De deportatiemachine in volle gang

Nieuws, gepost door: werkgroep Deportatieverzet op 30/05/2013 05:08:21

Wanneer: 30/05/2013 - 19:24

De deportatiemachine: en zwijgen zal je!
De alarmmeldingen stromen binnen bij de werkgroep Deportatieverzet. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ontdoet zich in rap tempo van diegenen die een tipje van de sluier oplichten over wat zich binnen de detentiecentra allemaal afspeelt. En en passant ook nog van wat anderen. "De doofpot vóór alles," lijkt het motto van het ministerie te zijn. En tot iedere prijs.

Eerder al werden meneer S., meneer F. en meneer Ghafuri gedeporteerd, terwijl ze alle drie in honger- of dorststaking waren en in extreem slechte toestand verkeerden. Om de laatste twee deportaties toch mogelijk te maken huurde het ministerie artsen in, die zonder medisch onderzoek of inzage in hun dossier beiden 'fit to fly' verklaarden.

 

Aanstaande dinsdag, 4 juni, wil de DT&V Issa K. het zwijgen opleggen door hem te deporteren. Ook Issa is al geruime tijd in dorststaking en is er slecht aan toe. Via Nieuwsuur was het hem gelukt om de deal tussen het ministerie, de Guinese ambassade en de Guinese Taskforce naar buiten te brengen. Nieuwsuur ging op onderzoek en ontdekte dat daar een fors budget en dubieuze reisdocumenten mee gemoeid waren.

 

Maar zij zijn niet de enigen; de deportatiemachine draait nietsontziend op volle gang. Behalve de klokkenluiders, moeten ook hele gezinnen en alleenstaande tieners het veld ruimen. Nabid en Yasir worden beiden uitgezet naar Afghanistan, op zaterdag 1 juni en maandag 3 juni.

Kennelijk heeft het ministerie ook een lucratieve deal kunnen sluiten met het ministerie van Vreemdelingenzaken in Kabul, want behalve Nabid en Yasir worden er bijzonder veel vluchtelingen gedeporteerd naar Afghanistan op het moment, ondanks het feit dat de Afghaanse ambassade expliciet geen reisdocumenten verstrekt aan vluchtelingen die niet terug durven naar Afghanistan.

Op maandag 3 juni staat ook N. op de deportatielijst: hij moet terug naar Libië.

 

Maar deportatie is verre van de enige manier die het ministerie toepast om krampachtig te voorkomen dat er informatie naar buiten komt.

Nog steeds worden vluchtelingen die contact met buiten hebben in isoleercellen gestopt, volgens de berichten van vanochtend zelfs alle Afghaanse vluchtelingen van een afdeling in detentiecentrum Rotterdam in één keer. Tegen Yasir werd ook gezegd dat hij 'geen contact meer met de mensen buiten' mocht hebben.

Meneer Bah bleef informatie doorgeven, ondanks het feit dat hij twee keer zwaar mishandeld werd door de bewaking.

 

De pers wordt bestookt met onjuiste berichten vanuit het ministerie, de vertrouwensarts wordt het werken onmogelijk gemaakt. Steeds komen er nieuwe voorwaarden bij waaraan voldaan moet worden voordat ze haar patiënten kan bezoeken.

Was de oorspronkelijke modus operandi dat iemand het slechts hoefde aan te geven een arts van zijn keuze te willen zien, op dit moment moet die kennisgeving schriftelijk, met de naam van de arts erbij, bevestigd door een fax van de advocaat en per dag herhaald worden en mag de arts alleen nog maar tijdens de beperkte bezoektijden naar binnen, terwijl volgens het protocol voor advocaten en medici geldt dat ze ten allen tijde toegang hebben. Ook werd de vertrouwensarts gedwongen een verklaring te ondertekenen waarin ze moest beloven 'niets naar buiten bekend te maken'.

 

We herhalen het nog maar eens: het is Teeven er kennelijk veel aangelegen om niets, maar dan ook niets, naar buiten te laten komen.

WAT GEBEURT ER BINNEN DE DETENTIECENTRA DAT ZO VERBORGEN MOET BLIJVEN?

 Wie: 
nn

benieuwd of ze ook nog verbrandingsovens in gaan zetten.Wie: 
Molotof

Diederik Samsom begrijpt niet waarom Jan Pronk zijn lidmaatschap opzegt. De Partij van de Arbeid wil onderzocht hoe "vreemdelingen" door ambtenaren worden bejegend.
Fred Teeven wil de menselijke maat terug in het vreemdelingenbeleid. Hij zegt daarmee dus zelf dat die er niet is. De "zorgplicht van de overheid" betekent blijkbaar dat je iemand verkoopt. Fred de mensenhandelaar is eerlijk.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech