Lawaaidemo tegen politieoptreden Leiden

Nieuws, gepost door: Jantje van Leyden op 20/04/2013 04:09:23

Wanneer: 20/04/2013 - 09:00

'Wet of geen wet, ontruimen gaat door!' Voor wat de Leidse politie t.o.v. het kraakbeleid betreft, lijkt dit een passende lijfspreuk geworden. In korte tijd zijn verschillende nieuwe kraakpanden illegaal door politie binnengevallen. Dat wil zeggen in strijd met het lokale beleid. Vandaag hielden krakers en symphatisanten een lawaai demo in Leiden, om dit onrecht onder de aandacht te brengen.
Wat er is gebeurd..

Een maand geleden hebben wij de etages boven de inmiddels ter ziele gegane sportzaak van Wilms Floet gekraakt, het pand Van der Werfstraat 39. Het pand kent een moeizame geschiedenis. In 2008 was de woning boven de winkelruimte ook al enige tijd gekraakt geweest, maar omdat er concrete plannen zouden bestaan, hielden de krakers het al snel voor gezien. Vijf jaren gingen voorbij en de ruimte bleef in onbruik. Tot een maand geleden dus. Er is een hoofdagent rondgeleid om de leegstand en onze huisvredige situatie te constateren en in samenspraak met gemeente en de brandweer is aan een brandveiligheidsinspectie meegewerkt, waarbij maatregelen voor een brandveilige situatie werden genomen. De strijd tussen bezitter en bezetter werd naar de rechtszaal doorverwezen. Echter, donderdagavond heeft de politie ons plotseling uit onze woning gezet.

Buurtbewoners zagen hun straat in het toneel voor een politie actie veranderen, toen de omgeving met lint werd afgezet en agenten zich met knuppels en een stormram toegang tot het door ons bewoonde pand verschaften. Er werden arrestaties verricht, het pand werd afgesloten. Deze plotselinge inval had volgens ons nooit mogen plaatsvinden. De politie is buiten haar boekje gegaan, het pand staat voorlopig weer leeg en wij staan weer op straat. Alle arrestanten zijn inmiddels zonder dagvaarding heengezonden, waarmee de politie aangeefd geen enkele zaak te hebben. In het lokale beleid ligt vastgelegd dat alleen direct mag worden ontruimd in geval van heterdaad, schade of overlast. In alle andere gevallen zal de politie pas na tussenkomst van de rechter mogen optreden. Daarnaast is er nog de uitspraak van de Hoge Raad, wat erop neerkomt dat krakers de mogelijkheid moeten krijgen om ontruiming middels een kort geding tegen de Staat aan te vechten.

Wij zijn boos!

Om onze woede over het politieoptreden van donderdagavond te tonen werd er gistermiddag een lawaaidemonstratie op touw gezet, beginnend voor- en in het politiebureau, daarna voortgezet in het stadhuis. Wij vinden het onacceptabel dat zogenaamde wetsdienaars herhaaldelijk hun neus voor wettelijke bepalingen ophalen. Bovendien zijn wij niet van plan om te stoppen met het in gebruik nemen van langdurig leegstaande ruimten, zolang het tekort aan betaalbare woonruimte blijft toenemen en er tegelijkertijd potentiele woonoppervlakte onnodig aan het woonbestand onthouden blijft.

Het feit dat de wederrechtelijke ontruimingen van de afgelopen maanden voor leegstand waren is volgens ons veelzeggend. Volgens ons is niet het kraken, maar leegstand het probleem. Kraken is een symptoom van woningnood, dat zowel een stok achter de deur is bij onwelwillende pandjesbazen als een concrete oplossing voor een concreet probleem.

Tags: kraken Leiden


Wie: 
nn

Wat is het probleem ? Volgens mij dat de meerderheid van de mensen gezagsgetrouw is. Als ze op maandag a.s. in het bedrijf waar ze werken massaal naar de directeur of management gaan en duidelijk maken dat het bedrijf is overgenomen door de werkers ? Waarom gebeurd dat niet ? Kunnen er lange analyses volgen is volgens mij niet nodig. Gewoon doen en niet alleen maar ouwehoeren. Suf op je fiets stappen en naar je baas moet toch anders kunnen. Idem wonen waarom worden de corporaties niet overgenomen door de bewoners ? Omdat dat totaal buiten hun belevingswereld valt ? Zo blijf je met een klein groepje in de marge roepen en op Indy.Wie: 
nn

nog een

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech