Kristallnacht herdenking Leeuwarden

Aankondiging, gepost door: AFA Fryslan, de Joodse gemeenschap en gemeente Leeuwarden op 06/10/2013 10:10:30

Waar: Nabij de Waag op de Nieuwstad, Leeuwarden, Netherlands
Wanneer: 09/11/2013 - 20:00

Aanstaande 9 november is het inmiddels 75 jaar geleden dat de Kristallnacht heeft plaatsgevonden en dat herdenken we ook in Leeuwarden. De opzet is dat het allereerst iedereen persoonlijk raakt en dat vervolgens politieke partijen, scholen, maatschappelijke en religieuze organisaties betrokken kunnen raken.In 2011 heeft de Kristallnacht herdenking ook plaats gevonden op initiatief van AFA Fryslan en info-groep Alaska met toestemming van de gemeente Leeuwarden en i.s.m. de Joodse gemeenschap. Dit jaar zijn er bij het initiatief mensen betrokken die een nog bredere platform wensen en niet actief zijn bij de eerder genoemde groeperingen.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 organiseren in het Duitse Rijk van Hitler en de nationaal-socialisten de NSDAP, de SA en opgehitste jongeren een pogrom. De Nazi’s vernietigen 195 synagogen en 7.500 joodse winkels. Meer dan 26.000 joden worden gearresteerd en opgesloten; 91 komen om. Velen worden in hun woningen overvallen en mishandeld. De naam Kristallnacht symboliseert het glas waarmee straten in Duitse steden bezaaid waren vanwege de vele gesneuvelde winkelruiten. Joodse winkels werden geplunderd en verwoest. In de propagandistische pers van de Nazi’s wordt gesproken over een ‘antwoord’ op een aanslag die de 17-jarige Herschel Grynspan op 7 november in Parijs zou hebben gepleegd op de Duitse diplomaat Ernst vom Rath.

In werkelijkheid gaat het om een zorgvuldig geplande actie met als doel, de joden definitief uit het economische, sociale en culturele leven te verwijderen. De actie wordt van bovenaf opgedragen: in tegenstelling met de erop volgende persberichten spelen leden van Gestapo, SA en SS in burger een hoofdrol. De politie wordt het verboden in te grijpen. De Nationaal-Socialistische leiding roept op om de ‘ordeverstoring’ te stoppen. Over het verlies aan mensenlevens wordt niet gesproken. De joodse gemeenschap krijgt als straf voor de ontstane onrust een boete opgelegd van 1 miljard Rijksmark (!).

Het is het begin van de fase van gecontroleerde systematische verdrijving van de joden, met als dieptepunt de Holocaust. Na de Kristallnacht sluiten bijna alle omringende landen, waaronder Nederland, de grenzen voor joodse vluchtelingen of nemen andere maatregelen om de toevloed van joden uit Duitsland te stoppen. Nadat de grenzen gesloten zijn worden tot het uitbreken van W.O. II nog circa 7.000 joden ons land legaal binnengelaten; duizenden vluchtelingen komen illegaal de grens over.

De tekst is met toestemming ontleend aan http://www.antiracismegroep.nl

We hopen dat iedereen weer opnieuw enthousiast is om mee te doen. We respecteren alle beweegredenen van mensen die oprecht betrokkenen zijn en die sympathiseren met het initiatief. De Kristallnacht herdenking is en blijft belangrijk in historisch perspectief. De doelstelling is dat er geen partijpolitieke of religieuze uitingen de dienst uitmaken en de nadruk ligt bij ons op de humanitaire verontwaardiging over discriminatie, vervolging en uitsluiting van minderheden. De herdenking van de Kristallnacht heeft een historische uniciteit omdat ze de voorloper op de Holocaust is geweest die een onuitwisbaar verwoestende uitwerking heeft gehad op de humaniteit en vooral ook de Joodse gemeenschap wereldwijd. Het is belangrijk dat we de Kristallnacht blijven herdenken.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech