Overzicht van gebeurtenissen na de moord op Pavlos Fyssas (aka Killah P)

Nieuws, gepost door: naim(a) op 21/09/2013 09:01:10

Wanneer: 21/09/2013 - 13:38

Een onvolledig overzicht van de gebeurtenissen, via www.occupiedlondon.org/blog

“Not an inch of land to the fascists – Long live international anarchist insurge
rechts het GD kantoor

Dinsdag 17 september

In de avond van 17 september wordt de 34 jarig antifascistische rapper Pavlos Fyssas vermoord door het 45 jarige Gouden Dageraad (GD) lid Giorgos Roupakias.
Fyssas was met twee vrienden in Keratsini, een buurt in Pireaus. In een cafe werden ze gespot door fascisten, die daarop een telefoontje pleegden naar het lokale GD kantoor. Eenmaal buiten werd hij aangevallen door 25 Gouden Dageraad leden. Een van hun stak hem neer, Fyssas werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed niet lang daarna.
In eerste instantie ontkende de GD elke connectie tussen de partij en Roupakias, maar al snel doken zijn lidmaatschapskaart op en toen ook nog foto's waarop Roupakias met partijprominenten te zien is.

Woensdag 18 september

Het nieuws slaat in als een bom. In tientallen steden verspreid over Griekenland vinden protestbijeenkomsten plaats.
- Tegelijkertijd vond er al een nationale staking plaats van leerkrachten, dus in veel steden werden de krachten gebundeld. In Patras bijvoorbeeld werd het een van de grootste staak-demonstraties van de laatste jaren met 12-15,000 deelnemers. Tijdens de demo werd het lokale GD kantoor aangevallen met molly's en stenen, terwijl een Italiaanse fascist een pistool trok en op de demonstranten richtte. Hij werd later opgepakt.
- In Chania, Kreta, werd het GD kantoor aangevallen door de woedende demonstranten, de politie gebruikte traangas om ze op afstand te houden.
- In Athene is het tot diep in de nacht onrustig, met veel barricades en molly's maar ook gewonden en arrestaties.
In het begin van de avond verzamelt zich een groot anarchistisch/antifascistisch blok van 3000-4000 mensen, ze roepen 'the blood is running, it seeks revenge' terwijl ze in de richting van een GD kantoor vertrekken. Al snel breken confrontaties met de politie uit, die schaamteloos worden ondersteund door fascisten. (http://www.youtube.com/watch?v=fH9CLuJNmtE)

Donderdag 19 september

- Het blijkt dat een van de demonstranten vannacht een oog verloren is, door een traangasbus, die meerdere malen op de hoofden afgeschoten werden. Ook rubber kogels zijn veelvuldig gebruikt.
- GD leider Michaloloakos kondigde een aantal uren na de moord aan dat hij een speech zou geven in Nikaia (de lokale aftakking waarvan de moordenaar Roupakias lid is), en nodigde alle naz's uit om aanwezig te zijn. Tegelijkertijd melden de ondervoorzitter en de perspersoon van GD dat de moord niets met GD te maken heeft.
Maar nadat de grote antifa demonstraties en aanvallen op GD kantoren door het hele land hebben plaatsgevonden, en antifascisten en vakbonden ook een bijeenkomst op die plek aankondigden, werd het evenement afgeblazen.
- Een lokale doktersvereniging maakt een verklaring openbaar:
“Als dokters van Tzanio ziekenhuis, willen we onze diepe zorgen uiten, aangezien er gisteravond, 18-09-13, na de protesten tegen de moord op de jonge Pavlos Fyssas door een lid van GD, 31 demonstranten naar de operatieve afdeling werden gebracht, allen door impact op het hoofd. De gewonden melden klappen met knuppels, helmen, schilden en schoppen van 'Delta' en 'Dias' (motorpolitie), tegelijkertijd zijn er meldingen van stenen die van de kant van de politie gegooid werden richting de demonstranten, op het hoofd gericht, door leden van de GD.
(…)
Wij dringen er op aan om de intensivering van de staat en para-staat repressie te stoppen, om niet meer slachtoffers te hoeven betreuren.
Leden van G.H. Tzanio 5 leden comité van de Vereniging van ziekenhuis doktoren van Athene en Piraeus

- 's avonds vinden er weer demonstraties van antifascisten plaats.

Vrijdag, 20 september

- Tijdens een antifascistische demo in Athene, voor de derde dag op rij, trekt een fascist zijn pistool tegen de ongeveer 500 demonstranten, en schiet dan in de lucht, in de Atheense buitenwijk Dafni. De fascist werd achternagezeten door de menigte. Even later blijkt dat het om een politie agent buiten dienst gaat.
- 's Avonds, vinden er confrontaties plaats tussen anarchisten die zich verzameld hadden bij de Werk Bond in Patras en GD leden. Twee GD leden worden afgevoerd in ambulances.
- GD zou dit weekend hun kantoren in Kavala en Drama (noord Griekenland) openen. GD verklaart nu dat ze dit uitstellen. De antifascistische bijeenkomsten zullen gewoon doorgaan.
Voordat GD de openingen cancelde, bracht alle lokale pers gezamenlijk de volgende verklaring uit:
“De pers van Kavala, in het aangezicht van de escalatie van geweld en de scheiding van de griekse samenleving, die aangewakkerd, als niet helemaal veroorzaakt is door de GD, zal als een minimaal teken van respect in de herinnering van Pavlos Fyssas, de persconferentie en inwijding van de lokale organisatie van de partij in onze stad, gepland op zaterdag 21 september 2013, niet journalistiek verslaan.
Fascisme, racisme en uitsluiting in alle vormen hebben geen plek in Kavala!
De dagelijkse kranten:
Evdomi, Enimeros, Kavala, Nea Egnatia, Proini, Chronometro, +3 internet websites, kavalawebnews, kavalapress, paggaionet.”

Zaterdag 21 september

– Een interview in een conservatieve krant met een ex-lid van de GD geeft inzicht in hun structuren, tactieken en methodes- en eventueel ook inzicht in de moord op Pavlos. Het ex-lid was namelijk onderdeel van dezelfde afdeling als waarin Roupakias, de moordenaar van Pavlos, de onderbevelhebber was.
Ik vertaal alleen een aantal in het oog springende antwoorden, zie voor meer: http://blog.occupiedlondon.org/2013/09/21/interview-by-ex-golden-dawn-me...
De 'raid squad' van deze GD afdeling, heeft de hiërarchie, structuur en organisatie die je alleen ziet bij paramilitaire, criminele gangs. Hun basis en hoofdkwartier, is waarvandaan de aanvallen tegen migranten en andere acties plaatsvinden. Dat is waar ze hun knuppels, messen en telescoopknuppels bewaren, die verdwijnen zodra er een politie controle aan zit te komen.
Het ex-GD lid, zegt dat de politie controles van te voren afgesproken zijn, omdat een agent die werkzaam is op het politiebureau van Nikea ook GD lid is, dus altijd informatie doorgeeft. Ook helpt hij GD leden die heterdaad betrapt zijn met het verdoezelen van informatie.
Over de moord op Pavlos Fyssas zegt hij onder andere:
“Ik weet dat ze veel tegen hem hadden omdat hij antifascistische liedjes had. Hij had een aantal teksten waarin hij de GD lastert. (…) Hij was een antifascist en zong daarover, ze wisten dat”.

– Niet alleen in Griekenland vonden er deze week acties plaats tegen de moord op Pavlos Fyssas, ook in Duitsland, Italië, Spanje, Nederland, Frankrijk, België, Zweden, Cyprus en VK verzamelden zich mensen... En meer zal volgen.Wie: 
nn

Zie ook eerder 'Murdered antifascist in Greece', https://www.indymedia.nl/node/19137 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech