Nederlanders voor Belgische rechtbank bij gentech-aardappel-proces

Aankondiging, gepost door: Field Liberation Movement op 14/01/2013 01:12:53

Waar: Gerechtsgebouw, Justitieplein 1, Dendermonde, Belgium
Wanneer: 15/01/2013 - 08:00

Dinsdag 15 januari start in het Vlaamse Dendermonde het grote gentech-aardappel-proces. Twee Nederlanders, acht Belgen en een Fransman staan terecht voor het rooien van een veldje gentech aardappelen in het Vlaamse Wetteren op 29 mei 2011. De meest vergaande aanklacht tegen de 11 luidt bendevorming, het vormen van een criminele organisatie.

De actie tegen het proefveld en de zware aanklacht hebben geleid tot veel ophef en breed debat in België. Eenennegentig mensen willen zich vrijwillig door de rechter mede laten vervolgen in dit proces. Onder hen zijn vijf professoren en een Europarlementariër. 'Wij horen er ook bij', is hun stelling.

Een groot aantal Belgische maatschappelijke organisaties roept op om het criminaliseren van politieke acties te stoppen. Organisaties uit de Belgische landbouw-, milieu-, en Noord-Zuid bewegingen, waaronder Greenpeace, Friends of the Earth, de koepel van ontwikkelingsorganisaties CNCD-11.11.11, de Bond Beter Leefmilieu, de Voedselteams, de politieke partij Groen! en de vakbond ABVV ondertekenden samen een oproep die benadrukt dat "het debat moet gaan over de ontwikkeling van genetisch gemanipuleerde organismes (GGO’s), en de gevolgen van de invoering ervan. Over het gebruik van overheidsgeld voor onderzoek dat het algemeen belang moet dienen en niet de privébelangen van bedrijven. Over een voedsel- en landbouwsysteem dat echt een antwoord biedt op de sociale en ecologische uitdagingen." Ze benadrukken dat echt duurzamere alternatieven al bestaan. Dat zijn alternatieven die de boeren niet afhankelijk maken van de industrie.

De Franse professor Gilles E. Séralini, die recent nog in het nieuws kwam met een studie naar de gezondheidseffecten van genetisch gemanipuleerde mais, heeft een boodschap voor de rechters van Dendermonde. Hij stelt dat "veldproeven met GGOs beter niet toegelaten zouden worden alvorens de gevolgen voor de gezondheid te testen". Op dezelfde dag als de zitting in Dendermonde zal professor Séralini een persconferentie geven in het Europees Parlement in Straatsburg o.a. over de "Europese laksheid bij de toelatingsprocedures voor genetisch gemanipuleerde organismen".

De 11 beschuldigden ontvingen diverse steunboodschappen, onder meer van directeur van Greenpeace International Kumi Naidoo, en de leider van een landlozenbeweging uit India Rajagopal P.V. Sympathisanten en boeren uit Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië komen naar het Justitieplein van Dendermonde ter verdediging van het recht op vrije meningsuiting ook door directe actie, en een duurzame landbouw.

Achtergrond
Op 29 mei 2011 bestormden 500 mensen een veld genetisch gemanipuleerde aardappelen in het Vlaamse Wetteren, nabij Gent. Een deel van hen slaagde er ondanks aanwezigheid van een zestigtal politieagenten in het veld te bereiken en een deel van de aardappelen te vervangen door biologische aardappelen, die door natuurlijke selectie resistent zijn tegen de aardappelziekte phytophtora. Veldproeven met genetisch gewijzigde planten zijn omstreden omdat de veiligheid van dit soort gewassen verre van aangetoond is. Bedrijven en sommige wetenschappers presenteren genetische manipulatie graag als noodzaak voor het voeden van de wereld. De werkelijkheid is echter dat de gentech gewassen een verdere intensivering betekenen van de oorlog tegen de natuur. De meeste gentech gewassen produceren of zelf gif of zijn resistent tegen bestrijdingsmiddelen. Ze worden geteeld in enorme monoculturen, met veel gif en kunstmest. De in Wetteren geteelde aardappelen zouden anders zijn omdat ze door inbrengen van een gen uit een wilde aardappel (cisgenese) bestand zijn tegen de belangrijkste aardappelziekte en juist minder bestrijdingsmiddelen vragen. Toch gaat het ook hier om genetische manipulatie en is eerst langdurig onderzoek nodig om te bepalen wat het lange termijn effect is, ook bij menselijke consumptie. De gentech aardappelen zijn daarmee al bij voorbaat achterhaald, want er zijn al lang biologisch geteelde aardappelen beschikbaar die via natuurlijke selectie bestand zijn tegen phytophtora.
Gentech is het paard achter de wagen spannen. Gelukkig zijn er vele andere en betere oplossingen, die op duurzame wijze de voedselproductie mogelijk maken. Zonder gif en zonder het uitputten van de bodem.

Praktisch
Datum en locatie: Dinsdag 15 januari, Gerechtsgebouw, Justitieplein 1 Dendermonde, België

8u: Ontbijt, muziek en vermaak voor de deur
8u30: Persconferentie
9u: Start van de zitting
12u: Echte biologische frieten en Maaierin-bier voor het gerechtsgebouw

Het einde van het proces is voorzien tussen 15u en 17u.
Er is een zaaltje voor pers en sympathisanten beschikbaar boven café de Tijl, Grote Markt 34 (WIFI aanwezig)
Info en interviews mogelijk met vele aanwezigen.

https://fieldliberation.wordpress.com

Steunboodschappen
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1560151/2013/...

60 prominente handtekeningen onder steunoproep:
http://fieldliberation.files.wordpress.com/2013/01/de-11-van-wetteren_fi...

Wetenschappers steunen activisten:
http://www.dewereldmorgen.be/video/2013/01/11/wetenschappers-steunen-act...

Meer verklaringen van o.a. Kumi Naidoo (directeur Greenpeace International), Caroline Copers (alg secretaris ABVV, vredesactie, leider van de Indische boeren zonder land:
http://www.dewereldmorgen.be/special/aardappelproces-15-januari-2013

De verklaring van de 91 Vrijwillige Verschijners aan de Rechter: http://fieldliberation.wordpress.com/2013/01/10/press-release-verklaring...

Meer achtergrond
Geschiedenis van het proces tegen de aardappel: http://fieldliberation.wordpress.com/2013/01/13/gechiedenis-van-het-proc...

Waar het proefveld echt over gaat:
http://fieldliberation.wordpress.com/2013/01/11/er-hangt-een-geurtje-aan...

Persconferentie Seralini:
http://gmoseralini.org/toxicity-confirmed-for-a-gmo-and-the-pesticide-ro...

Tags: Field Liberation gentech wetteren

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech