(A'dam) WISE info-avond Fukushima wo. 4 september 18:30

Aankondiging, gepost door: nn op 03/09/2013 09:08:05

Waar: Japans Cultureel Centrum, Nieuwezijds Voorburgwal 177, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 04/09/2013 - 18:30

Wat is er nu precies aan de hand in Fukushima, wat gaat er mis? Is er iets aan te doen? Wat zijn de gevolgen? Hoe reageert de Japanse overheid, wat doet de eigenaar van de rampreactoren (Tepco). Hope Step Japan en WISE organiseren hier op 4 september een avond over, in het Japans Cultureel Centrum in Amsterdam.


http://wisenederland.nl/node/3430 :

4 september; Prof. Turkenburg over Fukushima

Wat is er nu precies aan de hand in Fukushima, wat gaat er mis? Is er iets aan te doen? Wat zijn de gevolgen? Hoe reageert de Japanse overheid, wat doet de eigenaar van de rampreactoren (Tepco). Hope Step Japan en WISE organiseren hier op 4 september een avond over, in het Japans Cultureel Centrum in Amsterdam. (voertaal Engels)

Professor Turkenburg geeft een lezing en Dhr. Matsumoto van Hope Step Japan verteld over de wanhoop van de bevolking rond Fukushima en de kwalijke rol die Tepco speeelt .

Wanneer: 4 september, 2013, welkom vanaf 18.00, start programma om 18.30

Waar: Japans Cultureel Centrum (Nieuwezijds Voorburgwal 177, 1012 RK Amsterdam)

Toegang: Gratis, bijdrage in de kosten wordt gewaardeerd.

Programma:

18:00 l Deur open
18:30 l Welkom, korte introductie, Peer de Rijk (WISE, bestuur Hope Step Japan)
18:40 l Lezing: “De situatie in Fukushisma, mogelijke gevolgen, wat moet er gebeuren” door Professor Wim Turkenburg (Universiteit Utrecht)
19:40 l Vragen en discussie
19:50 l Pauze
20:00 l Lezing: De reactie van de Japanse overheid, Tepco en de media, door Kazushi Matsumoto (Hope Step Japan!)
20:30 l Pauze
20:35 l Korte film over Fukushima, van Manus Sweeney
20:50 l Einde

Wie denkt dat de rampreactoren in Fukushima, Japan, onder controle zijn wordt deze dagen ruw uit de droom geholpen. In de afgelopen twee jaar zijn er bijna wekelijks berichten verschenen over de slechte toestand van een deel van de rampreactoren. Gister maakte de Japanse overheid bekend dat het aantal lekken nog weer veel groter is dan tot nu toe aangenomen; het niveau van het probleem is op de internationale lijst (INES-schaal) opgehoogd van 1 naar 3 (ernstig incident). De oorzaak van de problemen, de ramp in maart 2011 is de boeken ingegaan op het hoogste niveau; 7. Elke stap op de INES schaal betekent grofweg een vertienvoudiging van de ernst, volgens het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA). Niveau drie betekent onder ander dat er werknemers en anderen in de omgeving blootgesteld worden aan straling van 10 maal de limiet voor werknemers. China heeft inmiddels laten weten ‘geschokt’ te zijn over de huidige stand van zaken en, met name, over de beperkte mogelijkheden die de Japanse overheid en TEPCO (eigenaar van de reactoren) lijken te hebben om er wat aan te doen. In de berichtgeving van de Japanse autoriteiten sluipt langzamerhand een wat wanhopige toon; de problemen zijn te groot . "We hopen dat er van Japanse zijde serieuze en doeltreffende maatregelen worden genomen om een eind te maken aan de negatieve impact van de na-effecten van het nucleaire ongeval in Fukushima, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken van China.

Sommige maatregelen die TEPCO heeft genomen in de maanden na de ramp verergeren de situatie alleen nog maar; de situatie is m. rond kerncentrale nr. 4 nijpend. Die staat boven op een natuurlijek aquifer waarlangs water uit de omliggende heuvels naar de oceaan stroomt. Bij het passeren van de reactor wordt water zwaar besmet. Om dat water tegen te houden heeft Tepco een ondergrondse barrière gebouwd. Voor die barrière hoopt het water zich op en maakt de ondergrond instabiel. Vervolgens loopt het water er overheen en raakt toch besmet en kunnen veel sneller veel grotere hoeveelheden water de zee in stromen. Bovendien, door de verzwakte bodem, verzakt de centrale, inmiddels bijna een meter, waardoor een deel van de gebouwen 'in de lucht hangt'. Dit is met name een groot probleem vooor een opslagbassin waarin 1500 splijtstofstaven permanent gekoeld worden. Als die droogvallen (doordat het gebouw opeens naar beneden stort) en niet langer kunnen worden gekoeld is de kans op een echte meltdown heel groot. Enigszins afhankelijk van de weerssituatie is de kans dan heel groot dat je eigenlijk heel Japan zou moeten ontruimen...

Het weglekkende (blus- en koel) water bevat hoge concentraties radioactieve stoffen.

Een goeie (Engelstalige) bron om dagelijks op te hoogte te blijven is ; http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/nuclear/Fukushima-d... .

WISE heeft in de afgelopen 2,5 jaar regelmatig geschreven (Engelstalig) over de ontwikkelingen in Fukushima, meestal in de Nuclear Monitor. In dit document hebben we wat berichtgeving bij elkaar geplakt, chronologisch: http://wisenederland.nl/sites/default/files/images/Compilation%20of%20ne...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech