OM draagt 'Oranje' oogkleppen

Nieuws, gepost door: . op 14/11/2012 11:02:53

Wanneer: 14/11/2012 - 14:07

DEN HAAG, WO 14 NOV 2012 - Start een justitieel onderzoek naar de betrokkenheid van Jorge Zorreguieta bij de oorlogsmisdaden ten tijde van het Videla-regime. Bij weigering dient de onafhankelijkheid van het OM onderzocht te worden.


Namens de nabestaanden van slachtoffers van het Videla-regime gedurende de periode 1976-1983 in Argentinië, drongen Alejandra Slutzky van HIJOS en Arnold Karskens van stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden dinsdag bij de commissie Justitie & Veiligheid van de Tweede Kamer er op aan dat het vermeende oorlogsverleden van Jorge Zorreguieta wordt onderzocht.

De slachtoffers waren tijdens de militaire coupe allen werkzaam bij het ministerie van Landbouw in Argentinië dat onder leiding stond van Zorreguieta. De nabestaanden, woonachtig in Nederland en Argentinië, verzoeken het Openbaar Ministerie (OM) Zorreguieta te vervolgen omdat dit in Argentinië niet mogelijk is. Een door Nederland ondertekend verdrag tegen verdwijning van personen en de nieuwe verklaringen
bieden aanleiding.

Bij een eerder verzoek tot vervolging verklaarde het OM zich niet ontvankelijk omdat er geen rechtsgrond voor zou zijn en te weinig bewijzen. HIJOS en St. Onderzoek Oorlogsmisdaden hekelen de weigerachtige opstelling van justitie hetgeen ze "hypocriet" noemen. De aanwezigheid van Zorreguieta, de vader van prinses Maxima, bij de kroning "zou verkeerde signalen over de Nederlandse moraal, integriteit en ethiek afgeven."

Mocht het OM opnieuw weigeren een justitieel onderzoek te starten naar het verleden van Zorreguieta, dan dient er een parlementair onderzoek te worden ingesteld naar de gang van zaken binnen het OM en moet de minister van Justitie & Veiligheid ter verantwoording worden geroepen, zo menen de organisaties. Tevens zijn zij van mening dat Zorreguieta, zolang hij zich niet voor de rechter heeft verantwoord, niet bij publieke aangelegenheden welkom behoort te zijn.

Om de mogelijke invloed van de Oranjes op het functioneren van het OM, dat onder leiding staat van de koningin, te onderstrepen werd voorafgaande de aanbieding van het schriftelijke verzoek voor de ingang van de Tweede Kamer geprotesteerd door personen gehuld in zwarte toga's en met Oranje-oogkleppen op. Minister Opstelten van Justitie kon de act niet waarderen en haastte zich naar binnen, waarbij hij nog wel een pamflet in handen gedrukt kreeg.

bron: ravage

Tags: Zorreguieta


Wie: 
Hijos

Justitieel onderzoek naar Jorge Zorreguieta, bij weigering door het Openbaar Ministerie een parlementair onderzoek naar de gang van zaken binnen het OM, én Zorreguieta niet bij publieke aangelegenheden.
Dat zijn de eisen die HIJOS, de Kinderen van slachtoffers van de laatste Argentijnse dictatuur, dinsdag neerlegde in een petitie aan de Tweede Kamer.
De club, in de Kamer met onder meer twee mensen in toga en met oranje oogkleppen, vindt het 'hypocriet een man als Zorreguieta niet eens te willen onderzoeken'. De aanwezigheid van de vader van prinses Máxima, die deel uitmaakte van het Videla-regime in Argentinië, bij de inhuldiging van Willem-Alexander als koning ,,zou verkeerde signalen over de Nederlandse moraal, integriteit en ethiek afgeven en zo een smet op de dag werpen die nationaal enWie: 
.

het verzoek om justitieel onderzoek naar zorreguieta wordt door alejandra slutzky en arnold karskens overhandigd aan de tweede kamercommissie justitie & veiligheid

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech