Blockupy update donderdag 17 mei: Frankfurt platgelegd door politie.

Nieuws, gepost door: blockupy op 18/05/2012 05:12:50

Waar: Frankfurt, Germany
Wanneer: 17/05/2012 - 23:17

Van 16-19 mei zijn er protestacties in Frankfurt, de stad waar de Europese Centrale Bank zetelt. Donderdag de 17e was bedoeld om flink wat pleinen te bezetten. Door de repressie liep niet alles zoals gehoopt, maar er werd wel gedemonstreerd en uiteindelijk zijn vele duizenden activisten zich in de stad aan het voorbereiden op de grote blokkade van de bank op vrijdag.


De acties zijn georganiseerd om te protesteren tegen het Europese crisisbeleid dat in het geheel niet gericht is op structurele hervormingen, en hoofdzakelijk de armsten en zwaksten in de periferie van de EU treft. In een eerdere bijdrage op Indymedia is meer te lezen over de beweegredenen en doelen van de actiedagen en over de voorbereidingen van de activisten: https://www.indymedia.nl/node/4544 Ook staat hier meer over maatregelen van de kant van politie en justitie om elke geplande demonstratie of blokkade onmogelijk te maken. Toch gingen de acties door. Hieronder een overzichtje van gisteren en vandaag.

Woensdagochtend werd het Occupy-kamp in Frankfurt ontruimd. 200 mensen hebben zich vreedzaam verzet en zijn weggedragen. Dit kamp was er al sinds oktober en de bewoners hebben nooit iemand kwaad gedaan. Maar tijdens Blockupy wordt geen enkel protest tegen de bankiers meer getolereerd.

Woensdagavond is de Street Rave die was verboden toch doorgegaan. Zonder al te grote problemen, al deed de politie wel moeilijk over spandoeken.

Vandaag (donderdag) kwam de bus met activisten vanuit Nederland aan. Het grootste deel van de middag hebben ze geprobeerd het centrum binnen te komen. Het was de bedoeling om vandaag diverse pleinen te bezetten als voorbereiding op de blokkade morgen. Maar elke poging werd of door de politie weggeveegd of omsingeld. Enkele metrohaltes zijn gesloten en rond het centrum probeert de politie iedereen die er alternatief uitziet tegen te houden. Dit resulteerden en een kat-een-muis-spel met veel geren. Tot nu toe zijn er echter te veel katten in het spel. Er zijn heel wat mensen aangehouden, maar het lijkt erop dat de meesten ook weer snel op vrije voeten komen. De groep uit Nederland is in elk geval nog compleet.

Bussen vanuit Hamburg en Berlijn werden onderweg uren stil gezet en gecontroleerd. Alle inzittenden kregen een 'Platzverweis' voor de binnenstad van Frankfurt, wat inhoudt dat je in overtreding bent en een fikse boete riskeert als je daar toch wordt gesignaleerd.

De enige actie die wel door mocht gaan was de door het Komitee fur Grundrechte und Demokratie aangevraagde demonstratie tegen de repressieve maatregelen. Hier zijn enige duizenden mensen op af gekomen. (Videoverslag van Attac: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rLvh6zLcNew#!)
Uiteindelijk heeft deze demonstratie er wel toe geleid dat de Paulsplatz in de binnenstad door blockupyers werd bezet en er een paar tentjes werden neergezet. Dit gold later ook voor de Römerberg. Aan het begin van de avond heeft de politie de pleinen echter weer schoongeveegd.

Het grootste deel van de groep vanuit Nederland zet de tenten op bij de Universiteit. Aan het begin van de avond is de politie hier nog langsgekomen om wat te intimideren, maar er is nu een afspraak dat men hier mag overnachten mits er vannacht vanuit de kamp geen acties plaatsvinden. En de politie blijft duidelijk aanwezig.

Voor morgen (vrijdag) staat de blokkade van de Europese Centrale Bank gepland. Geheel verboden, maar het gebeurt toch. Ondertussen werken de banken zelf goed mee met de verstoring: De ECB heeft diverse activiteiten verplaatst, vele gewone banken hebben besloten de komende dagen helemaal dichte te blijven en bankiers is geadviseerd in casual kleding naar het werk te gaan. Als de blockupyers nu morgen eens allemaal in een net pak de straat op gaan kunnen ze die banken zo overnemen.

Een andere activiteit die voor morgen is aangekondigd is een boekpresentatie door David Graeber. Deze schrijver die vooral bekend is van zijn boek 'Direct Action' gaat met zijn nieuwe boek 'Debt' in op de mythe van de schulden. Deze bijeenkomst om 16:00 zal ook worden aangegrepen om op een legale wijze bij elkaar te kunnen komen. Door alle controles en omdat er zo ongeveer een samenscholingsverbod geldt is het niet makkelijk om actie-vergadering te houden.

Samenvattend kan worden gesteld dat de politiemacht van 15.000 agenten (die in ploegendienst) door de straten rijden en marcheren de meeste geplande acties frustreren, maar dat ook het reguliere bankiersleventje danig in de war wordt gestuurd. En de ECB en de andere banken staan in elk geval een aantal dagen flink in de schijnwerpers.

En dan nog wat linkjes:

- Op de Duitse Indymedia staan veel verslagen en commentaren: http://de.indymedia.org
- NOS gisteravond: Blockupy Frankfurt: de politie staat op scherp http://nos.nl/op3/video/373959-blockupy-frankfurt-politie-staat-op-scher...
- Livestream Blockupy op Castor TV: http://www.livestream.com/undergroundreports (niet altijd live)
- Wat foto's van vandaag op de site van de Denver Post (of all places): http://photos.denverpost.com/mediacenter/2012/05/photos-blockupy-protest...
- Antifascistische Revolutionaire Aktion Berlin met updates, foto's, video's en commentaren over Blockupy: http://arab.blogsport.de

Achtergronden in het Nederlands:
- Globalinfo.nl over Frankfurt: http://www.globalinfo.nl/tag/frankfurt:
- De Kritische Studenten (die flink hebben gemobiliseerd voor de bus vanuit Nederland): http://www.kritischestudenten.nl/campagne/blockupy-frankfurt

Tags: blockupy economie europese centrale bank


Wie: 
Blockupy
Foto: 


Wie: 
Blockupy

Bij het Occupy-kamp had een aantal mensen zichzelf voor de ontruiming flink met verf besmeurd. Een lollige manier om er voor te zorgen dat de politie in elk geval ook niet schoon uit de strijd komt.

Foto: 


Wie: 
nn

Update van de blokkade van vrijdag..!!

We zijn vanmorge om 7 uur van start gegaan hier in Frankfurt. Na ongeveer 15 minuten was het al duidelijk dat de repressie van donderdag voortzette. Als je met meer dan 4 mensen over straat beweegt, heb je grote kans om ingesloten, mishandeld en of gearesteerd te worden, waarbij je achtervolgd wordt door ongeveer 30 busjes riot cops.

Op dit moment is er 1 blokkade gelukt, namelijk aan de Untermainlage Hofstrasse, dit is om de hoek bij de EZB.
Waterkanonnen zijn en mass in Frankfurt, politie aanwezig met ongeveer 15.000 varkens.

Nederland is hier met een groep van ongeveer 40, waar inmiddels er nog 20 op straat zijn.

Solidariteits acties gewenst vanuit Nederland,

meer updates volgen!Wie: 
nn

er is een livestream te volgen

http://bambuser.com/v/2655594Wie: 
nn

er wordt (nog) harder ingezet door politie..

Foto: 


Wie: 
maks

Er zijn net weer arrestaties gepleegd. Het normale insluiten lijkt gestopt te zijn, de riot cops in het zwart worden nu ingezet.

zij knuppelen neer, en dan gaan zij over op arrest.

2 nederlanders opgepakt, 1 hiervan is neergeknuppeld, en toen de 2e kwam helpen is zij ook gearresteerd!

meer info volgt, zometeen demo start van attakWie: 
maks

korte tijdslijn, met wat foto's

Om 07.00 zijn acties vandaag begonnen, waarbij de politie begonnen is met iedereen in grote groepen te vorden voor ID, waarbij soms werd aangegeven dat ze verboden in de stad te zijn.

8.00
kleine demonstratie gestart

Demonstratie is daarna ingesloten, en afgekapt

09.00-13.00
pogingen om kleine blokkades te maken in de stad, die hard en zach uit elkaar zijn gedreven.

we proberen nog meer te posten binnekort

Foto: 


Wie: 
maks

Even een idee schetsen over hoe het is om tegen duitse me te staan..

Foto: 


Wie: 
contact

Vanmorgen zou er al een grote groep, met daarbij negen mensen uit Nederland zijn gearresteerd. Meer nieuws hierover en over de rest van de dag volgt zo spoedig mogelijk.Wie: 
nn

laatste update van vandaag..

Er zijn wat mensen in de bak in duitsland geweest vandaag, maar het grootste aantal ingesloten, en daarna weer vrijgelaten. Momenteel is ook iedereen vrij!

Vele van ons hebben een verbod op het betreden van het centrum rondom EZB, of een verbod op de stad. Dit houdt op tussen 00.00 en 07.30

Morgen volgen er weer nieuwe updates..!!Wie: 
blockupy

Blockupy Frankfurt: verstoorde banken en politierepressie

Vrijdag 18 mei - Vandaag hebben duizenden mensen in Frankfurt geprobeerd het banken-district te bereiken en te blokkeren. Dit ondanks een algeheel verbod van alle geplande activiteiten en het harde optreden van een overmacht aan politie. Ongeveer 60 Nederlanders hebben aan de protesten deelgenomen. Zo'n 12 hiervan zijn 's ochtend bij een blokkade gearresteerd, maar later op de dag weer vrijgelaten.

Blockupy verzet zich tegen het crisisbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese regeringen en tegen de waanzinnige activiteiten die plaatsvinden in dit Frankfurtse centrum van de kapitalistische economie. De ECB en het financiële centrum zouden een dag lam gelegd gaan worden. Het doel was behaald voordat er een actie begonnen was. De autoriteiten, politie en bank-bestuurders hebben er, in pure paniek zelf voor gezorgd dat de stad compleet was geblokkeerd, activiteiten van de ECB zijn verplaatst of afgelast en vele andere banken helemaal dicht zijn gebleven.

Duizenden activisten lieten zich echter niet afschrikken en de protesten gingen door. Enige honderden mensen hebben kortstondig een blokkade opgericht bij Willy Brandt-Platz voor de ECB. Daarvoor was het een groep van meer dan 1000 mensen gelukt om ondanks het samenscholingsverbod, als demonstratie naar de bankenwijk op te stomen. De overmacht aan politie liet de rest van de dag echter niets meer toe. Elke spontane demonstratie, hoe klein dan ook, werd direct omsingeld door honderden agenten. Demonstranten werden ingesloten of met de wapenstok opgejaagd. Er zijn ruim 400 arrestaties verricht. Vrijwel iedereen is weer vrij, maar velen hebben een 'Platzverweis' gekregen wat inhoudt dat je een fikse boete riskeert als je de komende dagen nogmaals in het centrum van Frankfurt wordt gesignaleerd.

Voor zaterdag staat een demonstratie gepland. Hier is op het laatste moment toch toestemming voor gegeven door de autoriteiten. Symbolisch begint de demonstratie om 5 over 12 op het Baseler Platz en eindigt op een plein bij de ECB. Het is een demonstratie voor internationale solidariteit en tegen het autoritaire crisismanagement en verarmings-politiek van de Troika (Europese Commissie, ECB en het IMF).

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Meer Duitstalige verslagen zijn te vinden op http://de.indymedia.org/2012/05/329711.shtml

Veel foto's op de site van de Frankfurter Rundschau: http://www.fr-online.de/blockupy-frankfurt,15402798,16064608.html

Homepage Blockupy: http://blockupy-frankfurt.org (met ook informatie in het Nederlands)Wie: 
Nishel Baboeram

Ik heb wat fotos van donderdag hier is de link : https://picasaweb.google.com/107194122403576087216/18MeiBlockupyFrankfurt#Wie: 
blockupy

Het lijkt alsof er geen al te gekke dingen zijn gebeurt tijdens de grote demo vandaag in Frankfurt. Hier wat vertaalde updates van http://arab.blogsport.de. De oudste berichten staan onderaan:

+++De politie is weer aan het provoceren en loopt als een haag rond het antikapitalistische blok+++Organisatie: meer dan 25.000 demonstranten in Frankfurt+++De pers telt al 13.000 mensen en het worden er steeds mee+++politieprovocaties bij het antikapitalistische blok+++De demonstratie zet zich in beweging+++Activist van de Tunesische revolutie spreekt de demonstranten toe+++Meerdere duizenden demonstranten op de Basler Platz bij de speeches+++Blokkade in de Friedenstraße(Fotos)+++De politie controleert aankomende bussen en treinen+++Wie: 
blockupy

Update van de groep uit Nederland: "Demonstratie ging zoals gepland en is nu afgelopen. Ruim 20.000 deelnemers, een erg bont gezelschap. Zoals verwacht was de politie massaal aanwezig. Ze hebben vooral geprobeerd het antikapitalistische blok te provoceren. Zo nu en dan werd er een charge op uitgevoerd en er werd vanaf de zijkanten pepperspray ingespoten. De mensen in dit blok hebben zich echter niet laten provoceren en zijn bij elkaar gebleven. Uiteindelijk kon het blok elke keer weer doorlopen. De andere blokken bleven steeds solidair en wachtten en de demonstratie had hierdoor wel wat vertraging opgelopen.
Vandaag lijkt er niemand gearresteerd. In elk geval is de groep vanuit Nederland compleet en de bus vertrekt vanavond weer naar huis. Het lijkt alsof er geen juridische gevolgen komen voor de 11 personen uit Nederland die gisteren een aantal uur van zijn gezet (maar in Duitsland weet je dat maar nooit). Volgens de arrestanten-groep in Duitsland waren veel arrestaties illegaal en het zou dus kunnen dat activisten zelf nog rechtszaken aan gaan spannen."Wie: 
nn

Heute nachmittag demonstrierten in der Stuttgarter Innenstadt auf der Haupteinkaufsstraße AntikapitalistInnen gegen die Repression im Kontext der M31-Proteste und der Blockupy-Aktionstage. Es wurden in kurzer Zeit 300 Flugblätter verteilt, Parolen gerufen und kurze Redebeiträge gehalten.

Solidarität mit den Menschen in Frankfurt und den Protestierenden in Griechenland, Spanien, Portugal und überall auf der Welt!

solidaritetisactie in stuttgart: https://linksunten.indymedia.org/de/node/60796Wie: 
Nishel Baboeram

Ik heb wat foto´s van zaterdag 19 mei

https://picasaweb.google.com/107194122403576087216/19MeiBlockupyFrankfurtWie: 
blockupy

best een leuk filmpje voor de sfeer beelden:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ReF_V2Q7iJE

Het staat ook op NUjij:
http://www.nujij.nl/algemeen/vol-op-demonstraties-in-duitsland.17126726....

en hoewel dit toch nogal een mainstream site is vallen de reacties in de discussie deze keer best mee. Zou er toch nog hoop zijn voor nederland?


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech