Lezing: Ecocide: Een Misdaad tegen de Vrede, ma. 18 nov. 20:00, Voedlink Voko A'dam

Aankondiging, gepost door: Voedlink op 08/11/2013 11:10:09

Waar: Voedlink Voko, Bilderdijkstraat 165-f, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 18/11/2013 - 20:00

Voedlink presenteert, lezing: Ecocide: Een Misdaad tegen de Vrede. Door Dee Kyne, over de voettochten waarmee zij zich inspant om ecocide erkend te krijgen als Misdaad tegen de Vrede.Voedlink presenteert:

Lezing:

Ecocide: Een Misdaad tegen de Vrede
Door Dee Kyne, over de voettochten waarmee zij zich inspant om ecocide erkend te krijgen als Misdaad tegen de Vrede.
Zie http://www.earthrightswalker.org/ .
Voertaal Engels.

Maandag 18 november
Voedselcoöperatie Voedlink Voko
Bilderdijkstraat 165-f
Amsterdam Oud-West
http://www.d4net.nl/voedlink
https://www.facebook.com/pages/Voedselkooperatie-Voedlink/1379738232259231

Aanvang 20:00, inloop 19:30
Vrij entree, donaties welkom

Dee Kyne: Van CEO tot 'Earth rights walker'

De Ierse Dee Kyne heeft als CEO en als sociaal ondernemer onder meer gewerkt in en met internationale organisaties. Haar hart lag vooral bij het toegankelijker maken van gezondheidszorg en onderwijs en bij meer invloed op de leefomgeving voor iedereen.

Op dit moment is zij bezig met een voettocht van twee jaar door Europa. Dee beschouwt dit als het belangrijkste wat zij kan doen voor de komende generaties. Tijdens deze voettocht zamelt ze namelijk handtekeningen in voor een Europees Burgerinitiatief voor het strafbaar stellen van ecocide (www.endecocide.eu). Ecocide staat voor het grootschalige vernietigen van ecosystemen. De initiatiefnemers van dit Europese Burgerinitiatief willen een internationale wet waarin ecocide wordt veroordeeld als een Misdaad tegen de Vrede, net zoals genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en oorlogsagressie.

Als ‘earth rights walker’ liep Dee van St.-Jean-Pied-de-Port in de Pyreneeën naar Santiago de Compostela en verder naar Portugal. Onderweg had ze leerzame ontmoetingen met mensen die in hun strijd tegen de crisis proberen op een nieuwe, alternatieve manier het land te bewerken. Daarna ging Dee naar Zweden om deel te nemen aan Almedalen op het eiland Gotland, jaarlijks de grootste en meest democratische politieke bijeenkomst in Europa. Vervolgens leverde ze in Stockholm een bijdrage aan de Bijeenkomst van Dertien Inheemse Grootmoeders. Met Conchita Högberg liep Dee het Sancta Brigitta-pad naar het bedreigde Vättermeer, één van Europa's grootste bronnen van schoon en veilig drinkwater. De Zweedse regering dumpt hier militair munitie-afval en nodigt de NAVO uit hetzelfde te doen. Dee vervolgde haar reis in Finland en trok van Kangasniemi en het prachtige gebied rond het Puulameer richting het noorden om de Itäraja-route vlak bij Suomussalmi te lopen. Ze bezocht de kunstenaarsgemeenschap in het dorp Koli aan het prachtige Pieleninmeer. Daarna reisde ze naar Talvivaara, waar in 2012 in de mijnbouw een enorme milieuramp plaatsvond door het lekken van nikkel, uranium en andere giftige metalen. Deze ramp kreeg buiten Finland maar weinig bekendheid.

Dee: 'Veel ecosystemen zijn nu uit balans als gevolg van menselijke activiteiten. Als de natuur ziek wordt, worden we dat zelf ook. Inheemse volkeren leren ons dat alles verbonden is. Als mens hebben we een enorme impact; we moeten die macht op een constructieve manier gebruiken. Het beschermen van ons (drink-) water is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen.

De toegenomen zoektocht van mijnbouwbedrijven naar waardevolle mineralen bedreigt vooral de uitgestrekte gebieden met een relatief lage bevolkingsgraad in Zweden, Finland en Noorwegen, waar overheden zich maar al te gemakkelijk laten verleiden door aanbiedingen van multinationals. Gemeenschappen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun regeringen zorg dragen voor de natuurlijke omgeving van komende generaties.

In de Talvivaaramijn werd Finland geconfronteerd met de grootste ecologische ramp in haar geschiedenis. Er zullen meer tragedies plaatsvinden als we niet kunnen garanderen dat de wetten krachtig genoeg zijn om de natuur waarin wij leven en samenleven te beschermen.'

In oktober liep Dee door Amsterdam om ook hier mensen te ontmoeten, handtekeningen in te zamelen en meer ruchtbaarheid te geven aan de strijd voor een Wet tegen de Ecocide. De handtekeningen zullen ook aangeboden worden in Den Haag om zo ten minste een begin te maken aan een debat hierover. Eén miljoen handtekeningen zijn nodig.

End Ecocide in Europe is een Europees burgerinitiatief, dat een wet heeft voorgesteld om binnen de Europese Unie ecocide (de opzettelijke vernietiging van grote delen van het natuurlijke milieu door activiteiten zoals ontbossing, overbevissing, het dumpen van schadelijke chemicaliën en nucleaire oorlogsvoering) tot een Misdaad tegen de Vrede te maken.

Geschiedenis van de Wet tegen Ecocide

Toen in de jaren 1970, ’80 en '90 de Misdaden tegen de Vrede binnen de Verenigde Naties werden onderzocht, waren veel landen voorstander van het opnemen van ecocide als vijfde Misdrijf tegen de Vrede. Helaas werd ecocide in 1996 niet opgenomen, ondanks het feit dat veel landen tegen deze uitsluiting bezwaar maakten.

Meer informatie is te vinden op:
www.earthrightswalker.org
www.eradicatingecocide.com
www.endecocide.eu


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech