Ontruiming kraakpand Leiden

Nieuws, gepost door: nn op 31/01/2013 01:12:31

Wanneer: 31/01/2013 - 12:39

Bij de ontruiming van een kraakpand in Leiden zijn woensdagavond vijftien mensen aangehouden

Bij de ontruiming van een kraakpand in Leiden zijn woensdagavond vijftien mensen aangehouden. Drie van hen werden in het pand aangehouden. De rest was op het dak geklommen en moest daar eerst van af worden gehaald, laat de politie donderdag weten.

De groep had het voormalige pand van het Leidsch Dagblad aan de Rooseveltstraat in de loop van woensdag gekraakt. De politie besloot direct tot ontruiming over te gaan. De verdachten, in leeftijd variërend van 19 tot 43 jaar, zitten vast en worden donderdag verhoord.

Bron : http://www.telegraaf.nl/binnenland/21259697/__Aanhoudingen_na_ontruiming...

Wie: 
Kraakgroep Bollenstreek

GEEN WONING GEEN KRONING

Dit is de tweede keer op rij in korte tijd dat burgemeester Lenferink zijn verboden kaart speelt. In de lokale bepalingen omtrent het kraakbeleid is duidelijk opgenomen dat er geen ontruiming mag plaatsvinden wanneer er geen sprake van verstoring van de openbare orde is of wanneer er sprake is van een heterdaadje (betrapt bij het feitelijke binnentreden). Van beide voorwaarden was hier geen sprake, dus hadden de krakers in hun recht gesteld moeten worden en de kans moeten krijgen zich tot de rechtsgang te wenden. Bovendien is het onzin dat de politie meteen na melding tot ontruiming is overgegaan, want de krakers hadden zelf, direct na hun actie, politie en eigenaar van de heringebruikname van het langdurig leegstaande pand op de hoogste gesteld.

Het is duidelijk dat jonge woningzoekenden, voor wie het haast onmogelijk is om een betaalbaar onderkomen in Leiden te vinden, in het aftasten van de grenzen van hun woonrecht geen ruime marge wordt geboden. De burgemeester daarentegen, van wie mag worden aangenomen dat zich voorbeeldig gedraagd -de wet heeft te respecteren- gaat daarentegen keihard tegen het beleid van de driehoek (B&W, OM en politie) in en kiest ondubbelzinnig kant van de grote pandjesbazen (*). Net zoals het kantoorgebouw dat vorige maand aan de Turkooislaan was gekraakt, vaardigde Lenferink een onzorgvuldig, wederrechtelijk ontruimingsbevel uit. Nota bene zonder uitzicht op toekomstig gebruik van de gebouwen. Los van zijn breuk met het beleid is het stuitend dat de burgemeester consequent de leegstand beschermt, terwijl langdurige kantorenleegstand en kamernood allen maar toenemen.

* Herinnert u zich de ontruiming van de panden in de Koppenhinksteeg nog? Dit geschiedde onder spoedeisend belang, zodat projectontwikkelaar Atrium zich snel over de panden zou kunnen ontfermen. Vandaag, drie jaar later, staat het rijtje historische panden te verkrotten. Wat veertig jaar lang een oase van subversieve activiteit en ongebreidelde creativiteit is geweest is nu een Spooksteeg.Wie: 
nn

Via deze link de foto´s en video´s : http://www.regio15.nl/actueel/lijst-weergave/28-overige/14899-kraakpand-...Wie: 
ag

Persverklaring Leiden 31 Januari 2013

Kraak en onrechtmatige ontruiming in Leiden

Gistermiddag is het voormalige kantoor van het Leidsch dagblad aan de Rooseveltstraat in Leiden gekraakt. Door de krakers is er zo spoedig mogelijk contact gezocht met de eigenaar om afspraken te kunnen maken. De politie is direct op de hoogte gesteld van het feit dat het pand bewoond werd en er huisvrede gesticht is. (waarbij de politie aangaf dat gelijk langskomen geen prioriteit had) De politie is omstreeks 4 uur langsgekomen om deze feiten te registreren. Hierbij heeft de politie aangegeven dat zij een eventuele ontruiming ruim van tevoren zouden aangeven, zodat er de mogelijkheid voor toetsing door de rechter geboden zou worden. De officier van Justitie te Den Haag heeft tegen de eigen richtlijnen in besloten het pand te ontruimen, dit is omstreeks 11 uur 's nachts gebeurd.

Sinds de ingang van het kraakverbod zijn er nieuwe richtlijnen ontstaan naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. Zo heeft de Hoge Raad besloten dat er indien er besloten wordt tot ontruiming over te gaan er altijd de mogelijkheid moet bestaan om deze ontruiming te toetsen bij een rechter. Dit komt er op neer dat indien het O.M over wilt gaan tot ontruiming een aanzegging tot ontruiming gedaan moet worden. Hiermee wordt de mogelijkheid gegeven om binnen 7 dagen via een kort geding de ontruiming voor de rechter te toetsen. (bron: http://www.rechtspraak.nl/organisatie/hoge-raad/nieuws/pages/ontruimingk... )
De gemeente Leiden heeft deze richtlijn ook omgezet in beleid. De enige gronden die gegeven worden voor een directe ontruiming zijn een heterdaad en een eventuele verstoring van de openbare orde. Van beiden is in het geval van de Rooseveltstraat geen sprake geweest.

Direct na de kraak is er contact opgenomen met de eigenaar van het gebouw, zodat de dialoog geopend kon worden en er direct goede afspraken gemaakt konden worden. Er is onder andere contact informatie doorgegeven en aangegeven dat de krakers graag een contract wilden opstellen om het gebruik in vast te leggen.

De gemeente Leiden staat hoog in de ranglijst van gemeentes met veel lege kantoorpanden.
(link naar artikel, noemt hoeveel 1000en meters leeg staan in leiden)
Het voormalige hoofdkantoor van het Leidsch dagblad was al geruime tijd niet meer in gebruik. Na beëindiging van het gebruik is het pand in verval gekomen. In Leiden heerst er al jaren een groot tekort aan betaalbare woningen. Het is daarom schrijnend te noemen dat 2000 vierkante meter jarenlang ongebruikt blijft terwijl deze ruimte prima te gebruiken is voor het huisvesten van woningzoekende, en het aanbieden van laagdrempelige sociale activiteiten.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech