Weg met de monarchie, het is2013!

Nieuws, gepost door: hetis2013 op 05/04/2013 04:04:13

Wanneer: 05/04/2013 - 15:37

De monarchie is weer een actueel onderwerp geworden, mede door de publiciteit rond de naderende troonswisseling. Een groot deel van de Nederlanders blijkt anno 2013 de monarchie helemaal niet zo vanzelfsprekend meer te vinden, het maakt zelfs opmerkelijk veel los.

Nationale verontwaardiging brak zelfs uit toen een dappere studente de kans werd ontnomen om haar mening te uiten over de monarchie. Joanna hield bij de 75e verjaardag van Beatrix in Utrecht, een kartonnen bord omhoog met daarop de slogan ‘weg met de monarchie, het is 2013′. “Ik heb er misschien een halve minuut gestaan, niemand had last van me, niemand zei er wat van. Toen kwamen twee agenten op me af die me beetpakten en wegtrokken”, aldus Joanna zelf.

Via filmpjes en foto’s van het incident pikte veel media het bericht al snel op en werd Joanna onbedoeld het boegbeeld van het recht tot vrije meningsuiting en democratie. Door een eenvoudige eenmansactie is er zelfs een ware mini-revolutie uitgebroken en is er een beweging ontstaan rondom het thema ‘weg met de monarchie’. Naar aanleiding van dit incident en aangemoedigd door de vele reacties werd al snel de Facebook campagne #wegmetdemonarchie gestart, die direct veel bijval kreeg. Niet voor niets was in mum van tijd #wegmetdemonarchie trending topic op Twitter! Met daarbij het snel groeiende platvorm #Hetis2013 dat zich inzet voor een democratisch Nederland, kunnen we inmiddels rekenen op gebundelde krachten vanuit diverse groepen uit de Nederlandse samenleving. Zowel burgers als maatschappelijk organisaties en andere burgerrechtenbewegingen steunen de oproep voor het afschaffen van de monarchie door #Hetis2013.

Het doel van #Hetis2013 is de overgang van de monarchie richting een democratische vorm. Daarom is ook een van de doelstellingen van het platform om middels een petitie een referendum over het opheffen van de monarchie af te dwingen. #Hetis2013 staat voor democratische veranderingen. Omdat erfopvolging gewoon niet meer van deze tijd is, in Athene is niet voor niets al 2500 jaar geleden het koningschap afgeschaft!

Dit initiatief is niet bedoeld om aandacht te vestigen op de leden van de koninklijke familie maar op het afschaffen van de monarchie. Het is tijd voor een democratische verandering. De monarchie als instituut kan simpelweg gewoon niet bestaan in een democratisch land anno 2013.

Laten we nadenken over hoe verder te gaan met democratie in Nederland! Hoewel, het herstel van de republiek der Nederlanden, voor sommige de eerste keuze kan zijn, is dit niet de enige optie. Als #Hetis2013 is ons gezamenlijke doel “weg met de monarchie” dat is wat ons samen brengt. Het is aan Nederland en het democratische proces om verder te beslissen over welke staatsvorm anno 2013 wél past.

Wij roepen iedereen op om nu al een een stevig geluid te laten horen over het waarom jij voor democratische verandering bent. Maak in navolging van Joanna een bordje, schrijf een manifest, deel het nieuws via Facebook en Twitter, promoot de bijeenkomsten en de website van ons of blog je suf. Er zijn talloze manieren om te laten horen en zien waarom en hoe het anders kan! Laat het ons horen als je ons wilt steunen of feedback hebt! Mail ons, Tweet ons, praat mee en doe mee op 30 april.

Acties/data:

Het is 2013 heeft iedere 2 weken een openbare bijeenkomst, vanavond in Amsterdam om 19:00 in het "Gespuis" op de Spuistraat 47a
20 April zal hetis2013 workshops organiseren in Amsterdam over individuele meningsuiting op 30 April
op 27 April zal hetis2013 samen komen om kollektief banners te maken (materiaal zal aanwezig zijn)
en uiteraard 30 april door heel amsterdam! ;)Wie: 
hetis2013

wel zo handig om dan ook de website te noemen ;)

http://hetis2013.nlWie: 
nn

Etalages Bijenkorf maandag vol met gelukswensen
De etalages van alle filialen van de Bijenkorf hangen vanaf maandag vol met gelukswensen aan koningin Beatrix en haar opvolgers Willem-Alexander en Máxima.
http://www.at5.nl/artikelen/99915/etalages-bijenkorf-maandag-vol-met-gel...Wie: 
ketellinkie

Ik zeg koningshuis, jeuk aan m'n kruis.Wie: 
nn

Zelfs in de mainstream pers begint het: Max Westerman stelt de mobarchie internationaal ter discussie in de Washington Post:

http://online.wsj.com/article/SB1000142412788732364660457840005109768053...Wie: 
Inspector Casino

Verblijvend in het buitenland gaat een hoop ´oranjegekte´ volledig langs mij heen. Er vanuit gaande dat de berichten kloppen is er weer een propaganda-machine van jewelste aan het warmdraaien: de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zet haar beste mannen en vrouwen, natuurlijk betaald van belastinggeld, aan het werk om het Nederlandse volk een troonsoverdracht van een koningshuis te laten accepteren. Maar het is juist hoog tijd om het koningshuis vaarwel te zeggen. Daarvoor zijn niet alleen politiek-filosofische redenen aan te voeren, die zich richten op de gebrekkige vorm en functioneren van de democratie in het Koninkrijk der Nederlanden (en het koningshuis een oud, achterhaald, feodaal en ondemocratisch instituut), maar ook politiek-praktische redenen: we leven niet meer in 1815 (toen het "oranjehuis" door de de anti-napoleontische coalitie van toenmalige Europese grootmachten aan Nederland werd opgelegd), maar in 2013, een tijd getekend door een versneld proces van europese integratie. En daar is geen rol voor koningshuizen in weggelegd.

http://hanskuiper.blogspot.pt/2013/04/het-is-2013-de-tijd-breekt-aan-om-...Wie: 
ketellinkie

"Zelfs in de mainstream pers begint het:"

Als republikein mag je je dan ook in het gezelschap verheugen van lezers van Elsevier en GeenStijl en nog zo wat grut. Dat wordt nog een dolle boel op het Spui en Frederik Hendrikplantsoen e.d.

(Wat zou er overigens anno nu democratischer worden aan een Nederlandse samenleving met zonder koninghuis, om van enige werkelijke bevrijding maar te zwijgen? Ik zeg republiek, snot aan je piek.)


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech