Hambacher Forst wordt nu ontruimd

Nieuws, gepost door: nn op 13/11/2012 11:02:54

Waar: Hambacher Forst, Buir, Germany
Wanneer: 13/11/2012 - 11:12

De evacuatie van het kamp in de Hambachse Bos is begonnen. Eerste activisten werden rustig gearresteerd. Bewoners van het Hambachse bos bieden geweldloos verzet

Vertaald van een duits nieuws bericht:

De politie zijn begonnen met plaats te maken voor de teams van de energie-reus RWE om het bos te het rooien. De bezetting die plaats vindt in het Hambachse bos sinds april wordt ontruimd. De bezetters hebben zich in tunnels begraven of hangen aan touwen in de bomen.

De lokale politie zijn vanmorgen begonnen om 7.30 uur, om de door tegenstanders van kolencentrales bezette Hambacher Forst bij de Rijnlandse bruinkoolwinning gebied tussen Keulen, Aken en Mönchengladbach te ontruimen. Een honderdtal politie eenheden zijn in de weer. De bezetters staan de plannen van energie-reus RWE in de weg om de bruinkoolmijn Hambach uit te breiden en daarmee de resten van het eens zo uitgestrekte bos ook te vernielen.

Gemakkelijk maken de activisten de ontruiming niet voor de politie: Een deel van de bezetters is letterlijk begraven in een soort ondergrondse tunnel, meldt een woordvoerder van de activisten rond 10.15 uur. "Als de politie veilig wil ontruimen, moeten ze de tunnel uitgraven, anders wordt het levensgevaarlijk", aldus de woordvoerder van de bezetters. Volgens hem is de politie op dit moment bezig om de bezetters een voor een in hechtenis te nemen. Andere activisten hangen met touwen in de bomen - een vorm van actie, zoals ook bij daden van verzet tegen de Castor transporten werd gebruikt.

/// UPDATE 13:10: De bezetter beschuldigen de politie van het in gevaar brengen van mensenlevens. De politie was op de hoogte van waar er zich ondergrondse tunnels in het bos bevinden. Ook wist de staatsmacht, dat er zich mensen in de tunnels bevinden, volgens een e-mail aan de "Nd". Toch rijdt de politie in gebied met zwaar materieel rond. "De bezetters vrezen dat de voertuigen kunnen doorbreken en de activisten onder de grond pletten of doden.. De politie van het Rhein-Erft-district ontkent de beschuldigingen.

Een vraag van de "Nd" wordt door een woordvoerder in dienst ontwijkend beantwoord. De politie is nog bezig met het ontruimen van het illegale kamp in het Hambachse bos. Daarvoor zetten ze alle benodigde middelen in. Tot nu toe is er "nog maar een tunnel bekent, waar een persoon is gelokaliseerd en geïdentificeerd. Deze persoon wordt momenteel verzorgd. Daarnaast wordt er medische zorg voor de andere mensen die zich nog in het kamp bevinden gegarandeerd, aangezien er zich ambulance en reddingsdiensten aanwezig zijn," Meer beschikbare informatie kan de politie op dit moment niet aangeven.///

In de ochtend, trachten de politie cherrypickers in het bos te krijgen om bezetters uit de bomen te krijgen. Andere activisten hadden zich in betonblokken op de grond verankerd, ook een bewezen vorm van actie van de antinucleaire beweging. Zo te zien rekenen de bezetters op een 'zeer langdurige' ontruiming.

Journalisten en fotografen werden alleen toegelaten tot de parkeerplaats, die ongeveer 200 meter van het daadwerkelijke gebeuren gelegen is. Potentieel solidaire burgers werden al vroeger tegengehouden en verboden het gebied te betreden. Volgens de politie zijn er een honderdtal politie-eenheden ingezet, waaronder ook "uitzonderlijk getrainde officieren van de oproerpolitie" die personen uit boomhutten kunnen verwijderen.

De politie gaat blijkbaar op liften om greep van de klimmers. Andere activisten werden verankerd met beton blokken op de vloer, ook een bewezen vorm van actie van de antinucleaire beweging. Journalisten en fotografen worden toegelaten alleen voor een parkeerplaats, op ongeveer 200 meter van het daadwerkelijk gebeurt is gevestigd. Potentieel ondersteunende burgers eerder worden gestopt en het binnendringen in het gebied gehouden. Volgens de politie enkele honderden in gebruik zijn. Mei haven met inbegrip van "afzonderlijk getraind officieren van de oproerpolitie, de mensen van de boomhutten."

De politie moet niet alleen het kamp ontruimen, maar ook eventueel bewijsmateriaal veilig stellen, wordt in een ander persbericht vermeld.

Tegen de bezetters zouden 100 aanklachten zijn ingediend: "Het proces kan worden uitgevoerd bij de Staatsveiligheidsdienst van het hoofdbureau van politie in Keulen. Onder de misdrijven vallen onder andere vandalisme, huisvredebreuk, beledigingen, verstoringen van de openbare ondernemingen (van het spoorvervoer in 26 gevallen) en twee overvallen en enige geweldplegingen. “De politie van de Erft cirkel, die niet goed is voorbereid op grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheid, voerde in het verleden een alles behalve optimale en feiten georiënteerd persbeleid.

De bezetters beschuldigen op hun beurt de politie en door RWE ingehuurde beveiligingsdienst van voorafgaande gewelddadige aanvallen en de inbeslagnames van o.a. fietsen.

De Rijnlandse bruinkoolwinning gebied, met zijn bruine kolenmijnen en energiecentrales, waar de energie wordt omgezet in elektriciteit, is de grootste klimaat-beschadigende regio van Europa. Ze wordt door velen beschouwd als het hoogtepunt van de tweede energiestrijd, als een potentiële "Wendland van steenkool." RWE is van plan om daar meer energiecentrales te bouwen.

De bezetting van de Hambach bos begon in medio april.
Sindsdien wachten de bezetters, meestal ondersteunend door korttijdig 'mee demonstrerende' in het bosgebied. Er zijn verschillende hutten, hooggelegen eco-toiletten, een geïmproviseerde douche en zelfs een "Weggeefwinkel" gebouwd.

Afgelopen weekend vonden conferenties plaats van zowel de Linkse Partij als van radicale tegenstanders over "De toekomst van de Reviers na de kolen" (aldus de Nd).

Volgens informatie van "Nd" zijn herbezetting van het bosgebied al weer ingepland. De RWE heeft om het gehele bos te rooien nog 5 tot 10 jaar nodig, ment geloofd dat deze periode nog veel ruimte bied voor nieuwe bezettingen.

Vandaag vinden landelijke solidariteitsacties plaats, die gericht zijn tegen de ontruiming. In Berlijn wordt om 14:00 een manifestatie gehouden aan de voorkant van het International Trade Centre in Friedrichstrasse 95e, om 19 uur wordt er een demonstratie gepland die bij de kerk op het Lausitzer platz begint. Mensen uit Hamburg ontmoeten elkaar om 17:00 bij het cafe Tough op de campus van de universiteit (Van Melle Park 9). Om 14:00 wordt er geprotesteerd aan de voorkant van het Keulse hoofdkwartier van RWE Power AG, die gelegen is aan de Stüttgenweg. Mensen uit het Ruhrgebied ontmoeten eklaar om 18 uur in de nabijheid van de RWE hoofdkantoor, bij de vooruitgang van de Essen centraal station. In Osnabrück zijn er vanaf 14:00 evenementen gepland voor het lokale RWE hoofdkantoor in het Goethe ring.

Iedereen die zich geroepen voelt: alle hulp is welkom!
Ps. sorry voor eventuele schrijffouten, maar beter iets dan niets...

Bron: http://www.neues-deutschland.de/artikel/804166.rwe-laesst-besetzten-wald...

Tags: bosbezetting ontruiming


Wie: 
nn

Ontruiming nog steeds bezig!

Alle laatste updates zijn te vinden/te volgen op de volgende twee websites:

http://hambacherforst.blogsport.de

en

https://stopptrwe.crowdmap.com/reports

Foto: 


Wie: 
tom

Bijna alle bezetters zijn het bos uitgehaald. Maar een tunnelaar weigert naar buiten te komen. En hij schijnt erg slank te zijn en de tunnel erg smal waardoor die Bullen niet naar binnen kunnen. In de media zijn verschillende berichten over de plannen van de politie. De ene bron zegt dat ze niet durven te graven omdat ze bang zijn dat de tunnel in gaat storten. Elders wordt gemeld dat ze morgenochtend toch gaan proberen hem er met graafmachines uit te krijgen.

http://www.ksta.de/kerpen/hambacher-forst-aktivist-harrt-im-tunnel-aus,1...

http://www.sat1nrw.de/Aktuell/Hambacher-Forst/42d7509Wie: 
nn

Ontruiming bosbezetting nog steeds aan de gang.

De activist onder de grond houdt het al 4 dagen vol. Dit is de langste dergelijke ontruiming ooit in Duitsland. Bijna was de politie in zijn buurt gekomen (ze hadden hem even in zicht) maar de veronderstelling dat hij zich vast geketend had en zichzelf niet los kon maken was verkeerd: de activist heeft zich verder terug getrokken in zijn ondergrondse labyrint. Het schijnt hem goed te gaan. Bovendien haalt hij hiermee onder uit wat de politie pretendeert een "reddingsactie" te zijn.

Een redelijk goed artikel hier bijgevoegd (in het duits). Niet alleen over hij die nog steeds na 4 dagen onder de grond zit, maar ook het waarom. Ook een stukje verhaal van het bos, de bruinkoolmijn en de RWE.

http://taz.de/Protest-im-Hambacher-Forst/!105704/

Foto: 


Wie: 
nn

Net voor middernacht (23:16) is de laatste tunnel-activist bereikt en eruit gehaald. Word nu door arts onderzocht en vervolgens door de politie verhoord.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech