Twee deportaties woensdag 12 juni

Nieuws, gepost door: werkgroep Deportatieverzet op 08/06/2013 06:12:46

Wanneer: 07/06/2013 - 23:46

Zowel Issa K. als Abdellah G. worden aanstaande woensdag met deportatie bedreigd. Issa is nu al meer dan drie weken in hongerstaking en is door de DT&V van vervalste reisdocumenten voorzien voor zijn uitzetting naar Guinea. Abdellah wist vorige week samen met de passagiers van vlucht AT 832 zijn deportatie naar Marokko te verhinderen.

Ondanks vervalst LP toch deportatiepoging hongerstaker naar Guinea

Op woensdag 12 juni zal de Dienst Terugkeer en Vertrek alsnog proberen om Issa K. uit te zetten naar Guinea, met vervalste documenten.
Issa is nu al meer dan drie weken in hongerstaking – de deportatie die vorige week gepland was, werd op het laatste moment afgeblazen.

De DT&V probeert om Issa met een vervalste reisdocumenten uit te zetten. Op 10 mei werden er 20 laissez-passers uitgegeven, getekend door de consul van Guinea. Maar de Guinese ambassadeur heeft inmiddels laten weten dat deze LP’s niet zijn uitgegeven en ook niet door de consul getekend kunnen zijn, aangezien er op dit moment geen Guinese consul is. De LP’s zijn waarschijnlijk het resultaat van een deal met een Guinese Taskforce en zijn géén rechtsgeldige documenten.

Voor het bezoek van de Guinese Taskforce werd een dusdanig ruim budget uitgegeven, dat dit vorige week tot Kamervragen leidde.

Het ministerie ontkent in alle toonaarden dat er sprake is van vervalste documenten en geeft ook geen duidelijke reden voor de hoge kosten van het bezoek van de Guinese Taskforce.

Deportatie met financieel gewin.
Ons eigen Wetboek van Strafrecht is hier heel duidelijk over. Artikel 278 stelt het volgende:

“Hij die iemand over de grenzen van het Rijk in Europa voert, met het oogmerk om hem wederrechtelijk onder de macht van een ander te brengen of om hem in hulpeloze toestand te verplaatsen, wordt, als schuldig aan mensenroof, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.”

We zien de staatssecretaris en de zijnen graag voor de komende twaalf jaren achter slot en grendel verdwijnen.

Abdellah weer bedreigd met deportatie

Op 28 mei verhinderden de passagiers van vlucht AT 832 de deportatie van Abdellah G. Als één man stonden ze op en protesteerden bij de piloot. De marechaussee bracht Abdellah op hardhandige wijze tot zwijgen, maar kon niets anders dan samen met Abdellah het vliegtuig weer verlaten. Sindsdien zit hij in detentiecentrum Schiphol.
Op woensdag 12 juni wil de DT&V nogmaals proberen om Abdellah uit te zetten.

Zijn beroerde situatie heeft Abdellah met name te danken aan zijn vorige advocaat, die vanaf het begin af aan het standpunt innam dat Abdellah ‘netjes moest meewerken’ aan zijn deportatie naar een land waar hij geen opvang heeft en waarvan hij de taal nauwelijks spreekt. Abdellah woont al vijftien jaar in Nederland.
Niet alleen vond de advocaat dat Abdellah moest meewerken aan zijn eigen deportatie, hij stelde ook de familie niet op de hoogte van de uitzettingsdatum en legde de procedures zo aan dat het vrijwel zeker was dat Abdellah geen schijn van kans maakte.

Waarom? Geen idee. Maar in het eerste gesprek gaf de advocaat al aan dat hij waarschijnlijk over een jaar of twee bij de IND zou werken…

Abdellah heeft inmiddels een andere advocaat. Eén die zijn belangen wél behartigt. We hopen zowel voor Abdellah als voor zijn familie dat deze advocaat de aanstaande deportatie kan verhinderen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech