Diallo niet uitgezet – wel in isoleer

Nieuws, gepost door: werkgroep Deportatieverzet op 19/02/2014 02:09:06

Wanneer: 19/02/2014 - 21:15

Vandaag is er via de contactpersoon contact geweest met M.A. Diallo, die gisteren naar Guinée zou worden gedeporteerd. De deportatie blijkt gelukkig niet te zijn doorgegaan. Over de reden is totaal geen duidelijkheid – hij is zelfs niet naar Schiphol gebracht.

Wat de precieze reden ook geweest mag zijn, we danken iedereen die op wat voor manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan het protest tegen de uitzetting: of het nu een mail naar de ambassade of de regievoerder vertrek (mw Dorst) is geweest, het delen van het nieuws op facebook of andere media, acties op Schiphol of elders… iets heeft kennelijk de doorslag gegeven en dat is goed.

De strijd zal onverminderd doorgaan tot de grenzen open zijn!

De mond gesnoerd

De prijs die Diallo intussen zelf betaalt is hoog, heel hoog. Gisteren kreeg hij een beschikking waarin staat dat het semi-isoleerregime tot april zal voortduren. In dit regime wordt Diallo meer tijd dan andere vluchtelingen in DC Rotterdam opgesloten in zijn cel en staat hij tijdens de drie of vier uur dat hij de afdeling op mag onder permanente bewaking. Hij is hierdoor niet alleen afgesloten van contact met andere vluchtelingen, maar ook extreem beperkt in zijn contact met de buitenwereld.

Diallo zit nu al sinds 21 januari – bijna een maand – in een semi-isoleerregime en zal er dus, als het aan de psychiater van detentiecentrum Rotterdam ligt, nog meer dan een maand doorbrengen. Dat is krankzinnig. Het opsluiten van mensen met zware depressie en zelfmoordneigingen in isoleercellen ligt in de vakliteratuur van de GGZ al zwaar onder vuur, gezien de enorme negatieve effecten die het heeft. In psychiatrische instellingen ligt de gemiddelde duur van separatie, zoals plaatsing in een isoleercel ook wel heet, op 63 uur. Diallo heeft er inmiddels al meer dan 500 uur op zitten.

Het laat eens te meer zien waar het in detentie om gaat. Isoleercellen worden niet ingezet als ‘uiterst middel’ als iemand een gevaar is voor zichzelf. Isoleercellen worden ingezet als strafmaatregel, als intimidatie, als middel om iemand te slopen.

Dossier ‘kwijt’

Inmiddels is gebleken dat na de deportatiepoging in januari niet alleen Diallo’s persoonlijke spullen zoals kleding ‘verdwenen’. Ook zijn dossier, met daarin documenten, beschikkingen en dergelijke, is spoorloos. De directie van het detentiecentrum doet alsof het van niets weet, maar frustreert hiermee wel de juridische bijstand waar Diallo – net als ieder ander mens – recht op heeft.

Het spoorloos verdwijnen van Diallo’s dossier is zeker geen incident dat op zichzelf staat; in drie maanden tekende de werkgroep Deportatieverzet vier cases op waarin documenten die onder de hoede waren van de autoriteiten ook ‘verdwenen’ en publiceerde deze in het rapport ‘Streng maar rechtvaardig… en dan nu de feiten’.Wie: 
nn

Zie ook 'Koné ondanks zwaar protest gedeporteerd', https://www.indymedia.nl/node/21418 .

Eerder hierover: 'Diallo; het geweld van de Dienst Terugkeer en Vertrek', https://www.indymedia.nl/node/21280 .

'Twee deportatiepogingen naar Guinée deze week', https://www.indymedia.nl/node/21321 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech