Vluchtelingen detentiecentrum Rotterdam bevestigen neergeslagen opstand

Hier kun je discussieren over Vluchtelingen detentiecentrum Rotterdam bevestigen neergeslagen opstand.
Een van de mishandelden, wiens naam we niet noemen om represailles naar hem te voorkomen, vertelt hoe dat ging, op donderdag 16 mei. “Ze kwamen binnen en zeiden: ‘jij moet in isolatie, want je hebt zelfmoordneigingen.’ Ik zei dat ik dat niet wilde. ‘Nee, je moet naar de isolatie’, zeiden ze. Ik weigerde weer. Toen duwden ze me op de grond en sloegen me op mijn arm en op mijn rug. Nu [zaterdag] heb ik veel pijn. Ik ging naar de medische dienst, ik kreeg een paracetamol.’

Iemand die op bezoek is geweest – wiens naam we ook niet noemen – bevestigt dit verhaal. Degene die hij/zij bezocht, had ook blauwe plekken.

Gisteren meldden demonstranten bij het detentiecentrum al dat ze een IBT (Intern Bijstandsteam) naar binnen hebben zien gaan. IBT is een interne knokploeg, speciaal voor gevangenissen.

We proberen zo veel en zo snel mogelijk meer informatie hierover naar buiten te krijgen. Houd de website http://deportatieverzet.nl/ in de gaten voor updates.

Een man, met zijn arm in een mitella, toont verwondingen aan zijn rug.

Op de dertiende dag van de hongerstaking troffen de actievoerders gedurende de gehele actie vanaf het eerste moment drukgebarende vluchtelingen achter de ramen. Dit was een, vergeleken met de afgelopen dagen, afwijkend gedrag van de vluchtelingen. En er stonden nu ook veel meer vluchtelingen achter de vele ramen. Ze wilden de actievoerders nadrukkelijk iets duidelijk maken.Iets ernstigs. En het was recent allemaal, het speelde zich nu nog af. Mensen zouden beneden in de isoleer geplaatst zijn, en het zouden er heel veel zijn.

Al snel werd duidelijk dat er geweld is geweest. Een man maakte dit helder door het tonen van zijn rug en zijn arm in een mitella. Sommigen grepen naar hun keel, die ze afsloten. Via het tonen van levensmiddelen en met afwijzende vingers communiceerden de mensen dat het hier hongerstakers betrof. Armen en handen als vastgebonden in handboeien, vuisten als in een vechtpartij vertelden het verhaal van de opstand. Er werd gewezen op een bewaker in hun midden, een bewaker waar ze blijkbaar op goede voet mee staan, als zijnde de partij die zou hebben toegeslagen. Of mogelijk dan de IBT. En vingers wijzend naar de beneden verdieping, de plek waar de hongerstakers nu zouden verblijven. Vertwijfeld keken de betrokken activisten toe wat de drukgebarende vluchtelingen hun trachtte te vertellen.

Maar hoe langer de activisten keken, eigenlijk werd steeds vanachter een ander raam hetzelfde verhaal verteld. Dan weer met grote gebaren de vingers op de handen tellend, dat niet 10 maar meer dan 25, mogelijk zelfs nog meer mensen op dit moment op de begane grond gevangen worden gehouden. Sommige activisten werd dit allemaal teveel. Conclusie : een grote groep vluchtelingen zit op dit moment in een speciale afdeling vast, vermoedelijk stuk voor stuk op een isoleer-cel.

Het exacte moment wanneer dit plaats heeft gevonden is onduidelijk, maar het zal in de afgelopen 24-uur zijn geweest. Gezien de activisten dit gedrag gistermiddag niet zagen. De man die zijn rug liet zien en zijn arm in de mitella. Er is grof geweld gebruikt, vermoedelijk door de IBT. Buitensporig geweld. Het grote aantal opgesloten vluchtelingen, hardhandig in de handboeien geslagen en nu opgesloten in een afdeling op de begane grond, is een beschrijving van niets minder dan een groepsopstand. Welke dan neergeslagen is. Deze situatie is door het
detentiecentrum tot op heden buiten de publiciteit gehouden. De bezorgdheid onder de activisten is groot. Hier lijkt sprake te zijn van mishandelingen en schending van Nederlandse Rechten met geweld, waarbij diverse afspraken worden geschonden. Hoelang kan deze
gespannen situatie nog voortduren, moet er niet ingegrepen worden. Is de directie van het detentiecentrum wel betrouwbaar?

Nieuwsuur had za 18 mei 2013 een interview met vertrouwensarts Elcke Bonsen. Deze uitzending ("Justitie werkt hongerstakers tegen") is hier http://nieuwsuur.nl/onderwerp/508332-justitie-werkt-hongerstakers-tegen.... terug te bekijken.

Dagelijks zijn er om 15u00 buiten bij het Rotterdam detentie centrum (Uitzet centrum Rotterdam, airportbaan 18 Rotterdam) solidariteitsdemonstraties. (eventueel) Voorverzamelen 14u00 Rotterdam Centraal Station, bij de bankjes naast de kaartautomaten.
Neem legitimatiebewijs mee, OV Chipkaart, trek stevige schoenen aan en neem een geluismakend instrument mee (fluit/trommel).

(Bronnen: http://deportatieverzet.nl/grove-mishandeling-in-detentie-rotterdam/ - http://www.occupyrotterdam.org/2013/05/vluchtelingen-bevestigen-neergesl...)


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech