Internationale niet winkeldag 2011

Aankondiging, gepost door: Beheerders http://weggeefwinkelzeist.hyves.nl/ op 17/11/2011 11:12:44

Waar: Winkelcentrum Belcour Zeist, Winkelcentrum Belcour, Netherlands
Wanneer: 26/11/2011 - 11:00

Geef om elkaar, in plaats van om nieuwe spullen. Met die gedachte willen de beheerders van de weggeefwinkel Zeist en de SP Zeist de Internationale Niet-Winkeldag ook dit jaar weer op de kaart zetten. Elk jaar wordt eind november wereldwijd de Internationale Niet-Winkeldag gehouden: een dag van een vrolijk en kritisch protest tegen de Westerse overconsumptie en de invloed van reclame op ons dagelijks leven.

In Zeist worden consumenten opgeroepen om op 26 november tussen11:00 en 16:00 uur, onder het motto 'er is genoeg voor iedereen', gratis te komen winkelen. En wel bij de weggeefwinkelraam op Belcour. De Niet-Winkeldagcampagne is een vrolijke campagne, maar de ondertoon is ernstig. De overconsumptie in het rijke deel van de wereld gaat ten koste van het milieu en een eerlijke verdeling van middelen op wereldschaal.
Wie consumindert, realiseert zich dat. De Niet-Winkeldag staat symbool voor een keuze: minder en beter. Dat betekent niet dat je voortdurend hoeft te lopen piekeren over alle problemen in de wereld. Want consuminderen en anders consumeren is gewoon leuk.
Deze actiedag betekent niet dat niets meer mag, en is ook niet gericht tegen de mensen, bijvoorbeeld winkeliers. Voor alle duidelijkheid, de boodschap van de Niet-Winkeldag is positief: Sta stil bij waar we mee bezig zijn, maak kennis met een andere manier om naar de dingen te kijken en leer een aantal leuke projecten kennen! De nieuwe mogelijkheden zijn belangrijker dan de beperkingen. In Zeist en ver daarbuiten is de door de SP Zeist opgerichte digitale weggeefwinkel weggeefwinkelzeist.hyves.nl/ inmiddels een begrip. Ook een sinds kort gestarte weggeefwinkel aan huis, die eens per 14 dagen op afspraak open gaat, wordt steeds drukker bezocht. Steeds meer mensen weten de weg naar de weggeefwinkel te vinden.

Om deze dag succesvol te laten verlopen kunnen we wel hulp gebruiken.
Het maakt daarbij niet uit of je lid van de weggeefwinkelhyves of van de SP bent, iedereen is van harte welkom bij de kraam.

Wat hebben we nodig:

Vervoer: Voor het vervoer van goederen van de weggeefwinkel Zeist naar Belcour zijn we op zoek naar mensen die spullen heen en weer willen rijden. Het liefst iemand met een busje zodat ook de kledingrekken vervoerd kunnen worden.
Mensen om de kraam te bemensen: Iedereen die bij eerdere kramen actief geweest is zal het herkennen. Het draaien van een kraam is een feestje op zich. Niet alleen is het lekker druk, het is heel leuk om samen met anderen zo’n kraam te draaien. En op die wijze samen te werken voor een beter en socialer Zeist.
Spullen: Hoewel er een aardige voorraad spullen is, zijn goede gangbare en schone spullen welkom. Een jaarlijks terugkerend verschijnsel is dat veel mensen spontaan op de dag zelf spullen naar de kraam komen brengen. Dat maakt het spannend, want er zijn momenten dat we ondanks een zeer grote ‘omzet ‘ soms na afloop met meer goederen dreigden terug te gaan dan dat we kwamen. Daarom vragen we dit jaar aan u om vooraf kenbaar te maken als u spullen wil komen brengen.
Voedsel: Bezoekers van de weggeefwinkel aan huis kunnen gratis winkelen, toch vragen we ook dit jaar een bijdrage voor het goede doel namelijk, De Voedselbank Zeist.
(Houdbare) onaangebroken levensmiddelen: kunnen afgegeven worden bij de weggeefwinkel kraam Zeist. Wij zorgen er dan voor dat die bij de voedselbank Zeist terecht komen . T.b.v. van dit doel zal er een zak van Sinterklaas staan bij de weggeefwinkel aan huis en bij de weggeefwinkelstand op 26 november. Het zou leuk wezen als we de zak bijvoorbeeld weten te vullen met macaroni etc. Dat kost niet veel en zo kunnen bezoekers van de weggeefwinkel en sympathisanten toch hun waardering tonen. Omdat niet iedereen gaat winkelen met een pak macaroni in zin of haar tas zal er ook een SP-aarvarken staan waar bezoekers een financiële bijdrage kunnen doneren wat vervolgens ook weer ten goede zal komen aan de voedselbank.
Ideeën: Heb je een idee om bij de kraam op niet winkeldag iets leuks te doen laat dat dan even weten. Kun je bijvoorbeeld schminken, doosjes geluk uitdelen, kom maar op!

Wil je meehelpen om deze dag tot een succes te maken, geef je dan op!
Dat kan per mail: jantjep@tomaatnet.nl, per telefoon 0621958525, of via de Weggeefwinkelzeist Hyves. En sinds kort ook via twitter twitter.com/#!/SPZeist.
Via twitter zal ook nog een inzameling dag worden aangekondigd. Afhankelijk van de nog beschikbare ruimte nemen we dan spullen aan. Uiteraard blijf je via twitter ook op de hoogte van onze andere initiatieven om onze wijken en buurten socialer en leuker te maken

Kom dus a.s. zaterdag, 26 november, naar de SP-weggeefkraam op Belcour, tussen 11:00 en 16:00 uur.

nb Op http://www.koopniets.nl/index.htm staat een overzicht van andere acties op niet winkeldag 2011

Tags: buynothingday Niet-winkeldag


Wie: 
http://spijkenisse.sp.nl/

Op Zaterdag 26 november 2011 wordt internationaal de Niet-Winkeldag georganiseerd. Dat gaan we ook doen in Spijkenisse!
Een dag tegen het consumentisme. De rijkdom in de wereld is ongelijk verdeeld. Twintig procent van de wereldbevolking neemt 86 procent van de wereld-consumptie voor zijn rekening. De overgrote meerderheid van de mensheid moet daarom genoegen nemen met de resterende veertien procent. Dat leidt tot honger en armoede in grote delen van de wereld.

We zullen de rijkdommen van de Aarde eerlijker moeten verdelen tussen alle wereldburgers. Ook in Nederland neemt het verschil tussen rijk en arm toe.De reclame praat ons aan dat we van alles nodig hebben om ons gelukkig te voelen of om 'erbij te horen'. Maar geluk heeft meestal niets te maken met het bezit van veel spullen, een auto, of meegaan met elke modetrend. Producten dienen vaak als symbolen om iets immaterieels uit te drukken: aandacht, gezag, status of identiteit. Of ze dienen ter compensatie van een gevoel van ontevredenheid of frustratie over iets anders. Hebben we echt zoveel, en steeds meer spullen nodig, of zijn onze werkelijke behoeften van een heel andere orde?

Genoeg is genoeg!

De Niet-Winkeldag vraagt consumenten om na te denken over hun consumptiepatroon en nodigt hen uit om tenminste een dag per jaar te zeggen: genoeg is genoeg! SP Spijkenisse doet mee.

We willen op die dag in het Centrum van Spijkenisse bij de Promokar een ruilbeurs organiseren van goederen die u en wij niet nodig hebben. Ofwel een kadootjes-omruilkraam. Heeft u thuis kleine artikelen die u toch niet gebruikt en wilt u die ruilen tegen een artikel dat u wel wilt hebben? Kom langs! Kunt u niet komen ? Laat ons dat weten en we spreken met u af hoe die artikelen bij de omruilkraam komen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech