Diallo; het geweld van de Dienst Terugkeer en Vertrek

Nieuws, gepost door: werkgroep Deportatieverzet op 13/02/2014 02:10:15

Wanneer: 18/02/2014 - 22:15

Mamadou Diallo, vluchteling uit Guinée-Conakry, is nog maar 21 jaar. Maar hij heeft al meer verschrikkingen achter de rug dan menig volwassene. Op dinsdag 18 februari zal de Dienst Terugkeer en Vertrek hem voor de derde keer proberen te deporteren naar Guinée.

De werkgroep Deportatieverzet zet in op harde acties.

In het afgelopen jaar heeft de DT&V op allerlei manieren geprobeerd om Diallo, op de vlucht geslagen voor het geweld in Guinée, kapot te maken en te deporteren. We zetten de gebeurtenissen op een rijtje:

In februari 2013 plaatst de DT&V Diallo in detentiecentrum Rotterdam.

In mei en juni 2013 komt de DT&V in opspraak vanwege de dubieuze reisdocumenten die worden gebruikt bij uitzettingen naar Guinée. Hoewel de Guinese ambassade volhoudt géén Titres de Voyage uit te geven voor gedwongen uitzettingen, komen er toch steeds ‘reisdocumenten’ boven tafel. Sommigen compleet met getruukte foto’s, aangepaste data en handtekeningen van niet-bestaande medewerkers bij de Guinese ambassade in Brussel. Naar aanleiding van de ophef die ontstaat start de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer een onderzoek naar de herkomst van de papieren, waar tot op heden nog geen duidelijkheid over is gekomen.

In december 2013 krijgt Diallo te horen dat hij zal worden uitgezet naar Guinée. Zijn advocaat krijgt een kopie van de Titre de Voyage, getekend op 21 november 2013. Het volgnummer op het reisdocument is niet kloppend met eerdere Titres de Voyage en de ambassade blijft volhouden geen papieren te tekenen.

De eerste deportatiepoging op 19 december 2013 wordt om onbekende reden op het laatste moment door de DT&V afgeblazen.

Nog geen maand later bericht de DT&V dat ze Diallo opnieuw willen gaan uitzetten. Op 20 januari 2014 probeert Diallo, volkomen wanhopig, zelfmoord te plegen. Maar de poging mislukt.

De dag daarna, 21 januari 2014, wordt Diallo onder begeleiding van vier marechaussee-agenten geboeid het vliegtuig in meegenomen. Zijn spullen zijn inmiddels verdwenen, ook heeft hij geen schoenen meer. Als hij in Parijs moet overstappen op het vliegtuig naar Conakry, begint Diallo naar de medepassagiers te roepen dat hij wordt uitgezet. De marechaussee probeert hem, in een poging zijn geroep te stoppen, te wurgen en knijpt mond en neus dicht. Passagiers protesteren en beginnen het gebeuren te filmen, waarop de marechaussee Diallo tussen de stoelen op de grond klemt en hem tegen zijn benen schopt. De overige passagiers protesteren dusdanig dat de Franse politie uiteindelijk Diallo en de marechaussee van het vliegtuig af haalt. Diallo wordt terug naar Nederland gevlogen.

Bij terugkomst wordt Diallo ondanks zijn bont en blauw geschopte benen en de wurgsporen op zijn keel niet onder medische behandeling geplaatst, maar in een isoleercel. De directie van detentiecentrum Rotterdam is bang voor een herhaling van de zaak Dolmatov. Zijn spullen zijn spoorloos verdwenen. Diallo kan door de wurgpoging van de marechaussee drie dagen niets eten.

Begin februari 2014: Diallo zit nu een jaar opgesloten in detentie en inmiddels in een semi-isoleerregime: hij mag vier uur per dag de afdeling op onder permanent toezicht van een bewaker en zit de rest van de dag en de nacht in de isoleercel. Diallo’s contactpersoon doet navraag bij de directie van het detentiecentrum over de reden dat Diallo zo lang in een isoleerregime zit. Het detentiecentrum geeft aan dat Diallo er uit kan zodra hij een papier tekent waarop staat dat hij geen zelfmoordpoging meer zal ondernemen. Volgens de medewerker van het detentiecentrum: “Dan zijn wij in ieder geval niet meer verantwoordelijk”. Navraag bij Diallo leert dat niemand hem ooit een dergelijke verklaring heeft aangeboden en dat de psycholoog zegt ‘dat hij wel kan vergeten om uit de isoleercel te komen’. “Ik ga hier kapot aan”, laat Mamadou Diallo weten.

De Dienst Terugkeer en Vertrek heeft intussen een derde deportatiepoging aangekondigd op dinsdag 18 februari. Van het onderzoek van de CITT naar de herkomst van de Guinese reisdocumenten is nog geen duidelijkheid gekomen, maar de DT&V is kennelijk vastbesloten om dat niet af te wachten, net zomin als de uitspraak van de rechter over Diallo’s bezwaarprocedure, waarvan het antwoord volgende week verwacht wordt.

Gezien het feit dat Diallo zich bij de vorige deportatiepoging succesvol verzet heeft door de passagiers erbij te betrekken, is de kans dat de DT&V en de Marechaussee dit keer zware maatregelen gaan nemen bijzonder groot – des temeer omdat zijn Titre de Voyage op 21 februari zal verlopen. Het is niet ondenkbaar dat de DT&V dit keer hun toevlucht proberen te nemen tot geforceerde toediening van kalmeringsmedicatie en het meesturen van een buitenproportioneel Marechaussee-team. In burger natuurlijk, met een onschuldig ogend rugzakje, volgepropt met ‘beheersmateriaal’.

De werkgroep Deportatieverzet steunt Mamadou Diallo in zijn pogingen om uitzetting naar een land vol geweld en armoede tegen te gaan en zal op verschillende manieren actie voeren tegen de deportatie.

De eerste oproep betreft het sturen van protestmails naar de Guinese ambassade (via ambaguinee.bruxelles@yahoo.fr of ambassadeguinee.bel@skynet.be) en de betrokkken ‘regievoerder vertrek’ van de DT&V (via B.Dorst@DTV.minvenj.nl).

Details over verdere acties volgen nog.



Wie: 
nn

Zie ook 'Twee deportatiepogingen naar Guinée deze week', https://www.indymedia.nl/node/21321 .



Wie: 
nn

Hoe zit het nu met deze uitzetting? Is er weer gebruik gemaakt van vervalste papieren? Kan er niet een spoedzitting afgedwongen worden om deze uitzetting te voorkomen?
Is er contact met kamerleden hierover?
Is er een advocatencollectief dat zich (deels?) met deze frauduleuze Titres de Voyage bezig houdt?
Organiseer verzet! Kaart het aan breed in de maatschappij! Ga verder dan Indymedia.nl. Vergeet niet dat ondanks de verrechtsing in Nederland nog meer dan genoeg mensen en organisaties hun buik vol hebben van deze deportatiepraktijken.
Genoeg is genoeg, ya basta! Organiseer en zoek samenwerking. En laat weten waar anderen kunnen helpen.
Samen krijgen we de misdadige Nederlandse staat klein. Dan heoven harde acties niet nodig te zijn, maar ze krijgen zoals ze het hebben willen....



Wie: 
nn

Zie verder 'Diallo niet uitgezet – wel in isoleer', https://www.indymedia.nl/node/21417 .

'Koné ondanks zwaar protest gedeporteerd', https://www.indymedia.nl/node/21418 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech