Lezen Superkapitalisten Occupy de les?

Nieuws, gepost door: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka op 30/11/2011 11:11:31

Waar: Beursplein, Amsterdam, Netherlands (GPS lat: 52.374200 lon: 4.895486)
Wanneer: 30/11/2011 - 10:47

Ook extreemrechts en kapitalistisch rechts heeft aandacht voor Occupy.
Op 10 december willen Libertariërs lezingen komen geven op het Beursplein in Amsterdam.

Lezen Superkapitalisten Occupy de les?

Het is 15 oktober 2011 en enkele extreemrechtse activisten hopen aansluiting te vinden bij het antikapitalistische Occupy protest in Den Haag. Vanuit hun nationaalsocialistische ideologie zeggen ze zelf namelijk ook antikapitalistisch te zijn. Ze trekken de stoute schoenen aan en reizen vanuit Noord-Brabant naar de grote stad. Wat ze daar aanschouwen valt hen echter vies tegen. Het Occupy protest in Den Haag wordt gedomineerd door allerlei "wietrokende figuren met dreadlocks" en autonomen met radicale vlaggen en spandoeken. Teleurgesteld druipen ze af. Hun antisemitische versie van het antikapitalisme had er ook weinig aansluiting kunnen vinden.
Op 10 december 2011 houdt het Netwerk Nationale Socialisten dan maar een eigen infodag met het thema "Kapitalisme Bestrijden! Voor een Nationaal en Socialistisch Nederland!". Het zal er waarschijnlijk niet heel erg druk worden.

In een heel andere hoek van het rechtse landschap in Nederland, misschien zelfs wel in een heel andere dimensie, zit de Libertarische Beweging. Het gaat hier om aanhangers van de vrije markt die de overheidsbemoeienis tot het strikt noodzakelijke willen beperken. Rondom bijeenkomsten van de Libertarische Partij worden dan ook workshops belastingontwijking gegeven. In het begin van deze eeuw organiseerde het partijtje nog eens een "Walk for Capitalism" in Amsterdam.
Een libertarische stichting als het Amsterdamse MeerVrijheid wil zoveel mogelijk wetten en belastingen schrappen. Overigens bestaan in de libertarische dimensie de handige politieke begrippen rechts en links niet meer. Men meet de realiteit liever met maatstaven als vrijheid en onvrijheid. Dus dan krijg je sympathieke zaken zoals een vrije meningsuiting, vrijheid rondom euthanasie en drugsgebruik maar ook vrij wapenbezit, lage belastingen en vrij ondernemerschap. Dat klinkt natuurlijk wel geinig, maar in de praktijk levert dat een keiharde maatschappij op waarin de sociale zekerheid opgeheven is en de overheid "de markt" het werk laat doen. Eigenlijk een soort superkapitalisme als ideaalstaat. De economische idealen rondom het libertarisme zijn dominant voor deze ideologie. Belastingverlagingen, een regelloos ondernemersschap, weinig rechten voor arbeiders, huurders en werklozen. Ook andere standpunten pakken in de praktijk meestal zodanig uit, dat we in onze dimensie het libertarisme tot het rechtse kamp rekenen. De vrije meningsuiting doet het bijvoorbeeld goed in het rechtse kamp waar alles gezegd moet kunnen worden en discriminatie onbestraft gelaten moet worden.

Deze libertarische beweging is dus op economisch gebied een ideologische tegenhanger van de nationaal socialistische groeperingen. Je zou verwachten dat ze zich echter ook totaal niet tot Occupy aangetrokken zou kunnen voelen. Occupy houdt het doorgeschoten kapitalisme immers verantwoordelijk voor heel wat ellende. Toch hebben libertarische krachten het plan opgevat om op diezelfde 10 december 2011 een "Open Seminar" te houden op het Beursplein in Amsterdam. Of Occupy er dan nog zit is natuurlijk onzeker, maar de intentie van "Liberate Amsterdam" lijkt toch echt om de Occupiers de les te komen lezen. Er staan diverse sprekers op het programma uit de libertarische beweging. Zo wil Albert Spits het over de Eurocrisis en de schuldencrisis hebben. Hij is wel vaker spreker op libertarische bijeenkomsten en vooral bekend als bestuurslid van klassiek liberale Frederic Bastiat Stichting. Frank Karsten wil het over de democratie gaan hebben. Hij is de voorzitter van MeerVrijheid en heeft al enkele malen laten blijken een hekel aan linkse activisten te hebben. Verder sprak hij eens de Jonge Fortuynisten toe en schreef hij voor de extreemrechtse website "Het Vrije Volk". Ook een prominente spreker is de voorzitter van de Libertarische Partij. Die heet Toine Manders en moet niet verward worden met de gelijknamige Europarlementariër van de VVD. Maar ook deze Manders zou prima op zijn plek zijn bij de VVD. Hij spreekt nog wel eens bij hun jongerenorganisatie, maar ook op een bijeenkomst van de Dutch Tea Party.

Wat nu het doel van deze plannen op 10 december zou kunnen zijn is onzeker. Zou het een provocatie zijn uit frustratie voor de persaandacht die Occupy krijgt? Wil Liberate Amsterdam ook wat van die aandacht voor haar standpunten? Denken de libertariërs zieltjes te kunnen winnen met toverwoorden als "vrijheid" en "weg met de regels"? Of zou men simpelweg tweedracht en verwarring willen zaaien bij hun politieke Occupy-tegenstanders en hun weinig samenhangende beweging?Wie: 
Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

En nog wat foto's van 2 december 2001, toen Libertarische groepen een "Walk for Capitalism" hielden in Amsterdam

Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech