1 november: start hoger beroep Joke Kaviaar

Nieuws, gepost door: Steungroep 13 september op 25/10/2013 10:12:29

Wanneer: 25/10/2013 - 12:15

Op 1 november start het hoger beroep van de staat tegen Joke Kaviaar met een zogeheten regiezitting van het Amsterdamse Gerechtshof. Deze vindt plaats in het nieuwe gebouw van het Hof, IJdok 20, om 2 uur 's middags.

Elk woord een vonk!

Waar gaat het ook alweer over?

Joke Kaviaar schrijft al jarenlang met scherpe pen opinieartikelen over migratiepolitiek, vluchtelingen, repressie, en de strijd tegen grenzen, voor vrijheid van beweging, tegen kapitalisme, voor solidariteit en vrijheid. Justitie heeft haar als doelwit gekozen om het verzet tegen detentiecentra en deportaties te beteugelen en heeft haar aangeklaagd wegens opruiing. Van de zaak tegen haar moet een dreiging uitgaan en dus werden en worden alle mogelijke middelen ingezet: arrestatie, huiszoeking, inbeslagnames, take-down van de website, en tenslotte de veroordeling tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden op 22 januari jl.

Het heeft justitie niets mogen baten!

De teksten waar het om gaat, zijn juist meer gelezen. Mirrors van de gecensureerde en binnen een dag weer teruggezette website http://www.jokekaviaar.nl verschenen op nieuwe plaatsen op het internet, en Joke schrijft en publiceert nogal altijd felle aanvallen op de politiek, haar ambtenaren, en de op winst beluste detentie- en deportatieindustrie. Acties tegen de migratiebeheersing en de jacht op vluchtelingen gaan onverminderd door. De Nederlandse regering wil illegaliteit strafbaar stellen en er vallen regelmatig doden op straat, in detentiecentra en aan de buitengrenzen van het Fort Europa. De staat zal het verzet niet stoppen en zal er niet in slagen schrijvers zoals Joke Kaviaar de mond te snoeren. Elk woord een vonk! Elke vonk een vlam! Vuur aan de schenen van de macht!

Regiezitting; vragen over de betrokkenheid van de AIVD

Op 1 november gaat het nog niet over de aanklacht zelf, de inhoudelijke behandeling van de zaak wordt in het eerste kwartaal van 2014 verwacht. Tijdens de regiezitting wordt wel het verdere verloop van de behandeling in hoger beroep bepaald.
Joke's advocaat Jeroen Soeteman heeft verbalisanten van de Nationale Recherche als getuigen opgeroepen en zal op 1 november vragen hen tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak onder ede te horen over de start van het onderzoek “Gulkana”. In het dossier is dit weggemoffeld onder een proces-verbaal waarin de verbalisant doet alsof hij toevallig al surveillerend op internet op de website met de 'opruiende' teksten stuitte. Waar het in werkelijkheid sterk naar riekt is dat de zaak door de AIVD in gang is gezet om informatie te vergaren door buitensporig huiszoeking en ander onderzoek te laten verrichten. Dat de AIVD veel aandacht heeft voor de artikelen van Joke Kaviaar is al duidelijk sinds 2009. In een rapport uitgebracht september jl. stelde de AIVD nog dat zij “doorgaat met het schrijven van opruiende en dreigende teksten”.

In het kader van het hoger beroep zal ook worden gevraagd de meer dan 300 bij de huiszoeking genomen foto's aan het procesdossier toe te voegen. Daarvan zijn er nu slechts enkele aanwezig. Tot slot zijn er nog steeds vragen over de oorspronkelijk aanklacht 'opruiing met terroristisch oogmerk' waarmee Joke toen ze vastzat werd geconfronteerd. Het lijkt erop dat dit behalve intimidatie ook een manier is geweest om gebruik te kunnen maken van de bevoegdheden van de terrorisme wetgeving. Wat justitie daarmee precies gedaan heeft, is echter niet in te zien doordat de verzwaarde aanklacht niet meer in de dagvaarding staat. Al met al valt de hele zaak tegen Joke Kaviaar dus niet alleen te zien als een juridische testcase maar ook als regelrecht machtsmisbruik, waarvan het bewijs zorgvuldig is weggehouden uit het procesdossier.

Steun de strijd voor de vrijheid, in woord en daad!

Hou de website van de steungroep in de gaten voor updates.
Steungroep 13 septemberWie: 
nn

Zie ook 'Verspreid de verboden teksten van Joke Kaviaar', https://www.indymedia.nl/node/19695 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech