[020] Krakers openen nieuw pand voor Vluchtkerkbewoners

Nieuws, gepost door: nn op 31/05/2013 05:05:28

Wanneer: 31/05/2013 - 16:43

Vandaag hebben Amsterdammers het pand aan de Jan Tooropstraat 29 gekraakt voor de Vluchtkerkbewoners, omdat zij vanmiddag de Vluchtkerk moesten verlaten.

Deze kerk werd in december 2012 gekraakt toen de groep vluchtelingen na de ontruiming van de Notweg ‘s nachts op straat gezet was op gezag van burgermeester Van der Laan. In de afgelopen zes maanden werd deze omgebouwd tot een onderkomen en actiecentrum dankzij de samenwerking van vluchtelingen en vele vrijwilligers. De overheid heeft al die tijd geen structurele oplossing voor deze groep willen bieden. Nu de groep wederom in de steek gelaten wordt nemen wij het heft weer in eigen handen en helpen de groep aan een pand.

We zijn verontwaardigd over het feit dat de gemeente geen enkele oplossing heeft willen vinden om deze groep te huisvesten, terwijl het recht op onderdak een fundamenteel mensenrecht is. In plaats van dat de gemeente een oplossing zoekt in één van de honderden leegstaande kantoorpanden in Amsterdam, doen ze niets anders dan het uitkeren van een oprotpremie. Wel heeft Van der Laan opgeroepen tot particulier initiatief en hebben stadsdeelvoorzitters aangegeven een nieuwe Vluchtkerk te steunen. De burgemeester schuift zo de verantwoordelijkheid van zich af en laat particulieren opdraaien voor een overheidstaak. Aangezien niemand vandaag met een oplossing is gekomen hebben wij besloten het breekijzer weer ter hand te nemen.

Het pand is eigendom van woningcorporatie de Key, het staat al meer dan anderhalf jaar leeg en zal waarschijnlijk op langere termijn gesloopt worden. Een paar jaar geleden zaten er nog enkele sociale organisaties in het pand, maar na het faillisement van de beheerder zijn deze allemaal vertrokken. Er zijn momenteel geen concrete plannen en vergunningen voor de sloop ontbreken. De Key heeft als woningbouwvereniging de sociale plicht eenieder in huisvesting te voorzien, maar laat panden leegstaan waar makkelijk 200 mensen in kunnen wonen. Kortom, op deze plek zouden de vluchtelingen voorlopig moeten kunnen blijven.

Met deze kraakactie willen we de vluchtelingen een veilige en zichtbare plek bieden, die voorziet in hun huisvesting en ze de mogelijkheid geven hun protest door te zetten.

Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal!
Kraken gaat door!

Tags: immigratie- en asielbeleid vluchtkerk


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
de nieuwe bewoners

Wij zijn hier, nog steeds

PERSBERICHT - Amsterdam, 31 mei 2013 |

Vandaag hebben wij, de bewoners van de Vluchtkerk, een nieuw onderkomen gevonden. We verblijven nu in een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam Slotervaart, nadat we deze middag op straat waren komen te staan. De gebruiksovereenkomst met de diaconie en de eigenaar van de St. Jozefkerk loopt vandaag af. De gemeente heeft ons vervolgens niet opgevangen, zoals beloofd, maar alleen een kleine vertrekvergoeding van € 225 per persoon aangeboden.

Omdat we geen kant uit konden, heeft een groep krakers een leegstaand gebouw aan de Jan Tooropstraat 29, in gebruik genomen en aan ons aangeboden. We zijn daar blij mee en hopen dat de eigenaar, woonstichting De Key, welwillend staat tegenover tijdelijk gebruik door onze groep. We verwachten daarbij steun van de burgemeester, die gisteren in de gemeenteraad liet weten dat de gemeente welwillend tegenover initiatieven van particulieren staat: "Dat zou volgens mij de weg zijn. Maar tot die tijd moeten ze het zelf even kunnen oplossen".

Vanuit ons nieuwe onderkomen zetten we onze protestactie voort. We komen op voor onze basisrechten. We zijn hier, we kunnen niet terug naar ons land van herkomst, we kunnen ook niet naar een ander land, en hier mogen we niet blijven. We vragen niet meer dan een ‘normaal leven’. We willen dat het beleid in Nederland en in Amsterdam ons en alle andere vluchtelingen die op straat staan of in de cel zitten ruimte laat voor een menswaardig bestaan.

We hopen dat ons nieuwe huis ook een thuis wordt voor de mensen uit onze groep die nu nog in detentie zitten. Een van ons is opgepakt bij de ontruiming van het tentenkamp aan de Notweg in Osdorp en zit nu al zes maanden in Vreemdelingenbewaring. Daarnaast zitten verschillende mensen van onze groep vast in detentiecentra, omdat ze op straat zijn opgepakt: een illustratie van de willekeur van het asielbeleid op dit moment.

We zijn nu voor de derde keer in een jaar verhuisd. We hebben veiligheid en onderdak nodig. We wachten op het screenen van onze dossiers door Vluchtelingenwerk. Daarnaast staat er een verruiming van het Buitenschuldcriterium op de agenda, zodat een aantal van ons alsnog een verblijfsvergunning kan krijgen omdat we niet terug kunnen. We hopen dat de komende maanden in rust af te kunnen wachten in ons nieuwe huis.Wie: 
hf
Foto: 


Wie: 
ketellinkie

Ik denk en zo te zien momenteel nog steeds de centrale site van en voor en door de bewoners: http://www.devluchtkerk.nl/ .Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
Valreep

De Valreep solidair met vluchtelingen:

http://valreep.org/?p=2652

Met een zorgvuldige actie hebben krakers een nieuw onderdak voor de geïllegaliseerden van de vluchtkerk gevonden. Kraken bleek weer een middel om maatschappelijke problemen aan te kaarten. Natuurlijk is met de kraakactie het probleem niet opgelost maar in ieder geval zijn de vluchtelingen nu niet veroordeeld tot de straat.

De vluchtelingen moesten de vluchtkerk, waar zij sinds december verbleven, afgelopen vrijdag verlaten. Burgemeester Van der Laan deed niks. Hij verschuilt zich achter Haagse regels en riep op tot “particulier initiatief”. Als Burgemeester van een stad als Amsterdam, geconfronteerd met de onuitvoerbaarheid van het Nederlandse asielbeleid, zou hij zich actief moeten inzetten om dit wetsvoorstel van tafel te krijgen. De overheid legt zich intussen toe op zinloze repressie. De strafbaarstelling van illegaliteit lost niets op maar is een puur populistisch voorstel van VVD om zich over der rug van weerloze mensen als daadkrachtige partij te profileren.

Nederland sluit op dit moment duizenden mensen zonder verblijfvergunning in detentiecentra’s op. De omstandigheden in deze kampen zijn strenger en slechter dan reguliere gevangenissen, terwijl de mensen die er zitten nergens voor veroordeeld zijn. De vluchtelingen in Amsterdam en Den Haag hebben door hun doorzettingsvermogen deze kwestie op de kaart gezet.

De Valreep staat pal achter de kraakactie van vrijdagmiddag. We zijn trots op de actie en wensen de organiserende kraakgroep, de vele vrijwilligers en vooral de vluchteling zelf veel sterkte en kracht toe.Wie: 
Lee

[rechtse gescheld weggehaald]Wie: 
ketellinkie

Ja joh, je zal maar behoefte hebben aan een peuk of een biertje, of voor mijn part een wip. Tssk-tssk. Allemaal profiteurs en gelukszoekers, ik zeg het U.Wie: 
Bmstr

Bestwel ironisch dat er nu mensen de vluchtkerk worden uitgezet vanwege drugs of sex (met prostituees). Denk dat de meeste vrijwilligers en krakers daar ook niet vies van zijn. beetje hypocriet is het wel.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech