Poolse arbeider in Nederlandse gevangenis. Vrijheid voor Radek!

Nieuws, gepost door: nn op 24/04/2019 04:02:53

Wanneer: 24/04/2019 - 13:21

Enkele weken geleden verscheen er op de website 325.nostate.org een bericht over een Poolse man in de PI in Alphen a/d Rijn. Het bericht werd geplaatst door de Anarchistische Federatie van Silesa (AFS), door middel van contact met hun kunnen we nu iets meer vertellen over de situatie rondom de gevangenschap van de man genaamd Radek.

picket NL ambassade Warszaw

Op 22 oktober 2018 berichten lokale media over een “verwarde man” in de Poolse ambassade te Den Haag. Hij zou zichzelf met benzine hebben overgoten en daarna hebben gedreigd zichzelf in brand te steken. Na een gesprek met de politie dat een paar uur duurde gaf hij zich vrijwillig over en werd hij aangehouden. Pas enkele maanden later verschijnt er op Omroep West – de laffe lokale spreekbuis van de politie – een kort artikel over de zaak, het is dan ook dat Radek voor het eerst in de rechtbank verschijnt na enkele maanden in voorarrest te hebben gezeten. Uit het artikel is weinig gedetailleerde informatie te halen en het verdwijnt snel tussen alle ander bagger van de lokale omroep.

Uitbuiting van arbeiders

Uit contact met de AFS blijkt dat zowel de arbeidsomstandigheden van Radek als zijn woonsituatie overeenkomen met die van veel Oost-Europese arbeiders in Nederland. Zijn salaris zou lager liggen dan dat van Nederlandse arbeiders, zijn appartement –dat hij via het uitzendbureau huurde – kostte hem 90 euro per week terwijl hem verzekerd was dat de woning gratis zou zijn, ook simpele financiële overzichten zoals loonstroken en lijsten van totaal gewerkte uren werden hem weerhouden. Verder kreeg hij te maken met intimidatie en ongewenste huisbezoeken tijdens periodes van ziekte door “mannen van de baas” die op hem inpraten en hem probeerden te forceren om weer te gaan werken.

De hiervoor genoemde gevallen zijn geen fenomenen maar passen in een structureel kader. Het is welbekend dat arbeidsmigranten, vooral afkomstig uit Oost-Europa, te kampen krijgen met uitbuiting, leugens, extreem hoge werkdruk, slechte woonomstandigheden en gevaarlijke arbeidssituaties. Een van de meest beruchte uitzendbureaus voor deze arbeiders is het bedrijf OTTO Workforce, dat berucht is vanwege de uitbuiting en vernedering die ze arbeiders aandoet die bij het bedrijf in dienst zijn.

De uitbuiters hebben namen en adressen

Radek werkte via een ander uitzendbureau: E&A Uitzendbureau. Het bedrijf specialiseert zich naar eigen zeggen in Poolse flexwerkers en heeft tien uitzendlocaties in Polen en een locatie in Kroatië. In Nederland heeft het bedrijf ook een tiental vestigingen zowel op arbeidslocaties als in de regio daaromheen, het hoofdkantoor is gelegen in Tilburg aan de Emma Goldmanweg 8H – de ironie wil het hebben.

Via het uitzendbureau werkte Radek voor XPO Logistics als heftruckchauffeur in Oss. XPO logistics is een Amerikaanse multinational en is wereldwijd een van de grootste bedrijven op het gebied van transport en logistiek.

Door de zeer weinige aandacht die de zaak van Radek kreeg zijn beide bedrijven niet geconfronteerd geweest met de situatie. Daarbij zijn de motivaties van Radek in de doofpot gestopt door zowel de media als de Nederlandse staat, daarom hielden kameraden in Polen op zondag 7 April een manifestatie in Warsaw voor de Nederlandse ambassade, helaas hadden ze hun benzine thuisgelaten…

Tegen alle bazen, vrijheid voor Radek.

Hoewel Radek werd weggezet als “verwarde man” werd hij allesbehalve zo behandeld. Hij zit al maanden lang in voorarrest en er werd in een eerste zitting 12 jaar gevangenisstraf geëist. Radek’s acties in de ambassade waren een poging om de omstandigheden van migrantenarbeiders in Nederland te belichten. Nadat hij zichzelf had overgoten met benzine eiste hij dat er journalisten ter plaatse zouden komen zodat hij zijn verhaal zou kunnen doen.

Radek benadruktte in alle gesprekken die hij heeft gehad met de AFS dat zijn acties niet alleen om hem gingen, maar om alle arbeiders die worden uitgebuit, zijn motivering heeft hij verder uitgelegd in een brief die hij vanuit de bajes heeft geschreven (te vinden in de bijlage van dit artikel).

Momenteel zit hij nog steeds in de PI van Alphen a/d Rijn, zijn rechtszaak zal plaatsvinden op 30.04.2019 om 11.00 in het Paleis van Justitie in Den Haag. Tot die tijd ontvangt hij graag post, lezen is een van de weinige bezigheden voor hem in de bajes. Brieven kunnen gestuurd worden naar:

Radoslaw Bogacki RB number 08445474
Pl Alphen aan den Rijn
Locatie Eikenlaan 36 PO BOX 762 2400
ALPHEN AAN DEN RIJN

Kameraden uit Polen vragen om hulp om het nieuws over Radek en de uitbuiting van arbeiders in Nederland te verspreiden. Groot gelijk, de nu steeds meer aanwezig door apps gestuurde “To Go”-Flex manier van leven wordt gevoed door de uitbuiting van mensen die voor de dagelijkse samenleving verborgen gehouden worden. Ze vullen s’ nachts de schappen bij in supermarkten, breken hun botten in distributiecentra en plukken de groentes en bloemen die gesneden en voorverpakt in de Albert Heijn liggen.

Alweer duikt de vraag op “waar blijft de Hollandse opstand?”. We weten wat ons te doen staat, de uitbuiters zijn niet veranderd – af en toe is er een “groen” verf tintje overheen gegoten, laten we onszelf organiseren “het is de hoogste tijd”.

Vrijheid voor Radek!
Tegen het kapitalisme & de precariteit!
Tegen de gijzeling van onze levens!

File: letterFromRadek.pdf
Tags: Radek arbeid uitbuiting


Wie: 
nn

VERTALING NAAR POOLS EN SPAANS GEVRAAGD!

Het is van belang om het nieuws over uitbuiting en zowel de acties daartegen als de solidariteit met arbeiders zoveel mogelijk te verspreiden. Daarom wordt er gezocht naar een vertaling in het Pools, maar ook naar het Spaans. Spaanse arbeiders zijn ook veel aanwezig in Nederland en werken en wonen ook in zeer precaire situaties met slechte arbeidsomstandigheden.

Vertalingen hier plaatsen!

TRANSLATION TO POLISH AND SPANISH REQUESTED!

It is important to spread the news about the exploitation of workers, the actions against exploitation and solidarity with workers. That is why a translation to Polish is requested, but also to Spanish. Spanish workers are also present in the Netherlands and also work and live in precarious situations with bad working conditions.

Please post translations here!Wie: 
nn15

Radek had vandaag zijn zitting, enkel pro forma

Een 15tal kameraden waren aanwezig om hem te steunen, en hebben tevoren nog een flyer en spandoek actie voor de rechtbank gedaan.

Poolse ambassade eist 1282,15 euro schadevergoeding, OM bleef maar piepen dat het om een strafbaar feit met 12 jaar straf gaat, en dat hij de ambassade medewekers (of in ieder geval een medewerkster) had bedreigd, en dat hij dus tot zijn rechtszaak in de bak zou moeten blijven.

Radek heeft zelf ook nog gesproken, en rustig en kalm zijn redenen uiteengezet.

Door de meervoudige kamer rechters werd besloten hem vandaag vrij te laten!

Na 6 (!!) maanden kan hij dus nu eindelijk weer frisse lucht happen! HOERA!

Zijn rechtszaak vindt plaats op 16 mei, om 15 uur, paleis van justitie den haag (prins clauslaan 60)

Kom en steun Radek in zijn strijd voor arbeiders rechten, en tegen uitbuiting!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech