[DE] Anti-racismefestival - Gewonden na Nazi-aanval

Nieuws, gepost door: Tommy Ryan op 08/04/2013 04:12:39

Wanneer: 08/04/2013 - 11:32

Op 23 maart vond er in Mettmann (Roergebied, Duitsland) een 'Festival tegen Rascisme' plaats met 7 bands, een infostand en sprekers. Het festival verliep zonder enige incidenten maar na beëindiging werden meerdere bezoekers op hun weg naar huis door Neo-Nazi's aangevallen op het treinstation in de stad. Er vielen gewonden en arrestaties.


bron: http://de.indymedia.org/2013/03/342903.shtml

Een aanval vond plaats op het perron van de Regiobahn-Haltestelle Mettmann-Zentrum, in de richting van Düsseldorf. Daar werden 3 mensen door 5 tot 7 Neo-Nazi's aangevallen. Op het moment dat ze het station op liepen en daar samen wachtte op het station kwam er uit het niets een groep, deels vermomde Neo-Nazi's op hen af. Daarbij sloeg een Neo-Nazi volledig onverwachte hoek in het gezicht en werd er pepperspray in de bezoekers de ogen en het gezicht gespoten.

Bij een tweede aanval werden ook festival-bezoekers getroffen. Dit gebeurde eveneens in de omgeving van het station. Twee mensen uit de groep liepen naar een einde van het perron om te plassen. Daarbij troffen ze plots 4 Neo-Nazi's aan welke zich direct op de mensen stortte en aangaven tot gewelddadigheden over te willen gaan. De twee hebben daarbij geprobeerd via het spoor weg te komen en probeerde een trein in te stappen met de anderen. Daarbij ging de Nazi's over tot de aanval waarbij de groep inmiddels uit 10 personen was gegroeid. Met glazen flessen, pepperspray en vuistslagen gingen zij tekeer tegen de festivalbezoekers welke snijwonden in het gezicht opliepen en eveneens de ogen beschadigde door de pepperspray.

Mettmann is een klein stadje in het Roergebeid, zo'n 60 km van de Nederlands-Duitse grens. Het is goed om te realiseren dat dit soort incidenten soms dichterbij gebeuren dan dat de volgende grote stad weg is. Zeker voor de steden in het grensgebied als Groningen, Enschede, Arnhem, Nijmegen, Venlo zijn antifa-mobilisaties, acties en nazi-incidenten soms dichterbij dan Amsterdam of Utrecht. Het is belangrijk dat we de grenzen van Europa niet als fysieke grenzen zien en ons anti-nationale internationalisme ook in praktijk brengen.

Geen voetbreed voor nazi's! Niet hier, niet daar!
Houd de internationale anti-nationale solidariteit hoog!

Tags: antifascisme Duitsland internationaal


Wie: 
nn

anti-national internationalisme......huh?Wie: 
nn

De Duitse scene is anti-nationalistisch georienteerd. Dat betekent dat ze solidariteit hebben met internationale bewegingen maar niet met landenpolitiek waar een staatssocialisme wordt bedreven. De vertaler had dat er bij kunnen vermelden om uit te leggen dat de discussies met bijvoorbeeld Internationaal Socialisten heel anders worden ervaren. Bovendien kan je nationalistisch steeds vaker negatief uitleggen omdat eerder rechts haar geschiedenis erop baseert dan links. Er is een tijd geweest dat links sprak over internationale solidariteit maar dat was gebaseerd op de anti-koloniale strijd en anti-imperialisme, hier en wereldwijd. Tommy Ryan heeft gepost over het anti racisme festival en de gewonden. Misschien kan hij het beter uitleggen?Wie: 
nn

anti-nationalistisch
internationale bewegingen
landenpolitiek
staatssocialisme
Internationaal
nationalistisch
rechts
links
internationale
anti-koloniale
anti-imperialisme
anti racisme

Aah ja, nu snap ik het....Wie: 
Tommy Ryan

Nou, de gene hierboven heeft het eigenlijk redelijk goed uitgelegd.

Eigenlijk is het heel eenvoudig. De antifascistische beweging strijd niet alleen tegen fascisme in hun eigen land maar steunt over het algemeen ook de strijd in andere landen. Dat noem je internationalisme. Omdat die strijd in feite anti-nationalistisch is (fascisme is inherent nationalistisch) en dus ook internationaal, kan je spreken van internationaal anti-nationalisme of anti-nationaal internationalisme.

Het is misschien een beetje verwarrend en je kan argumenteren dat die oude term dekkend genoeg zou kunnen zijn. Of in ieder geval dat dit nog al wat verwarring kan opwerpen. Uiteindelijk is het voor mij en velen andere belangrijk dat we handelen vanuit een wereldbeeld zonder grenzen, waar elk mens bestaansrecht en het recht op vrij rondreizen heeft.

In Duitsland is er ook een onderstroom in de antifascistische beweging die wel Israël steunt; een natie-staat. Dat gaat gepaard met nationalistische kenmerken als 'de natie' als één entiteit zien als 'de Joden'. Waar Duitsland erf-schuld heeft en dus de Joden moet steunen vind men, kort door de bocht gezegd, dat men Israël moet steunen. Hierbij wordt vergeten dat er Joden zijn die de Israëlische staat helemaal niet steunen. En dat er in Israël 'Joodse' kameraden zijn die dicht bij onze ideeën staan en door de Israëlische staat onderdrukt worden. Deze antifascistische beweging heeft dus misschien wel een internationalistische houding, ze vechten ook tegen Nazi's hier en in Duitsland. Maar of het anti-nationalistisch is, dat vind ik dus niet, en zij zelf denk ik ook niet. Ze zwaaien immers zelf met Israëlische en Amerikaanse (de bevrijder in WOII) vlaggen (zie bijgevoegde foto). Dat wat betreft de situatie in Duitsland. Een belangrijk en emotioneel moeilijk discussiepunt daar wat betreft de geschiedenis.

Maar wat betreft anti-nationalisme zijn er genoeg voorbeelden waar linkse bewegingen nationale staten steunen waar het uiteindelijk om de bevolking gaat. In een wereld waar die natie-staten repressie voeren tegen bevolking die het heft in eigen handen willen nemen is het belangrijk daar een duidelijke scheiding te maken. Zo werd er vanuit links vaak sympathie uit gesproken over Chavez, terwijl hij zelf een harde repressieve campagne voerde tegen grass-rootsbewegingen. Het zelfde geld voor de situatie in Cuba. En zelfs de pro-kapitalistische NATO is internationalistisch. We moeten hierbij ons verstand gebruiken en alle onderdrukking afwijzen.

Terug naar de situatie in Duitsland; dit stukje dat ik heb gepakt is slechts één van de vele berichten die de afgelopen tijd langs is gekomen van Nazi's die een knokploegencultuur houden tegen andersdenkenden en veronderstelde migranten. Dit deden zij al langer maar zij lijken hierbij ook nu weer extra geïnspireerd te zijn door de Gouden Dagenraad. Zo heb ik al meerdere foto's met prullaria en spandoeken gezien met het logo van de organisatie.

De reden van het artikel, wat ik eigenlijk niet zou hoeven te verantwoorden, is dat ook al is de Nazi-beweging hier in Nederland relatief klein, er om ons heen veel roert. En het lijkt me van groot belang dat we voorbij die stomme grenzen kijken en die andere vijand niet uit het oog verliezen. En waar mogelijk ook onze kameraden over de grens steunen.

Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

Eh goed kan er enigzins gemodereerd worden hier. Want zo vervuild bijna elke topic hier... Die Pinksterlanddagentopic ook al. Jeetje.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech