17 februari, Den Haag: open dag in het Vluchthuis

Aankondiging, gepost door: nn op 12/02/2013 02:04:56

Wanneer: 17/02/2013 - 10:00

Op zondag 17 februari organiseren de vluchtelingen in het Haagse Vluchthuis, de in gebruik genomen Sacramentskerk, een open dag, in samenwerking met ondersteuners. Aan het boeiende programma van die dag, met onder meer films, lezingen en interviews, levert ook Doorbraak een bijdrage. Kom ook naar de open dag en laat zien dat je solidair bent!

Open dag Vluchthuis
Zondag 17 februari
Van 10:00 tot 22:00 uur (vrije inloop)
Sportlaan 127, Den Haag

Op zondag 17 februari organiseren de vluchtelingen in het Haagse Vluchthuis, de in gebruik genomen Sacramentskerk, een open dag, in samenwerking met ondersteuners. Aan het boeiende programma van die dag, met onder meer films, lezingen en interviews, levert ook Doorbraak een bijdrage. Kom ook naar de open dag en laat zien dat je solidair bent!

Open dag Vluchthuis
Zondag 17 februari
Van 10:00 tot 22:00 uur (vrije inloop)
Sportlaan 127, Den Haag

Na de ontruiming op 13 december van het actiekamp “Recht op bestaan” nabij station Den Haag Centraal zijn de vluchtelingen opnieuw in actie gekomen. Ze wonen sinds 12 januari in de Sacramentskerk, die al jaren leegstond en door hen in gebruik werd genomen. Van het bisdom Rotterdam, de eigenaar van de kerk, mogen ze er voorlopig blijven. Mede omdat de kerk in een goede staat is hebben de vluchtelingen hun nieuwe onderkomen bewoonbaar kunnen maken. Ze zijn weliswaar verheugd over dit resultaat, maar zijn vastbesloten om de strijd voor verblijfsrecht en erkenning als vluchteling voort te zetten. Morele en materiële steun blijft dus noodzakelijk. Met de open dag hopen ze het maatschappelijke draagvlak voor hun protest tegen het keiharde migratiebeleid te vergroten.

Het programma van de open dag ziet er als volgt uit.

10:00 uur: Inloop
10:30 – 13:00 uur: Geënsceneerde fotografie. Het Kunstcollectief ten behoeve van een menswaardig bestaan voert creatief actie voor onderdak, inkomen, zorg en veiligheid voor dakloze vluchtelingen en verzorgt in scène gezette fotografie met de vluchtelingen.
13:00 – 13:45 uur: Pauze. Beperkt eten en drinken. Neem daarom zelf iets lekkers mee en deel het met elkaar.
14:00 – 15:00 uur: Lezing door documentairefotograaf Sjaak Boot. Boot concentreert zich op maatschappelijke onderwerpen, zoals vluchtelingen en mensenhandel. Hij wil met zijn fotografie mensen bewust maken. Hij gaat praten over een drietal fotoseries die hij heeft gemaakt over vluchtelingenstrijd.
15:15 – 16:00 uur: Poëzie. Schrijver en activist Joke Kaviaar en Doorbraak-activist Harry Westerink dragen gedichten voor.
16:15 – 17:30 uur: Film “Enkeltje de dood, graag”. Vertoning van een documentaire over de terugkeer van afgewezen vluchtelingen. De film gaat in op de stelling “Als je uitgeprocedeerd bent, dan moet je terug naar het land van herkomst”. Is het wel zo simpel? Hoe werkt het in de praktijk en hoe gaat de overheid hier mee om? Het standpunt van verschillende politieke partijen en vluchtelingenorganisaties over terugkeer komt naar voren. Naast interviews met vluchtelingen zelf komen er ook activisten aan het woord. De film duurt veertig minuten, is gemaakt door Dhjana en maakt deel uit van Satya, een serie documentaires.
17:30 – 18:15 uur: Interview met vluchtelingen van het Vluchthuis.
18:15 – 19:00 uur: Pauze. Beperkt eten en drinken.
19:15 – 20:00 uur: Praatje over strijd tegen het migratiebeleid. Activisten van de linkse basisorganisatie Doorbraak vertellen over de strijd van vluchtelingen en hun ondersteuners tegen het keiharde beleid van migratiebeheersing, en over mogelijkheden om die strijd te versterken.
20:00 – 22:00 uur: Film “Groeten uit Ter Apel”. Vertoning van deze film, in het bijzijn van Tanja Willems die hem maakte en betrokken was bij het tentenkamp in Ter Apel in mei 2012. Sinds eind 2011 zijn dakloze vluchtelingen begonnen met het opzetten van tentenkampen uit protest tegen het beleid dat hen afwijst en opjaagt. De film geeft daar een indrukwekkend beeld van.

Vluchthuis van binnen.

Vluchthuis van binnen.
Het Vluchthuis is gelegen aan de Sportlaan 127 in de Haagse Vogelwijk. Vanaf station Den Haag Hollands Spoor kun je tram 12 nemen richting Duindorp, en uitstappen bij de halte Sportlaan. Meer informatie over het Vluchthuis en de strijd van de vluchtelingen vind je hier: www.rechtopbestaan.nl

Wil je de vluchtelingen wel steunen, maar kom je niet naar de open dag op 17 februari? Voor het verblijf in de kerk zijn er allerlei soorten spullen en materialen nodig. Een lijst met benodigde spullen kun je vinden op de website van het Vluchthuis. Ook kun je nog steeds de steunverklaring ondertekenen. Financiële steun is ook van harte welkom. Geld kan worden overgemaakt op rekeningnummer 9474245 ten name van AFA Nederland te Den Haag, onder vermelding van “Recht op bestaan”.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech