Nieuws vanuit de Zone a Défendre (ZAD) in Frankrijk

Nieuws, gepost door: FKU op 20/11/2012 11:08:18

Wanneer: 20/11/2012 - 19:29

Om de 40 jaar durende strijd tegen de aanleg van een vliegveld te ondersteunen,zijn activisten afgezakt naar de omgeving van Nantes,Frankrijk. Een kort verslag van de afgelopen dagen.


Het begon voor ons allemaal, zaterdag 17 november, met een indrukwekkende manifestatie in het epicenter van het verzet, Notre dames des Landes(20 km boven Nantes). Om 11 uur waren er al meer dan 10.00 mensen aanwezig om de herbezetting van een eerder ontruimd stuk bos te ondersteunen. Activisten, boeren met trekkers, dorpelingen en symphatisanten waren verschenen om hun afkeer over dit megalomane project te laten blijken.
Het hele dorp, zo'n 400 inwoners, was overspoeld. De demo vertrok eerder dan gepland, simpelweg omdat er geen plaats meer over was in het dorp. Het duurde al met al tot half 4 voordat de staart van de demo kon vertrekken, om die tijd was het aantal demonstranten uitgegroeid tot 30.000 a 40.000 personen, 130 trekkers, 1 paard, 10 sambabands, 1 oma met schild en 1 opa vooraan in het zwarte blok. In heel frankrijk werden op dezelfde tijd verschillende tolwegen geblokkeerd, de bouwer van het vliegveld, Vinci, is ook eigenaar van veel tolwegen. Treinstations, ringwegen en belangrijke invalswegen van grote steden, werden ook geblokkeerd in solidariteit.
De politie heeft zich de hele dag niet laten zien, zodat het geen probleem werd om het stuk bos te bezetten. Er werd gelijk begonnen met de bouw van boomhutten en het opzetten van de benodigde infrastructuur. Aan het eind van de dag stonden er 4 prefab huizen, een sanitair blok, toepasselijk genoemd Black Bloc sanitaire, en een infopunt. Een zeer indrukwekkende dag voor ons al met al.

De zondag werd gebruikt om de bezetting verder mogelijk te maken en om de dreigende ontruiming van verschillende panden, vanaf maandag, te voorkomen. Verschillende invalswegen naar de panden werden gebarricadeerd en materiaal werd verzameld om de wouten tegen te houden.
Op maandag waren sommige barricades al tot 5 meter hoogte gegroeid en overal staan tassen met flessen, bulten stenen en mollies. Omdat het mistig was en de franse smeris niks doet zonder helicopter, is er maandag niet ontruimd, Dus zijn we maar weer verder gegaan met barricades bouwen.
Het is nu wachten op de smeris, en zolang zij niet komen, blijven wij bouwen. Barricades, boomhutten en alles wat een ontruiming moeilijk maakt.

Wat het meest bijzondere is, is de ondersteuning van de mensen hier, we krijgen eten van de boeren, medicatie van de apotheek, drinken van de supermarkt, je hoeft nog geen meter over straat te lopen en er stopt al een auto om te vragen of je mee wilt rijden. De hele omgeving is tegen de aanleg en ondersteunt de activisten waar ze maar kunnen. De boeren staan vooraan in de linie en gebruiken hun trekkers om overal barricade materiaal vandaan te slepen en te verspreiden. Alles wat een activistje zich maar wensen kan!

http://zad.nadir.org

Tags: frankrijk Vinci zad


Wie: 
ik ben het zad

Eerdere post op indymedia met informatie over de plannen en wat er de afgelopen maand is gebeurd.

En artikel over de actiebeweging bij de ZAD en de ontruimingen: 'Rural Rebels and Useless Airports: La ZAD – Europe’s largest Postcapitalist land occupation' - http://labofii.wordpress.com/2012/11/13/rural-rebels-and-useless-airport...Wie: 
n

aanvullingen staan op: https://www.indymedia.nl/node/10628


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech