Rotterdam: burgemeester legt beperking demonstratierecht op voor actie tegen detentiecentrum.

Nieuws, gepost door: Occupy Rotterdam op 28/10/2012 10:04:43

Wanneer: 28/10/2012 - 16:30

Onder dreiging van arrestaties heeft de politie en vervolgens de marechaussee met veel hinderlijk gedrag een humane demonstratie van Occupy Rotterdam bij het detentie- en uitzetcentrum Rotterdam The Hague op zaterdag 27 oktober 2012 vrijwel onmogelijk gemaakt.

op de weg.. mag wel..
op het gras.. mag niet!
Geen vrijheid in Nederland!

No-Border Nederland, een deze afgelopen zomer opgericht activisten netwerk, had voor 27 oktober bij zes verschillende locaties acties gepland ter ondersteuning van de opgesloten vluchtelingen en ter herdenking van de Schipholbrand van 7 jaar geleden waarbij 11 mensen omkwamen.

Op zaterdag 27 oktober is er op zes plaatsen tegelijkertijd actie gevoerd ter ondersteuning van de vluchtelingen die opgesloten zitten in de diverse vrijheidsbeperkende instellingen. Bij detentiecentrum Kamp Zeist waren ongeveer 50 mensen. Bij het detentiecentrum Alphen aan den Rijn 25. Bij het detentie- en uitzetcentrum Rotterdam Rhe Hague 25. Bij het detentie-en uitzetcentrum schiphol Oost 50. Bij de vrijheidsbeperkende locatie Ter apel 60 en bij de gezinslocatie Gilze-rijen 12.

Het was nog niet eerder gedaan: tegelijk actievoeren op verschillende plaatsen om opgesloten vluchtelingen te ondersteunen. Ruim 200 mensen deden het op 27 oktober 2012. No Border noemt op haar website http://no-border.nl de actiedag door de verscheidenheid en het aantal demonstraties en deelnemers een succes.

In de aanloop naar deze actiedag heeft de gemeente Rotterdam de fysieke ruimte waar gedemonstreerd zou mogen worden ingeperkt. Na telefonisch overleg met de gemeente leek het voorhands nog mogelijk op de dag zelf in overleg met de politie de gebruikelijk actie te gaan maken, op de dag zelf pakte dit echter heel anders uit.

Een vluchtelinge had in de voormiddag al via de telefoon laten weten dat het de mensen die gevangen worden gehouden in het detentie-en deportatiecentrum deze dag verboden was te luchten en tevens was hen deze dag het recht bezoek te ontvangen ontnomen. Ook werd tijdens de actie aan de voorkant de rolluiken gesloten.

Bij aanvang van de actie werd de politie met open vizier tegemoet getreden. Occupy stelde dat met de gemeente was afgesproken dat bij een ordelijk verloop van de actie de gebruikelijke ronde gemaakt zou kunnen worden na overleg met de politie en de marechaussee. Nadat de wijkagent was ingeschakeld werd door de politie hier , aan het begin van de actie, mondeling toestemming voor gegeven.

Toen de demonstranten eenmaal opgesteld waren op het grasveld en het eerste contact met de bewoners van het detentiecentrum ontstond kwam de politie in actie en wist de demonstranten te vertellen dat dit toch niet de bedoeling was. Het verzoek was of de actievoerders op het asfalt wilden blijven. Daar vanaf het asfalt geen zichtbaarheid naar de vluchtelingen mogelijk is wilden de activisten aan dit verzoek niet toegeven. Op dat moment nam de leiding van de marechaussee het bevel over en sommeerde de activisten naar de voorzijde terug te keren onder dreiging van arrest.

Tijdens het vervolg van deze actie is de marechaussee de groep voortdurend hinderlijk blijven pareren.
Aanwezige mensen met camera’s van WRC , onafhankelijke media, werd bijna hun werkzaamheden onmogelijk gemaakt.

Er is nog een lawaai-actie voor de hoofdingang gehouden en aan één van de zijkanten was er ook heel even een moment van contact met één van de vluchtelingen in het gevang. Achter het raam van deze vluchteling verscheen de tekst : “ Nederland Vrijheid ? Niet “. Deze actie werd ook voortijdig beëindigd doordat daar de rolluiken naar beneden gingen.

Dezelfde vluchtelinge van eerder die middag belde toen wederom vanuit het detentiecentrum naar de groep. Zij wilde de aanwezige mensen bedanken voor hun komst en inzet. Via de telefoon was een gejuich van haar afdeling hoorbaar. Op onze vraag of ze iets van onze actie gehoord of gezien hadden antwoordde ze ontkennend. Toch stelden zij onze actie zeer op prijs. Deze vrouw zit nu ruim twee maanden opgesloten in dit detentie- en uitzetcentrum en is al die tijd van haar drie kinderen gescheiden. De jongste van haar kinderen is drie jaar oud en op dit moment ziek. Zij mist haar moeder heel erg.

Na afloop..

Omdat de marechaussee de groep op de hielen bleef zitten besloot de groep in gezamenlijkheid een drankje te gaan drinken in de restauratie van de vertrek en aankomsthal van het vliegveld. De marechaussee bleef de groep tot in de restauratie achtervolgen. Toen twee vrouwen een pamflet in de damestoiletten wilden ophangen werden zij door twee mannelijke marechaussee’s hardhandig vanaf de toiletten uit de hal gezet. De groep activisten bleef vreedzaam.

Deze week zal Occupy Rotterdam zich beraden op verdere stappen en mogelijk nieuwe strategie.

Aanstaande zondag 4 november zal er een nieuwe actie plaatsvinden bij het detentie-en uitzetcentrum Rotterdam The Hague. Aanvang 14.30uur.

Tags: detentiecentrum Rotterdam lawaaidemo No Borders


Wie: 
Occupy Rotterdam

Nog een paar foto's van het laatste stuk van de demo..

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech