2.Dh5 - Vroegâh: Geschiedenis als inspiratie voor beweging

Aankondiging, gepost door: 2.Dh5 Festival: jaarlijkse samenscholing van activisten en wereldversleutelaars op 17/01/2014 01:02:09

Waar: Buurthuis SamSam, Van Mierisstraat 226, Den Haag, Netherlands
Wanneer: 31/01/2014 - 20:30 t/m 02/02/2014 - 20:30

Het eerste weekend van februari vindt in Den Haag (Van Mierisstraat 226, Den Haag) de 9e editie van het 2.Dh5-festival plaats. Het festival is een jaarlijkse samenscholing van activisten en wereldversleutelaars waar ervaring en kennis op een laagdrempelige manier wordt gedeeld en verder ontwikkeld. Het thema dat dit jaar centraal staat is: “Vroegâh: geschiedenis als inspiratie voor beweging”.


Het programma zit vol, en wij leggen de laatste hand aan de roostering. Het belooft een interessant festival te worden. Zowel voor doorgewinterde activisten als mensen die nog maar net actief zijn geworden, zijn er over heel verscheiden onderwerpen workshops geprogrammeerd [zie www.2dh5.nl en ook op facebook].

Programma
We hebben voor 'geschiedenis als inspiratie voor beweging' als thema gekozen omdat er tegenwoordig vaak beweerd wordt dat politieke bewegingen of acties alleen deugen als ze fris en vernieuwend zouden zijn. Men vergeet dat we veel te danken hebben aan wat bewegingen voor ons hebben opgebouwd (en verworven) . Soms gaat dat vergeten zo ver dat beweerd wordt dat 'links' als geheel geen betekenis meer heeft, of dat links 'minstens zo erg' is als de overige stromingen die een rol spelen in de machtsverhoudingen waar we nu mee te maken hebben.

We willen onderzoeken wat radicale bewegingen in het verleden voor oplossingen bedacht hebben, en in hoeverre we daar nu nog wat aan zouden kunnen hebben. Het is zeker niet de bedoeling om stil te staan bij wat vroeger gebeurd is, of wat er toen niet of juist wel had moeten gebeuren. We willen weten of we ervaringen en kennis uit het verleden kunnen “vertalen” naar het heden en zodoende zowel van de successen als van de mislukkingen te leren. Kennis van onze eigen geschiedenis is namelijk naar ons idee belangrijk voor het vormen en overleven van sociale en emancipatorische bewegingen en het vormen van tegenmacht. Zoals gebruikelijk bij 2.Dh5 is het thema niet alles; er staan ook zaken geprogrammeerd die buiten het thema vallen, omdat ze urgent zijn, actueel of gewoon leuk.

Zoals de vorige edities zijn we blij dat Dennis Bos de zondag opent met een geanimeerde vertelling over de gestoorde relatie van de radicale beweging en het Haagse parlement. Doorbraak-Leiden komt vertellen over de ups en downs van hun campagne tegen dwangarbeid, terwijl in de workshop daarvoor gestruind wordt in de rijke geschiedenis van strijd rond werken/werkloosheid/dwangarbeid. In de 'nostalgie voorbij' wordt stilgestaan bij de vraag waarom generaals steeds bezig zijn met de vorige oorlog, of waarom syndicalisten de burgeroorlog in Spanje nog aan het voorbereiden zijn. De strijd om de stad is weer erg actueel en de (recente) geschiedenis is in deze ook een rijke bron aan inspiratie. Kan het rechtssysteem of zogenaamde reformistische acties zoals strijd tegen belastingfraude: een krachtig middel zijn in handen van radicale activisten, zijn dan weer vragen die min of meer buiten het bestek van het thema vallen.

Dit festival is alleen mogelijk door de medewerking van veel mensen en groepen. Het inhoudelijke programma wordt mede mogelijk gemaakt door (een willekeurige en onvolledige greep): Globalinfo.nl, Doorbraak, Vrije Bond, SOMO, Casco, Haags Vredesplatform, advocatenkantoor 'Voor-recht, recht voor allen', mobilisatie comité Blockupy 2014, No Border Netwerk, Haagse stadspartij en vele meer. De praktische kant van het festival wordt door mensen en groepen uit Den Haag geregeld.

Praktische info
Het festival wordt traditiegetrouw vrijdagavond (20:30 te 31 januari) geopend met een avondje infotainment. Op het programma staat poëzie en de even befaamde als beruchte 'Maretje Arentz'-quiz. Ook zal daar de auteur en schrijver Dick Gevers geïnterviewd worden. Dit alles speelt zich af in de Panderbar (Binnendoor 32, Den Haag).

Het dagprogramma vindt op zaterdag en zondag plaats in het buurthuis Samsam (Van Mierisstraat 226, Den Haag). Het Buurthuis zal open zijn vanaf negen uur voor ontbijt en om tien uur begint het inhoudelijk programma. Zaterdagavond zal er feest zijn in De Vinger (Bagijnestraat 25, Den Haag) met speciale aandacht voor 20 jaar Zapatista en alle sociale bewegingen en protesten sindsdien.

Om aan het festival deel te nemen, vragen we een bijdrage van vijf euro. Er zijn slaapplaats en geregeld (aanmelden via slaapplek@2dh5.nl) en er zal ontbijt en lunch geregeld worden voor een vrije bijdrage. Een lokale kookploeg verzorgt het avondeten dat aangeboden wordt tegen kostprijs. Op het festival zal een infostand aanwezig zijn voor verdere (praktische) informatie.

Voor de laatste wijzigingen in het programma, hou de website (2dh5.nl) in de gaten!

Tot dan in Den Haag!
2.Dh5-crew

www.2dh5.nl
2.Dh5 is ook te vinden op facebook.

ps: 25 januari is er een benefietfeest in Autonoom Centrum in Den Haag

Tags: 2dh5

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech