Anarchistische Boekenmarkt in Utrecht

Nieuws, gepost door: ak utrecht op 14/01/2013 01:10:07

Wanneer: 14/01/2013 - 22:41

Op 19 januari zal er weer een traditie in ere hersteld worden. Dan vind namelijk de jaarlijkse anarchistische boekenmarkt in Utrecht plaats. De beurs voor boeken die meestal niet in de reguliere boekenhandel zijn te vinden. Vanaf 10 uur is de Moira aan de Wolvenstraat 10 overdag geopend voor iedereen die geïnteresseerd is in publicaties over antikapitalisme, anarchisme , milieustrijd en directe actie. Er zullen onder meer stands zijn van het Anarchistische Kollektief Utrecht, Groenfront, Rooie Rat, fort van Sjakoo, anarchy is order, Uitgeverij schokland en Nog Pas Gisteren antiquariaat.


Naast de vele stands zijn er ook nog workshops die je op loopafstand van de Moira kan bezoeken in de ACU aan de Voorstraat 71. De eerste workshop is van A SEED Europe. Een milieuorganisatie die zich bezig houdt met de industriële landbouw. A SEED Europe wil de structurele oorzaken van milieuproblemen en sociale onrechtvaardigheid aanpakken en doet dit door middel van campagnes tegen multinationale ondernemingen en hun nationale en internationale invloedssferen en machtsinstrumenten. Zij zullen een presentatie houden over het proces dat op 15 januari zal plaatsvinden in België tegen elf activisten die een GGO proefveld (genetisch gemanipuleerde aardappelen) vernielden.

De andere workshop zal gaan over 1 mei in Nederland. De traditie van de dag van de arbeid was in Nederland eigenlijk in vergetelheid geraakt. Toch zijn er laatste jaren weer antiautoritaire demonstraties georganiseerd in Nederland. In 2009 in Den Bosch, 2010 in Nijmegen, 2011 in Utrecht en 2012 in Amsterdam. Deze demonstraties gingen bijna altijd gepaard met heftige repressie van de politie en de gemeente. De laatste demonstratie in Amsterdam is zelfs niet verder gekomen dan 100 meter voordat de hele demonstratie werd ingesloten en er een grote groep mensen werd gearresteerd. In deze workshop zullen we terugblikken op deze evenementen maar willen we vooral ook proberen vooruit te kijken. Hoe gaan wij om met deze manier van repressie? En wat gebeurt er op 1 mei 2013?

Ook zullen er presentaties zijn van boeken die recentelijk verschenen zijn of nog moeten verschijnen. De historicus Dennis Bos zal zijn toekomstige publicatie presenteren over de Commune van Parijs. Hij zal de rol belichten die deze legendarische opstand speelde voor revolutionaire en contra-revolutionaire propagenda. De andere nieuwe publicatie is een klassieker van een hoog anarchistisch filosofisch niveau. Het werk de Enige en zijn Eigendom van de negentiende-eeuwse filosoof Max Stirner is recentelijk vertaald. Hier wordt dieper ingegaan op de ideeën en concepten van Marx Stirner.

Overdag zal er voor eten gezorgd worden door Le Sabot. Aan het einde van de dag kan er in de ACU gegeten worden bij Food Not Bombs. De dag wordt afgesloten in de ACU. Entree over de hele dag is gratis (maar donaties zijn altijd welkom)


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech