Ubica rechtszaak tijdslijn

Nieuws, gepost door: nn op 04/06/2013 06:10:37

Wanneer: 04/06/2013 - 09:01

Vanaf 10.00 uur vanochtend vond de rechtszaak tegen de tien Ubica arrestanten plaats bij de rechtbank in Utrecht. Hieronder een tijdslijn met berichten uit de rechtzaal en van Twitter.

Vonnis: Verdachte 1 (als enige buiten opgepakt) is vrijgesproken; verdachte 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 een maand celstraf met aftrek voorarrest; verdachte 3 zes weken met aftrek voorarrest. De celstraffen gaan direct in. Daarnaast moet er 14.750 euro schadevergoeding betaald worden door de negen veroordeelde arrestanten.


10:15 - De zitting is begonnen.

10:21 - De advo is bezig de zaak niet ontvankelijk te laten verklaren voor de arrestant die buiten de Ubica is opgepakt. Het is wachten of de arrestant uberhaupt de rechtzaal binnen moet, of niet.

10:45 - De rechtzaal wordt gereed gemaakt. Mensen moeten op de publieke tribune zitten.

10:57 - @_MikeMuller: Gemeente Utrecht heeft zich ook in het strafproces gevoegd als benadeelde partij.

10:57 - @Remco_te_Kloese: Eerste openbare Ubica-zaak begonnen. Verdachte wordt brandstichting/vernieling verweten.

10:57 - @_MikeMuller: Filmpje wordt vertoond, de krakers op de publieke tribune lachen. Te zien is dat er brand wordt gesticht.

10:57 - @_MikeMuller: Rechter ondervraagt eerste verdachte. Kraker wil niets zeggen en beroept zich op zijn zwijgrecht.

11:11 - Er zijn zo'n 35 mensen aanwezig op de publieke tribune.

11:15 - De Gemeente Utrecht heeft zich bij de zaak van de eerste arrestant gevoegd. Ze eist schadevergoeding voor de beschadiging van straattegels. Iemand anders eist 100 euro vergoeding voor de kosten van het zemen van ramen.

11:18 - @JurgenSwart: Gemeente Utrecht wil in totaal 24000 euro vergoed hebben

11:21 - @JurgenSwart: Utrecht was een oorlogsgebied volgens de officier

11:25 - ‏@JurgenSwart: Dit was een goed voorbereide aanval van de krakers om de politie te provoceren

11:29 - @JurgenSwart: Deze kraker verdient lichtste straf van de krakers officier eist 2 maanden

11:33 - ‏@_MikeMuller: Advocaat: ,,Heeft iemand hem wat zien aansteken? Nee! Het is volstrekt niet onderbouwd."

11:33 - @JurgenSwart: Advocate deze kraker is niet te linken aan brandstichting hij is aangehouden vanwege zijn kapsel

11:36 - De eerste zitting is afgelopen. Strafeis voor de verdachte die buiten gearresteerd is, is 2 maanden onvoorwaardelijk. Volgende zitting begint over 5 minuten. Daar worden verdachten in groepen van vier behandeld.

11:41 - @_MikeMuller: De advocate van de eerste verdachte wil vrijspraak voor haar cliënt. Rechter wil in één keer uitspraak doen rond half twee.

11:46 - Zitting voor de volgende drie verdachten is zojuist begonnen.

11:54 - @_MikeMuller: Advocaat heeft aangegeven een pleidooi van een uur te houden om zijn verdachte vrij te pleiten.

12:07 - @_MikeMuller: De drie krakers die nu terecht staan, beroepen zich allen op hun zwijgrecht.

12:09 - @_MikeMuller: In de rechtszaal zijn overigens acht parketpolitieagenten aanwezig.

12:10 - @destadutrecht: volgens politie gebruikte krakers geen legaal vuurwerk.

12:13 - @_MikeMuller: Rechter schetst beeld door de ogen van agenten. ,,Agenten renden en waren bang voor het vuurwerk. Eén agent dook achter zijn auto."

12:20 - @_MikeMuller: Eén kraker geeft toe dat ze in een lock-on zat vastgeketend.

12:22 - @_MikeMuller: De beveiliger van de fietsenstalling bij het stadhuis heeft verf in zijn ogen gekregen, waarvan hij enkele dagen last had.

12:31 - @_MikeMuller: Eén kraakster is student op de HU. ,,Ik loop nu studievertraging op. Als ik donderdag de les mis, haal ik het vak niet."

12:36 - @Remco_te_Kloese: Eén verdachte wil niets zeggen over persoonlijke omstandigheden omdat hij daar in het verleden 'mee genaaid' is.

12:37 - @_MikeMuller: Alle krakers die nu terechtstaan zijn al eens in aanraking met politie en/of justitie geweest.

12:43 - @_MikeMuller: Stoffenwinkel eist 5265 euro vergoeding en de goudsmederij 3206. Politie Utrecht vordert 4537, bewoner eist 100 euro schoonmaakkosten

12:55 - @_MikeMuller: Bij binnentreden #ubica was geen machtiging van de OvJ: ,,Er was wel sprake van een heterdaadssituatie en de veiligiheid was in het geding."

13:01 - @destadutrecht: officier: krakers hebben bewust vuurpijlen op politie afgeschoten, dus poging tot zware mishandeling.

13:11 - @_MikeMuller: Officier van Justitie eist 4 maanden onvoorwaardelijk tegen de krakers #ubica. ,,Ze hebben allen een strafblad."

13:15 - @_MikeMuller: Officier van Jusitie wijst aantal voorschotten van de schadeclaims toe en stelt de krakers hoofdelijk aansprakelijk.

13:17 - @Remco_te_Kloese: Volgens advocaat verdachten is Ubica onrechtmatig binnengedrongen.

13:30 - @Remco_te_Kloese: Advocaat verdachten: het feit dat mensen in het ubica pand zaten, zegt niet dat ze verantwoordelijk zijn voor de strafbare feiten.

13:36 - @destadutrecht: advocaat krakers: niet te bewijzen wie er met verf en vuurwerk heeft gegooid.

13:38 - @_MikeMuller: Volgens advocate van de krakers is er geen geldig bewijs om de krakers te veroordelen. Zij pleit voor volledige vrijspraak.

13:43 - @destadutrecht: advocaat vraagt wederom vrijspraak voor drie krakers. Volgen er nog zes.

13:45 - @_MikeMuller: Korte schorsing. Zaak gaat straks door.

14:18 - Solidariteitsactie in Nijmegen voor Arrestanten Ubica

14:20 - @_MikeMuller: Drie nieuwe verdachten gearriveerd. Eén meneer weigert te vertellen hoe hij heet. Rechter: ,,Dan weet ik niet wie u bent."

16:26 - De laatste twee arrestanten zijn nu aan de beurt. Alle verdachten die binnen gearresteerd zijn zitten nu ook in de zaal. Verwacht wordt dat de rechter aan het eind van de zit gaat vonnissen.

17:16 - @_MikeMuller: Weer in de strafzittingszaal waar de laatste twee krakers terecht staan. Zojuist de hoogste straf horen eisen: 6 maanden.

17:45 - De rechter gaat om 18:15 vonnissen. De verdachten komen in groepjes van drie aan de beurt. Tegen de verdachte die buiten is opgepakt, is 2 maanden geeist; tegen 7 verdachten binnen is 4 maanden geeist; tegen 1 verdachte binnen is 6 maanden geeist.

18:39 - De verdachte die buiten is opgepakt is vrijgesproken!!!

18:43 - @_MikeMuller: Eerste kraker (die al op vrije voeten is gesteld) wordt vrijgesproken. Geen bewijs, aldus rechter. Applaus op tribune.

18:49 - @Remco_te_Kloese: Rechter: wie in Ubica was die nacht is mededader aan openlijk geweld.

18:58 - 1 verdachte die binnen gearresteerd was krijgt 1 maand celtraf; een andere verdachte die binnen gearresteerd was krijgt 6 weken.

18:58 - @_MikeMuller: Uitspraak #ubica: Kraker 3 krijgt celstraf van 6 weken. Kraker 2 gevangenisstraf van een maand. Daarnaast duizenden euro's schadevergoeding.

19:05 - 14.750 euro schadevergoeding zal hoofdelijk achterhaald worden op de arrestanten

19:08 - @Remco_te_Kloese: Kraker 4, 5 en 6: confrontatie met politie uitgelokt. Daarom geen taakstraf. Maar 1 maand gevangenis.

19:19 - @_MikeMuller: Officier is achter de identiteit gekomen van verdachte [NN 3 - red]. Diegene wil echter niet bevestigen of ontkennen dat het om die naam gaat.

19:24 - @Remco_te_Kloese: Voor de rest van de krakers hetzelfde verhaal. Maand cel met aftrek voorarrest. Ook meebetalen aan de schade.

19:48 - De celstraffen gaan direct in. De zitting is gesloten.Wie: 
nn

DUIC, juni 4, 2013 om 10:53 door: Redactie

Huisbaas Vloet hindert weer verkoop Ubica

Wim Vloet, de beruchte Utrechtse huisbaas, weigert Ubica nog te verkopen. Hoewel hij een voorlopig koopcontract getekend heeft met projectontwikkelaar Willem Klaassen, wil hij het voormalig kraakpand nu zelf ontwikkelen. Klaassen wil Ubica ombouwen tot een hotel.


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

''12:09 - @_MikeMuller: In de rechtszaal zijn overigens acht parketpolitieagenten aanwezig.''

gewoon uit nieuwsgierigheid, waarom zijn die aanwezig? Voor eventuele ongeregeldheden? of als getuigen? of? Ben niet zo bekend met dat verdere proces helaas..


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Parketwachten zijn beambtes die zorgen voor een goed verloop van de praktische kant van de rechtszaak. Ze roepen bijvoorbeeld de verdachten, of getuigen die buiten wachten om naar binnen te komen. Ook zijn ze er voor ongeregeldheden in de zaal. Dit zijn geen getuigen aangezien een parketwacht niet als een agent ook straatdienst heeft en toevallig bij de ontruiming kon zijn, het is echt een apart beroep.


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

er was ttoch ook de rechtszaak van van vloet? hoe is die gegaan?

voor de rest; veel succes aan de arrestanten gewenst!!!Wie: 
nn

Ja,hoe is de rechtszaak Vloet-Klaasen gelopen :)

Van enig officieel koopcontract is geen sprake, en Vloet is nu niet iemand die zich makkelijk weg laat zetten.
Ik blijf dan ook met de nodige vragen zitten !
De rechter had besloten dat de Ubica ontruimd mocht worden, maar had B/W dit ook gedaan zolang er nog geen uitspraak was geweest over het geschil Vloet/Klaassen ?
Zijn de krakers dan ook niet te voortvarend te werk gegaan !

Voor de Utrechtse burgers word het er niet leuker op nu ze n.a.w. weer jaren met een holle kies opgescheept zitten in het centrum van Utrecht.
Eindconclusie: 9 krakers voor Jan lul een maand de cel in met daarnaast nog een flinke vordering en een pand wat geen reclame is voor een stad die niet onwelwillend tegenover kraken staat.
Hier had toch iets beter over nagedacht moeten worden door de verantwoordelijken omrent deze actie.

Vlgs mij voldoet dit artikel wel degelijk aan de regels die IM stelt en enige kritiek binnen de kraakbeweging lijkt me een eerste staop op weg naar herstel binnen deze.
ThanksWie: 
nn

Mee eens,er was binnen B/W nog geen beslissing genomen over een eventuele ontruiming.
De rechter heeft alleen aangegeven dat er ontruimd mocht worden.
Een beetje vreemd dat er besloten is tot actie.


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Voor de duidelijkheid B&W gaat ook niet over een eventuele ontruiming.. Het Openbaar Ministerie gaat daar over... Van de bestuursorganen Utrecht heeft de burgemeester als korpsbeheerder en in het driehoeksoverleg slechts (beperkte) invloed... Vanuit de gemeente raad zouden best vragen gesteld kunnen worden maar goedkeuring hoeven zij en het college van B&W helaas niet te geven.


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
mod

@ nn wo, 05/06/2013 - 07:46

Informatie over B&W, rechtszaak Vloet / Klaassens, ontruiminsgprocedure = Aanvullingen (hier dus).

Asolidaire gezever en welgemeende 'kritiek' = discussie (daar dus)

Is toch echt niet zo ingewikkeld?


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

https://www.indymedia.nl/node/16449

Schrijf ze!Wie: 
De Utregse streetwise girlies

Door al dat gekut zitten wij hier weer met een pand wat er eg niet uitziet godverdomme.
Die ouwe mongool Vloet en die kakkerd Klaasen hebben voorlopig nog wel effe bonje dus ut straatbeeld hier blijft egt voorlopig naadje.
Wijzelf hebbe nu bedag er een nagelshop in te maken en Joop om de hoek wil der goedkoop tattoos gaan zetten en snags feessies te gaan maken voor de Utregse oorspronkelijke jeug die nergens meer in mag omdat je student mot zijn.

Wille jullie as die krakers vrij zijn mee helpen om die hekke weg te halen zodat we gelijk kunnen starte.
Die regering wil toch dat we allemaal ons eigen zaakkie gaan beginnen toch....
Nou dat ken toevallig dan.

We wille bes nog een paar weken dat zooitje ankijken daar maar dan gaan we der eg fors in.
De tering langer dan.Wie: 
nn

Utregse girlies ahead :)

Maaskantje solidair.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech