DC Rotterdam: Hongerstaker in ‘iso’, arts geweigerd, toch gaat staking door – Nessar “strijdlustig”

Nieuws, gepost door: Werkgroep Deportatieverzet / No Border Netwerk op 14/05/2013 05:02:00

Wanneer: 14/05/2013 - 01:15

- Hongerstaker in DC Rotterdam toch in isoleercel
- DC Rotterdam weigert onafhankelijke vertrouwensarts toegang
- Nog altijd hongerstaking in DC Rotterdam
- Dorststaker Nessar in Justitieel Medisch Complex in Scheveningen “strijdlustig”.

Teeven, kijk wat je doet!

De werkgroep Deportatieverzet heeft vandaag weer met hongerstakers in het detentiecentrum Rotterdam contact gehad. Vanaf verschillende afdelingen in het detentiecentrum Rotterdam werd vanmiddag gebeld naar de werkgroep. Dit gebeurde tijdens de dagelijkse solidariteitsdemonstratie aldaar van Occupy Rotterdam.

De gevangen vluchtelingen vertellen het volgende:

Tegen afspraken met de Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) in, is toch een hongerstaker in de isoleercel gezet. Dit is een kale cel, met camerabewaking en dag en nacht licht. Het is er koud, en de gevangene krijgt alleen een ‘scheurhemd’ aan. Dit is een korte katoenen jurk zonder mouwen. Bij herhaling worden alle hongerstakers bedreigd met dit chantagemiddel. Velen van hen durven daardoor niet meer te bellen.

Eén van de vluchtelingen zei vanmiddag, vlak voordat de verbinding verbroken werd: “Ik moet ophangen, ze komen er aan.” Gepoogd wordt duidelijk door intimidatie de staking te breken. In een ultieme poging de staking te breken wordt bovendien een vertrouwensarts de toegang geweigerd.

Vanavond diende het kort geding dat de VAJN aanspande tegen de Dienst Justitiële Inrichtingen. Volgens de advocaten van de DJI was er al een onafhankelijke arts voor de vluchtelingen in detentiecentrum Rotterdam, mw Ronner. Dat Esther Ronner eigenaresse is van Detentiezorg Nederland, een privaat bedrijf dat detentieartsen levert aan de DJI, was volgens de DJI-advocaten geen enkele aanleiding om te aan te nemen dat er sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling. Daarnaast bleven zij halsstarrig beweren dat het voor de vluchtelingen in het detentiecentrum Rotterdam ‘geen enkel probleem’ zou zijn om zich te laten bijstaan door een externe arts naar eigen keuze. Ze zouden alleen maar de naam van de arts kenbaar hoeven te maken aan de detentiearts of de directie.

In de praktijk levert dat wel wat problemen op: een vluchteling weet namelijk niet dat de arts die hem als ‘onafhankelijk’ wordt gepresenteerd, eigenlijk bij hetzelfde detentiesysteem hoort, is vrijwel nooit op de hoogte van zijn recht om een andere arts te vragen, moet uit zichzelf de naam van een betrouwbare externe arts weten én moet dit ook nog eens aanvragen bij…. juist, de arts die hij niet kan vertrouwen. En dit alles in een taal die de zijne niet is.
Kortom, in de praktijk is dit de zoveelste maatregel van de DJI om adequate medische bijstand onmogelijk te maken.

Uiteindelijk is besloten het kort geding twee weken aan te houden. In deze twee weken zal de werkgroep Deportatieverzet de vluchtelingen oproepen om te vertellen over de dagelijkse praktijk van de medische zorg in de detentiecentra.

Ondanks de zware druk die op de vluchtelingen wordt uitgeoefend, lukt het de directie van deze grensgevangenis niet de staking te breken. De repressie maakt de gevangen vluchtelingen, die hun vrijheid eisen, alleen maar vastberadener:
Op maandagmiddag melden zij dat op de twee afdelingen D en G totaal 23 hongerstakers zijn. De cijfers van justitie zijn onjuist. Het aantal dorststakers onder hen is onbekend. De voortdurende deportaties sterken ook de hongerstakers, want zij hebben niets te verliezen: morgen wordt een man die al vier jaar zijn kinderen kwijt is aan jeugdzorg gedeporteerd.

Sayam Udin Nessar, woordvoerder van de groep honger- en dorststakers in DC Rotterdam, die zondag tegen zijn wil werd overgeplaatst naar het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen, is maandagmiddag bezocht door zijn vertrouwensarts. Dit werd pas mogelijk nadat justitie een kort geding in het vooruitzicht werd gesteld. De vertrouwensarts vertelde de werkgroep zojuist dat Nessar “strijdlustig” is. Meer kon ze niet zeggen. Ze is tenslotte vertrouwensarts.
Overigens liet justitie vandaag weten een tweede dorststaker naar het JMC te hebben gebracht. Over het lot van deze man is ons niets bekend.Wie: 
No Border

UPDATE VANDAAG dinsdag 14 mei: Detentiecentrum wil arts niet toelaten; hongerstaker in isoleer

Het detentiecentrum Rotterdam hindert pogingen van de onafhankelijke arts Elcke Bonsen om op bezoek te gaan bij hongerstakers. Eén van hen is in de isoleercel gegooid.

Maandag meldde het detentiecentrum aan Bonsen dat de hongerstakers zelf aan de medische dienst óf aan de directie kenbaar moeten maken dat ze bezocht willen worden door een vertrouwensarts. Bandopnames met verzoeken van hongerstakers aan Bonsen, worden niet erkend als geldig bewijs dat de hongerstakers haar willen zien.

Terugbelverzoeken van Bonsen worden niet meer gehonoreerd, zo liet het detentiecentrum weten. Zij probeerde hongerstakers telefonisch te bereiken om hen te vertellen wat ze moeten doen om aan een onafhankelijke arts te komen. Maar het detentiecentrum is daar tussen gaan zitten. De directie wil niet dat de hongerstakers weten hoe ze aan een onafhankelijke vertrouwensarts moeten komen, zo werd bekend gemaakt aan Bonsen.

Isoleer

Dinsdagmorgen kreeg Werkgroep Deportatieverzet bericht binnen van een gedetineerde vluchteling dat één van de hongerstakers in de isoleercel is gegooid. Vorige week ontstond er veel ophef nadat bekend werd dat hetzelfde gebeurde in Schiphol. Het is een beproefde methode om een hongerstaking te breken. In detentiecentrum Schiphol is dat gelukt. In Rotterdam is een deel van de hongerstakers afgelopen weekend weer gaan eten, toen hen werd gedreigd dat ze in de isoleercel zouden belanden als ze hun hongerstaking zouden volhouden. Ondanks de druk is er nog steeds een groep van 23 vluchtelingen die al meer dan een week niet hebben gegeten.Wie: 
ketellinkie

http://www.rkk.nl/actualiteit/2013/detail_objectID759492_FJaar2013.html

Raad van Kerken bezoekt hongerstakers

'Hilversum (ANP) 15 mei 2013 - Een delegatie van de Raad van Kerken bezoekt vandaag het detentiecentrum Rotterdam waar asielzoekers in hongerstaking zijn. De raad doet een dringend beroep op het kabinet om het asielbeleid en de uitvoering ervan grondig te herzien.

Menselijke maat

De raad vraagt uit te gaan van de menselijke maat. “Daarbij horen een menswaardige omgang met asielzoekers en het bieden van kansen voor de toekomst centraal te staan. Dit geldt ook voor mensen die uiteindelijk niet in Nederland kunnen blijven, want ieder mens telt”, aldus de raad.

Onthutsende ervaringen

De vertegenwoordigers van het orgaan praten met de directie en met de ingesloten asielzoekers. Ze willen graag weten hoe het de mensen vergaat. De raad stelt dat hij via zijn vrijwilligers wekelijks wordt geconfronteerd met onthutsende ervaringen van asielzoekers. “Doordat asielzoekers niet worden voorbereid op een zinvolle toekomst, niet in staat zijn om een opleiding af te ronden of zinvol werk te doen, wordt hun menswaardigheid aangetast.”'Wie: 
ketellinkie

Teeven verdedigt het Nederlandse immigratie- en asielbeleid in brief aan Kamer als "zorgvuldig": http://www.nrc.nl/nieuws/2013/05/15/teeven-hongerstaking-geen-grond-voor... .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech