Kraakpand Dennendal, ontruimd in 1974, nu 'vrijwillig' verlaten

Nieuws, gepost door: F.C.Donders op 30/10/2013 10:03:44

Wanneer: 30/10/2013 - 16:36

Kraakpand Dennendal, ontruimd in 1974, nu 'vrijwillig' verlaten
Vrees voor langdurige leegstand

Kraakpand Dennendal, ontruimd in 1974, nu 'vrijwillig' verlaten
Vrees voor langdurige leegstand
30 oktober 2013, Den Dolder.
Per vrijdag 1 november laten de twaalf bewoners van kraakpand Donders in Den Dolder onder protest hun huis bezemschoon achter. Volgens eigenaar GGZ-instelling Altrecht is er een intentieovereekomst getekend waarin het beheer van het terrein op 15 december wordt overgedragen aan vermogensbeheerder Syntrus Achmea. Dit zou volgens Altrecht voldoende noodzaak zijn om de panden leeg op te leveren, maar bewijzen hebben zij nooit laten zien aan de bewoners. Wendie, een van de bewoners: “We hebben altijd gezegd dat het voor ons geen punt is om weg te gaan, als er na ons vertrek concreet iets met het pand gebeurt”. Daar is echter twijfel over, uit betrouwbare bron is vernomen dat de herontwikkelingsplannen mogelijk nog dertig jaar in beslag nemen. In de buurt wordt gevreesd dat het pand nu weer langdurig leeg komt te staan en vinden het jammer dat de huidige groep weg moet. Er is teleurstelling en woede te merken onder de bewoners. Ze hebben besloten weg te gaan omdat ze het belang van een stabiele woonomgeving voor hun kinderen voorop willen stellen, maar zeker niet omdat ze het eens zijn met het ontruimingsverzoek van Altrecht. Peter, bewoner sinds het begin: “Ik ga weg omdat we niet met de kinderen in een onzekere situatie willen zitten. Maar een pand verlaten voor leegstand gaat absoluut tegen mijn principes in.” De bewoners hebben meermalen de intentie getoond om het pand aan te kopen, maar Altrecht is hier nooit op ingegaan, noch is de belofte nagekomen om deze intentie aan de volgende eigenaar/beheerder door te geven.

Historisch perspectief
Donders is negen jaar geleden gekraakt door een groep van zes personen met een idealistische inborst. Zo zijn bewoners onder andere betrokken bij een weggeefwinkel, in het organiseren van milieuacties en het opvangen van vluchtelingen. Het pand is op duurzame wijze bewoonbaar gemaakt door het installeren van zonnepanelen, watertanks om regenwater op te vangen, het installeren van houtkachels en de bouw van twee keukens. Dankzij de bewoning en de reparaties aan het dak is het pand, dat al jaren niet onderhouden was, niet verder in verval geraakt. Momenteel wonen er drie gezinnen waaronder twee “Donders kinderen” die er zijn opgegroeid. Fenna (10 jaar oud): “Ik heb hier bijna mijn hele leven gewoond. Ik vind het heel raar dat nu alles leeg is, ik ga het huis missen”.

(Nieuw) Dennendal
Het pand Donders heeft weliswaar officieel zijn monumentale status verloren, maar is nog steeds een begrip. In de vroege jaren '70 was Donders een centrale plek in de strijd rondom Carl Mullers “verdunningsfilosofie”, waarmee hij een idealistische maatschappij binnen de instelling creerde. In 1974 werd het pand gewelddadig ontruimd. Enkele van de provo's, kabouters en anderen die destijds betrokken waren bij de beroemde theetuin, zijn langsgeweest in het gekraakte Donders. Op Facebook is een verwantschap met de Dondersgroep uitgesproken: “Jammer, jammer, we zagen in jullie geestverwanten, voortzetters van een roemruchte oude kraaktraditie.” Wendie: “In de kapitalistische maatschappij was in de jaren '70 geen ruimte voor de ideeen van Carl Muller. Nu dreigt voor Donders langdurige leegstand, onder druk van dezelfde kapitalistische principes. De bezuinigingen op de zorg brengen vele instellingen in de problemen, terwijl er geld weggesmeten wordt naar defensie, politie en overbodige infrastructuur.”

Tags: kraken

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech