Persbericht: Rechtszaak tegen sympathisanten vluchtelingen Den Haag

Nieuws, gepost door: Recht op Bestaan! op 11/06/2013 06:10:08

Wanneer: 11/06/2013 - 21:29

Op woensdag 12 juni aanstaande zullen 12 sympathisanten van uitgeprocedeerde vluchtelingen zich voor de kantonrechter te Den Haag moeten verantwoorden voor hun actie op 13 december 2012. Op die dag werd het demonstratieve vluchtelingenkamp op de Koekamp in Den Haag door de politie ontruimd, in opdracht van burgemeester Van Aartsen. De sympathisanten protesteerden toen daartegen, tezamen met een deel van de uitgeprocedeerde vluchtelingen die op de Koekamp bivakkeerden. Zij werden gearresteerd op grond van overtreding van de Wet openbare manifestaties.


Tijdens de ontruiming werden in het totaal 27 mensen aangehouden, waarvan 12 sympathisanten. De 15 aangehouden vluchtelingen behoeven zich niet voor de rechter te verantwoorden voor hun protestactie. Zij kregen een voorwaardelijk sepot uitgereikt. Hierdoor werd het hen onmogelijk gemaakt om zich verweren tegen de ten laste gelegde overtreding. Met hun actie op 13 december 2013 beoogden zij evenwel de mogelijkheid te scheppen om de ontruiming van hun kampement voor de rechter aan te vechten. De uitgeprocedeerde vluchtelingen waren van mening dat de opdracht tot die ontruiming was gebaseerd op oneigenlijke gronden.

Dit laatste was overduidelijk. Zo zou het volgens de burgemeester te koud zijn voor de vluchtelingen om ‘s nachts in het kampement op de Koekamp te blijven. Maar de aangehouden vluchtelingen werden ‘s avonds, na meer dan 7 uur te zijn vastgezet in minuscule cellen van een arrestantenbus en te zijn verhoord, gewoon weer op straat gezet (‘geklinkerd’). En nu zonder de bescherming van het kampement tegen weersinvloeden.

Ook beweerde de burgemeester dat het risico van wanordelijkheden te groot was geworden. Maar de betrokken agenten hebben verklaard dat in de drie maanden dat het kamp bestond van wanordelijkheden geen sprake is geweest. Verder zei de burgemeester dat de gezondheid van de vluchtelingen in het kampement op de Koekamp in het geding was. Maar GGD-artsen stelden dat dit nooit het geval is geweest en dat hun aanbevelingen steeds door de uitgeprocedeerde vluchtelingen werden opgevolgd.

Omdat de ontruiming plaatsvond op oneigenlijke gronden, hebben vluchtelingen tezamen met sympathisanten een demonstratief lijdzaam verzet gepleegd. Daarmee wilden zij de aandacht vestigen op de werkelijke grond van de beslissing van burgemeester Van Aartsen: het zo zichtbare protest op de Koekamp tegen het onmenselijke asielbeleid van Nederland moest uit beeld worden gewerkt.

Kom ook naar de rechtszaak en toon je solidariteit! We verzamelen om 09:00 voor de rechtbank in Den Haag, Prins Clauslaan 60. De rechtszaak zal om 10:00 starten dus het is belangrijk dat we op tijd binnen zijn.

Geen mens is illegaal!

http://www.rechtopbestaan.nlWie: 
nn

Zie ook het vervolg, Sympathisanten vluchtelingen wraken rechter https://www.indymedia.nl/node/16686 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech