Joke Kaviaar veroordeeld tot 4 maanden onvoorwaardelijk wegens opruiing.- Migratieactiviste laat zich niet de mond snoeren

Nieuws, gepost door: Steungroep 13 september op 22/01/2013 01:02:54

Wanneer: 22/01/2013 - 14:24

Vandaag deed de meervoudige kamer van de rechtbank in Haarlem uitspraak in de zaak over opruiing in woord en geschrift tegen Joke Kaviaar. De rechtbank verwierp alle verweren van de advocaat en heeft Joke tot 4 maanden onvoorwaardelijk veroordeeld . Dit is minder dan de eis van 6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf die het Openbaar Ministerie had gesteld. Joke Kaviaar gaat in hoger beroep en laat weten dat zij zich niet de mond laat snoeren. Ze zal zich blijven uitspreken tegen het migratiebeleid.


De Steungroep 13 September, opgericht na de arrestatie van Joke Kaviaar in deze zaak, is van mening dat deze uitspraak viel te verwachten, bezien in het licht van het huidige politieke klimaat in Nederland en de staande jurisprudentie rond van de Hoge Raad voor wat betreft opruiing (art. 131 Wetboek van Strafrecht).

De uitspraak beperkt de vrijheid van meningsuiting: vanaf nu zijn Joke Kaviaar en andere publicisten die in geschrift scherpe kritiek uiten jegens staatszaken, aan banden gelegd. Door deze uitspraak is gevaarlijke jurisprudentie ontstaan voor verdergaande inperking van kritiek op de overheid.
Joke Kaviaar gaat in hoger beroep, omdat ze haar eigen recht om zich te uiten zoals in de door de rechtbank opruiend geachte teksten blijft verdedigen; als onderdeel van zowel een strijd voor het vrije woord tegen staatrepressie als van de strijd van vluchtelingen. De veroordeling is een schandaal, maar zal de strijd niet breken.

Joke Kaviaar werd op 13 september 2011 thuis gearresteerd en drie dagen in beperkingen vastgehouden. Ook vond er een huiszoeking plaats. Er werd haar ‘opruiing en verspreiding tot opruiing, met terroristisch oogmerk’ ten laste gelegd. Het ging daarbij om een aantal teksten waarin zij zich fel uitspreekt tegen het migratiebeleid. Een paar maanden later, in december, haalde het Openbaar Ministerie haar website uit de lucht. Deze werd een dag later door onbekenden weer online gezet en is nog altijd bereikbaar.

Na een langlopend onderzoek vond twee weken geleden, op 8 januari, eindelijk de zitting voor de meervoudige kamer plaats. Vier van haar teksten werden door het Openbaar Ministerie als zijnde opruiend aan de rechtbank voorgelegd. De eerdere aanklacht dat Joke Kaviaar bij de vermeende opruiing ook een terroristisch oogmerk had, kwam te vervallen. Dat doet het vermoeden rijzen dat deze verzwaring van de aanklacht ten tijde van de arrestatie, de huiszoeking, en gedurende het hele onderzoek enkel is toegevoegd als intimidatie, en om gebruik te kunnen maken van de vergaande opsporingsbevoegdheden uit de terrorismewetgeving.

http://13-september.nl

persbericht rechtbank:
http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rechtbanken/Noord-Holland/Nieuws/P...

Tags: Censuur Joke Kaviaar repressie

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
ketellinkie

Peter Storm: "Na het vonnis tegen Joke Kaviaar: geen andere eervolle keus dan verzet en ‘opruiing’."

"... waar de wet een instrument is in handen van de deporterende en opsluitende machten, is het absurd om van degenen die deze misdadigheid – van die machten – willen bestrijden, te verwachten of te verlangen dat ze zich aan de wet houden. Het plegen van daden, wettig en/of onwettig – om het opsluiten en deporteren te doen ophouden van mensen die proberen of geprobeerd hebben naar Nederland te komen en er in leven proberen te blijven, is nodig."

http://13-september.nl/peter-storm-na-het-vonnis-tegen-joke-kaviaar-geen...
http://www.ravotr.nl/2013/01/23/na-het-vonnis-tegen-joke-kaviaar-geen-an...Wie: 
nn

Persbericht in het Engels:

Press release support group Jan 22, 2013 – Joke Kaviaar sentenced to four months in prison for incitement.

Joke Kaviaar sentenced to four months in prison for incitement - Migration activist does not let herself be silenced.

http://13-september.nl/press-release-support-group-jan-22-2013-joke-kavi...

http://www.jokekaviaar.nl/ .Wie: 
Steungroep 13 september

Two of the four 'inciting' texts have now been translated into English:

http://13-september.nl/inciting-texts/leers-fire-death/
http://13-september.nl/inciting-texts/netherlands-swept-clean/

Tomorrow, sunday January 27, the other two!Wie: 
Steungroep 13 september

Two more of the four 'inciting' texts have now been translated into English:

http://13-september.nl/inciting-texts/rara-legal-order-it/
http://13-september.nl/inciting-texts/dutch-rebellion/

Yesterday, saturday January 26, we already put on the other two. See previous aanvulling.

All texts are also available as PDF. Both in Dutch and in English. You can download them from the pages as well.Wie: 
Autonomen Den Haag

Kritiek op het vluchtelingenbeleid? 4 maanden cel!

Op 08-01-2012 diende de rechtszaak tegen anarchiste, dichter, schrijfster en kameraad Joke Kaviaar bij de meervoudige kamer in Haarlem. Ze stond terecht vanwege vermeende opruiende, kritische teksten die Joke heeft geschreven tegen het onmenselijke migratiebeleid in Nederland. Een politiek proces met als doelstelling (aldus het OM) om Joke en de groep om haar heen te ontmoedigen en een ‘duidelijk’ signaal af te geven aan de samenleving. Met andere woorden; het monddood proberen te maken van activisten die zich verzetten tegen de jacht op vluchtelingen.

Om 13:30 verzamelde een flinke groep solidaire activisten, vrienden en kennissen zich samen met Joke voor de rechtbank. Iedereen die naar binnen wilde om Joke te ondersteunen moest zich legitimeren. Na navraag van Joke’s advocaat bij de beveiliging bleek dit alleen voor vandaag te gelden. Een groep bleef buiten omdat zij niet wilden meewerken aan deze maatregel, of omdat zij gewoonweg geen paspoort konden tonen. De politie was ook aanwezig.

De rechtszaak begon dan ook met Joke’s vraag waarom mensen zich moesten legitimeren.
“Als vluchtelingen deze zaak zouden willen bijwonen, word hen hier de toegang geweigerd, dit is ronduit racistisch!” Ook haar advocaat vroeg zich af waarom deze controle nodig was.
Verder verklaarde Joke:
“Ik sta achter mijn teksten, de inhoud, de harde woorden, het wakker schudden door provocatie, het stellen van de vraag waarom we zouden moeten tolereren dat de staat misdaden pleegt, waarmee ik bedoel de ‘systeemmisdaden’ tegen de menselijkheid, tegen vluchtelingen in het bijzonder, welke ik in mijn laatste woord nader uit de doeken zal doen, en die zoveel ernstiger zijn dan al waarvan ik hier wordt beschuldigd.” Verder zei ze zich te beroepen op haar zwijgrecht, ze zou alleen aan het einde van de zaak een statement voorlezen.
Zie voor het volledige voorwoord hier.

Toen begon de Officier van Justitie (OVJ) met haar betoog. Ze hield een verhaal over de geschiedenis van het verzet tegen het migratiebeleid. Ze noemde expliciet de aanslag die de RaRa op 13 november ’91 pleegde op het huis van Aad Kosto. Kosto was in die tijd staatssecretaris van onder andere asielzaken. Ze haalde deze aanslag aan omdat Joke een toespeling maakt op de RaRa in een van haar teksten. In deze context zou men de teksten van Joke moeten, zien aldus de OVJ. Ze ging nog even verder op deze weg: “Joke is een beroepsactivist en opruier!” en“Dit is geen activisme maar extremisme!”
De eis van de OVJ: 6 maanden onvoorwaardelijke celstraf.

De advocaat van Joke wees echter op een aantal interessante punten en hield een zeer sterk pleidooi van meer dan een uur.

“Je mag schrijven, to offend, to shock, to disturb the state, dat mag volgens het Europees Hof!”

“Joke probeert met haar teksten mensen aan het denken te krijgen, daar is soms harde taal voor nodig”

Verder werden er nog vragen gesteld over de werkwijze van de Nationale Recherche in het onderzoek naar Joke, ‘Gulkana’ genaamd. In eerste instantie had de aanklacht nog een ‘terroristisch oogmerk’. Hierdoor was de opsporingsbevoegdheid vele malen groter dan dat de aanklacht alleen opruiing zou betreffen. Dit is vreemd, immers was al lang duidelijk dat de teksten door Joke zelf waren geschreven, en dit heeft ze ook nooit ontkent. Er zijn tijdens de huiszoeking honderden foto’s genomen van haar huis, en aanwezige computers en usb-sticks zijn in beslag genomen. Papieren, agenda’s en een telefoonklapper werden doorgelicht en gedocumenteerd.

Later verviel het terroristische oogmerk van de aanklacht en bleef alleen opruiing over. Geschreven woorden met een terroristisch oogmerk? Of een makkelijk manier om via de terrorismewetgeving in iemands leven te neuzen op zoek naar meer informatie?

Aan het einde van de rechtszaak hield Joke ruim een uur een slotwoord, een strijdbaar en duidelijke aanklacht tegen de staat en hun beleid. Hier onder twee quotes van het slotwoord.
-“Is het in brand steken van een kantoor van de IND, waar men vluchtelingen registreert en beslissingen over hun leven neemt, geweld?
Is het geweld als ik een hek rond een grensgevangenis kapot knip, een muur beschrijf met leuzen?
Is het alles geweld alleen maar omdat de wet dat bepaald heeft?
Is geweld toegestaan en dus geen geweld als het bij wet geregeld is?
Is het opjagen en opsluiten van mensen geweld?
Is het deporteren van mensen geweld?
Is het geweld om mensen op straat te gooien, in de vrieskou, zonder eten?
Het geweld is zichtbaar aan de grenzen van het Fort Europa. Aan de hekken met prikkeldraad en camera’s. Aan de lichamen die aanspoelen van verdronken vluchtelingen. Het geweld is vloeibaar als de olie die uit de grond van ontwikkelingslanden wordt gepompt, vloeibaar als de zee die wordt leeggevist waarna men de hongerige bevolking van piraterij beschuldigt! Het geweld is het monopolie van de kapitalistische uitzuigerij, de slavernij, het geweld brengt geld in het laatje! Daar zijn de bronnen van geweld! Elk woord een vonk! Elke tekst een bom onder de stilte!

Als wat ik zeg geweld mag worden genoemd, wat noemt men dan het geweld van staat en kapitaal?”

-“Geen woord zonder daden! Belangrijker dan dit proces is de strijd die gevoerd moet worden, een harde en dagelijkse realiteit waarvan het OM mij af wil houden. Dit proces heeft mij gesterkt in mijn overtuiging van de noodzaak van verzet. Tegen het OM, de Dienst Nationale Recherche, Unit Contra Terrorisme en Activisme, de AIVD, uw rechtbank, tegen de staat, kan ik alleen nog zeggen: missie mislukt. Elk woord een vonk!”
Zie voor het volledige slotwoord hier.

Afgelopen dinsdag (22-01-2013) deed de meervoudige kamer uitspraak. Alle verweren van de advocaat, en het beroep op de vrijheid van meningsuiting werden verworpen. Joke is veroordeeld tot vier maanden onvoorwaardelijke celstraf. Joke liet weten in hoger beroep te gaan en zich niet de mond te laten snoeren door de staat. En groot gelijk heeft ze! Zolang de staat zich bezig houdt met het opsluiten, vervolgen en deporteren van vluchtelingen is verzet meer dan nodig.

Deze zaak draait niet alleen om Joke, dit gaat iedereen aan die kritiek heeft, of kritiek wil gaan uiten tegen het onmenselijke vreemdelingenbeleid. Door deze uitspraak is de weg open voor de staat om iedereen te vervolgen die kritiek heeft op hun beleid. Het monddood maken kan gewoon door gaan. Maar als de staat denk dat ze Joke en alle andere mensen die vechten tegen verdrukking en jacht op vluchtelingen monddood kunnen maken hebben zij het mis! Wij zullen ons nog meer verzetten dan ooit tevoren, in woord, in schrift en in daad! Als bestuurders geen geweten hebben zullen we ze wat geweten bijbrengen!

Woorden van verzet! Woorden tegen een staatsapparaat dat met geweld en onderdrukking vluchtelingen de dood in jaagt. Een staat die mensen die alles achter hebben moeten laten en gevlucht zijn om te kunnen overleven, uitsluit en als minderwaardig behandeld.
De misdaden van de staat zouden moeten worden bestraft en niet de woorden van verzet!
Mensen als Joke en alle anderen die in verzet komen tegen dit racistische beleid zullen in ieder geval niet de mensen zijn die in de toekomst zullen zeggen “Wir haben es nicht gewusst”.

Als fascistisch beleid dagelijkse kost is, wordt opruiing en verzet een plicht!

Autonomen Den Haag

https://autonomendenhaag.wordpress.com

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech