Wanneer: 31/05/2013 - 16:46
Amsterdam, 31 mei 2013 | Vandaag hebben wij, de bewoners van de Vluchtkerk, een nieuw onderkomen gevonden. We verblijven nu in een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam Slotervaart, nadat we deze middag op straat waren komen te staan. De gebruiksovereenkomst met de diaconie en de eigenaar van de St. Jozefkerk loopt vandaag af. De gemeente heeft ons vervolgens niet opgevangen, zoals beloofd, maar alleen een kleine vertrekvergoeding van € 225 per persoon aangeboden.
Omdat we geen kant uit konden, heeft een groep krakers een leestaand gebouw in gebruik genomen en aan ons aangeboden. We zijn daar blij mee en hopen dat de eigenaar, woonstichting De Key, welwillend staat tegenover tijdelijk gebruik door onze groep. We verwachten daarbij steun van de burgemeester, die gisteren in de gemeenteraad liet weten dat de gemeente welwillend tegenover initiatieven van particulieren staat: "Dat zou volgens mij de weg zijn. Maar tot die tijd moeten ze het zelf even kunnen oplossen".
Vanuit ons nieuwe onderkomen zetten we onze protestactie voort. We komen op voor onze basisrechten. We zijn hier, we kunnen niet terug naar ons land van herkomst, we kunnen ook niet naar een ander land, en hier mogen we niet blijven. We vragen niet meer dan een ‘normaal leven’. We willen dat het beleid in Nederland en in Amsterdam ons en alle andere vluchtelingen die op straat staan of in de cel zitten ruimte laat voor een menswaardig bestaan.
We hopen dat ons nieuwe huis ook een thuis wordt voor de mensen uit onze groep die nu nog in detentie zitten. Een van ons is opgepakt bij de ontruiming van het tentenkamp aan de Notweg in Osdorp en zit nu al zes maanden in Vreemdelingenbewaring. Daarnaast zitten verschillende mensen van onze groep vast in detentiecentra, omdat ze op straat zijn opgepakt: een illustratie van de willekeur van het asielbeleid op dit moment.
We zijn nu voor de derde keer in een jaar verhuisd. We hebben veiligheid en onderdak nodig. We wachten op het screenen van onze dossiers door Vluchtelingenwerk. Daarnaast staat er een verruiming van het Buitenschuldcriterium op de agenda, zodat een aantal van ons alsnog een verblijfsvergunning kan krijgen omdat we niet terug kunnen. We hopen dat de komende maanden in rust af te kunnen wachten in ons nieuwe huis.