’: vanuit het detentiecentrum in Rotterdam kwam van een andere Guinese vluchteling het bericht dat hij vanochtend was bezocht door een Guinese delegatie van twee mannen en een vrouw, die hem allerlei vragen stelden. Deze delegatie heeft meerdere vluchtelingen in DCR verhoord. De vluchteling vertrouwde het niet en heeft na het verhoor onmiddellijk contact opgenomen met de Guinese ambassade in Brussel. Normaal gesproken wordt een bezoek van een Taskforce van tevoren altijd kenbaar gemaakt aan de ambassade, maar nu bleek dat het bezoek van deze delegatie niet bekend was bij de ambassade.

Protest in Guinee

Ook in Guinee zelf is inmiddels beroering onstaan over de aanstaande deportatie van Diallo: een van de nationale radiozenders heeft melding gemaakt van de deportatie en de praktijken van de Nederlandse overheid ten aanzien van de Titres de Voyage. President Conde zou volgens bronnen hebben gezegd dat vluchtelingen, die gedwongen worden uitgezet met deze papieren, aan de Guinese grens geweigerd worden.

Nog geen twee weken geleden werd een andere vluchteling, M.A. Kone, met dezelfde dubieuze papieren uitgezet en toegelaten bij de Guinese grens. De vraag rijst dan ook of er op dat moment ook sprake is geweest van grensbewakers die de toelating in overleg met de DT&V hebben ‘geregeld’ en – als dat inderdaad het geval is geweest – tegen welke prijs dat dan is gebeurd.

Rechtsstaat?

Maar het handelen van de DT&V is niet het enige dat vragen oproept. Het is verbijsterend dat ondanks de toenemende hoeveelheid onfrisse zaken die opduiken bij de deportaties naar Guinee, nog niet een rechter hier een stokje voor heeft willen steken. Drie rechtbanken vonden het niet nodig om een de handtekeningen op de Titres de Voyage te laten verifieren. Ook de rechter die vandaag uitspraak deed is niet ingegaan op het feit dat de DT&V moest toegeven dat er voor de deportatie van Diallo niet eens papieren zijn en dat er kennelijk een deal was gemaakt met grensbewakers op het vliegveld in Conakry.

Zolang de rechters de ogen blijven sluiten en zich vrijpleiten van hun controlerende functie, zal de DT&V vrij spel hebben en misbruik blijven maken van hun macht in de deportatiemachine van het asielbeleid.

Ten koste van hoeveel levens nog?


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech