Open brief van vluchtelingen en vrienden van Wij Zijn Hier, verblijvend in de Vluchtkerk

Nieuws, gepost door: WIJ ZIJN HIER op 06/03/2013 03:09:34

Wanneer: 06/03/2013 - 09:50

Reactie op gedwongen uitzetting activist van Wij Zijn Hier
Amsterdam, dinsdag 5 maart 2013

Tot onze grote schrik en verbazing is vandaag een van onze mede-activisten van Wij Zijn Hier, de groep vluchtelingen die momenteel tijdelijk verblijft in de Vluchtkerk in Amsterdam, tegen zijn wil uitgezet naar Soedan. Hij had in Nederland asiel aangevraagd omdat hij in zijn land van herkomst gevaar loopt.

Tot onze grote schrik en verbazing is vandaag een van onze mede-activisten van Wij Zijn Hier, de groep vluchtelingen die momenteel tijdelijk verblijft in de Vluchtkerk in Amsterdam, tegen zijn wil uitgezet naar Soedan. Hij had in Nederland asiel aangevraagd omdat hij in zijn land van herkomst gevaar loopt. Hij heeft met ons gedemonstreerd voor zijn rechten in het tentenkamp in Osdorp, totdat hij op straat werd gearresteerd en in detentie werd gezet. Na hem een tijd gezocht te hebben in de wirwar van vreemdelingendetentie, werd gelukkig het contact weer enigszins hersteld. Hij was angstig voor zijn toekomst, maar bleef optimistisch, ondanks dat hij in totaal 14 maanden in detentie heeft gezeten, de helft van de periode dat hij in West Europa was. Tot hij een vliegticket naar Khartoem in zijn handen kreeg.

Hoewel de Soedanese ambassade geen laissez passer (toestemming voor binnenkomst Soedan) heeft afgegeven, is hij toch op het vliegtuig gezet. Inmiddels heeft ons het bericht van zijn advocaat bereikt dat hij daadwerkelijk gedeporteerd is. Wij kunnen slechts geschokt en bezorgd reageren. Wij weten natuurlijk niet exact wat hem te wachten staat, maar de vooruitzichten zijn vreselijk.
- Onze overheid geeft zelf een negatief reisadvies naar Soedan;
- In een rapport van Waging People staat dat asielzoekers die teruggekeerd zijn naar Soedan zijn aangehouden, ondervraagd en mishandeld;
- Tot slot zijn er juist deze week weer berichten over hevige gevechten in Soedan.
Een Soedanese mensenrechtenorganisatie in Nederland vertelde wat zij vrezen dat er met hem gebeurt: hij zal waarschijnlijk hardhandig gevraagd worden waarom hij gevlucht is, wat hij over Soedan heeft gezegd, waarom hij zonder toestemming van de ambassade weer terug komt. Na martelingen, zal hij misschien weer op het vliegtuig terug naar Nederland gezet worden.

Via verschillende kanalen hebben wij onze zorgen al geuit, onder andere door het aanbieden van een brief aan de KLM, de dag voor de uitzetting. Het commentaar van de KLM is dat zij slechts de vervoerder zijn. De KLM zelf stopt na 31maart haar vluchten op Khartoum, omdat dit traject niet winstgevend meer is. De politieke instabiliteit in Soedan trekt geen toeristen en zakenlieden. We hadden gehoopt dat KLM zou begrijpen dat een vluchteling dan een nog veel groter gevaar loopt en hiernaar zou handelen. KLM heeft immers de UN Global Impact principles ondertekend waarbij mensenrechten centraal staan. Er loopt nog een bezwaar tegen de afwijzing van zijn laatste asielverzoek, maar ook dat heeft de Nederlandse overheid er niet van weerhouden onze vriend de deur te wijzen.
 
Onze broeder en vriend loopt een groot gevaar. Wij denken aan hem en wensen hem zoveel sterkte als mogelijk. Intussen willen wij deze situatie aangrijpen om aandacht te vragen voor deze onmenselijke handelswijze. Mensen zijn geen goederen. Iemand die gevaar loopt voor zijn leven moet niet worden uitgezet en dus ook niet worden vervoerd. Hieraan zou niemand moeten meewerken. Tot welke trieste situaties deze uitzettingspolitiek kan leiden werd rond dezelfde tijd duidelijk, doordat iemand zichzelf in brand stak op 4 maart, toen hem werd verteld dat hij uitgezet zou worden. Vandaag toonden wij onze solidariteit met hem bij het AZC in Utrecht.

Dit is de eerste persoon van Wij Zijn Hier die Europa uit wordt gedeporteerd. De situatie is gespannen. Velen kan ditzelfde lot te wachten staan, als er niet iets verandert. Wij vragen iedereen: alstublieft, maak een einde aan deze politiek. De strijd gaat door: Wij zijn hier, geen mens is illegaal!

Namens Wij Zijn Hier, in de Vluchtkerk,
Younis Omar (leider van de Soedanese groep)
http://www.wijzijnhier.org


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech