LAAT ZE NIET LOPEN - VERJAAG PEGIDA UIT BRABANT

Nieuws, gepost door: LZNL op 18/06/2016 06:12:15

Waar: Breda, Netherlands
Wanneer: 18/06/2016 - 11:42

Updates op https://www.facebook.com/laatzenietlopen.nl/

Op zaterdag 18 juni organiseert het extreem-rechtse Pegida Nederland een demonstratie in Breda gericht tegen vluchtelingen. Met een 'mars' van het Kasteelplein door de binnenstad van Breda willen ze hun verwerpelijke racistische en islamofobe gedachtegoed onder de aandacht brengen. Hieronder vind je de laatste updates met betrekking tot de tegenacties. Kom aanstaande zaterdag naar Breda en laat je horen tegen racisme en haat!

Infostructuur – Infolijn, Twitter en website
Laat Ze Niet Lopen zal gedurende de gehele dag het protest monitoren en info verschaffen. Denk hierbij aan locaties van rechts-extremisten, eventuele arrestaties en politiebewegingen. Via een infolijn, via Twitter en via een tijdslijn op www.laatzenietlopen.nl houden we je op de hoogte. De infolijn is te bereiken via 06 26 68 86 41. Heb je zaterdag belangrijke informatie over extreem-rechtse actievoerders, politie-optreden of andere zaken; Bel of SMS dit dan door naar de infolijn, en bel als je zelf informatie nodig hebt.
Ook houden wij de ontwikkelingen bij op Twitter. Twitter je zelf ook? Gebruik die dag dan hashtag ‪#‎LZNL‬ voor je berichten.
Twitter: @laatzenietlopen en Facebook

Mogelijke route Pegida
Onderaan vind je de actiekaartjes voor de Pegida demonstratie. De close-up van de binnenstad van Breda is de vermoedelijke demonstratieroute van Pegida ingetekend. Deze route hebben we getipt gekregen, maar we hebben (nog) geen informatie over de eindplek van de demonstratieroute. Vertrouw er niet blind op dat Pegida ook inderdaad deze route zal lopen, maar houdt op de dag zelf de infostructuur in de gaten of bel de infolijn.

Arrestantengroep en adovcaat
De kans is altijd aanwezig dat je word opgepakt. Als je opgepakt wordt of je ziet arrestaties, meld dit dan, indien mogelijk, bij de arrestantengroep, die kan je bereiken op 06 85 13 77 54.
Verklaar niets, niet over jezelf en ook niet over een ander. Toch iets laten schieten? Teken sowieso nooit iets! Je hebt ten allen tijden recht op een advocaat voor je eerste verhoor. Ben je echter niet van plan iets te verklaren, dan is het beter hier geen beroep op te doen, zodat de advocaat meer tijd heeft voor mensen die hem harder nodig hebben. Onze advocaat voor de actie is: M.F. van Hulst, Sticht Advocatuur te Utrecht. Zorg dat je zijn nummer bij hebt!

Belangrijke nummers
Telefoon adovcaat: 030 20 40 618
Telefoonnummer AG: 06 85 13 77 54
Infolijn LZNL: 06 26 68 86 41Wie: 
nn

Zie ook eerder:

(Nieuws) 18 juni: STOP PEGIDA in Breda, https://www.indymedia.nl/node/33771
(Aankondiging) 18 juni: STOP PEGIDA in Breda, https://www.indymedia.nl/node/33772 .Wie: 
nn

Pegida blijft schreeuwen.
https://www.powned.tv/artikel/pegida-blijft-schreeuwenWie: 
nn

Tegendemonstreren is een serieus spel.
Ze zijn met z’n twintigen en ze dragen zwarte capuchontruien, zonnebrillen, sjaals voor de mond. Het ziet er niet vriendelijk uit.
http://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/19/tegendemonstreren-is-een-serieus-spelWie: 
nn

NRC ziet "belachelijke hoeveelheid politie"
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/19/tegendemonstreren-is-een-serieus-sp...Wie: 
nn

Breda laat niets aan het toeval over

door Hessel de Bree

In totaal 24 tegenbetogers opgepakt tijdens Pegida-demonstratie

Breda - De Pegida-demonstratie en tegenacties in Breda zijn zaterdagmiddag relatief rustig verlopen. Dat vinden burgemeester Paul Depla en de politie die zich 'goed hadden voorbereid'. Er werden 24 tegendemonstranten opgepakt. De meesten zijn in het weekeinde vrijgelaten, aldus de politie.

"Er zijn geen vernielingen geweest en geen confrontaties tussen de twee groepen. Dat gebeurde eerder in andere grote steden wel. Het openbare leven in Breda kon gewoon doorgaan", constateert de Depla tevreden.

Politiewoordvoerder Pierre-Ine Mattheussens zegt dat de arrestaties nodig waren om de groepen uit elkaar te houden. "De aanhoudingen hebben ervoor gezorgd dat de demonstratie ordentelijk is verlopen. We manen iemand drie keer om weg te gaan. Gebeurt dat niet, dan volgt aanhouding."

Volgens Depla was de politie-inzet nodig: "Iedereen in Nederland moet kunnen demonstreren, ook Pegida. Wat je er ook van vindt. Daar moet ik als burgemeester voor zorgen."

Veel mensen in het publiek verbaasden zich erover dat de politiemacht twee en misschien wel drie zo groot was als het totaalaantal demonstranten. Op het Kasteelplein hadden zich zo'n zeventig fanatieke, maar naar eigen zeggen geweldloze Pegida-aanhangers uit Nederland en België verzameld. Zij liepen mee in de mars door het centrum van Breda. Daar stonden zo'n dertig tot veertig min of meer georganiseerde tegendemonstranten tegenover. Zij poogden de bijeenkomst te verstoren met gefluit en geschreeuw.

Pegida-voorman Edwin Wageveld zegt 'best tevreden' te zijn over de opkomst, al had hij ' graag meer steun gezien: "We hadden dit wel verwacht, de voetbal hè." Voor zover bekend waren onder de demonstranten niet heel veel Bredanaars. Alle Pegida-aanhanger met wie deze krant sprak, kwamen niet uit de stad of directe omgeving.

Alle betrokkenen zijn blij over het verloop van de actiemiddag. Ook de aktiegroep Laat Ze Niet Lopen spreekt op Facebook van een succesvolle tegendemonstratie. "Pegida is niet welkom in Breda. Nederland wil geen extreem-rechts. Dat is zaterdag duidelijk gebleken."

Pegida kwam voor het eerst naar Brabant om te protesteren tegen de provinciale plannen om 7.200 asielzoekers op te vangen.

BN/de Stem . . . . 20-06-2016

Pegida-demonstranten in De Catharinastraat in Breda, ter hoogte van de Waalse Kerk. De politie is nadrukkelijk aanwezig. foto's edwin wiekens/pix4profs
Tegenbetogers op het Kasteelplein roepen leuzen naar de Pegida-aanhangers verderop op het plein.Wie: 
nn

Kat-en-muisspel in binnenstad

door Hessel de Bree

Breda - Tijdens de Pegida-mars door het Bredase centrum legt de politie een kordon rond de betogers. De vele tientallen agenten zijn uitgerust met wapenstokken en beschermende pakken.

Ze wandelen mee, rijden te paard, op mountainbikes en in talrijke wagens. Er mengen zich ook agenten in burger onder het publiek. Ze kunnen snel ingrijpen. Kruispunten en zijstraten worden bij het passeren afgezet.

Het is een strategische campagne om tegendemonstranten weg te houden bij de stoet. Met succes. De eerste aanhoudingen in het anti-kamp worden al verricht als de politie rond twee uur de tegendemonstranten uit voorzorg verwijdert van het Kasteelplein. Bij de Vismarkt wordt de wapenstok ingezet tegen enkele anti-fascistische jongeren die niet meteen het bevel om weg te gaan opvolgen. De politie wijst het Chasséveld aan als alternatieve protestlocatie, maar daar loopt geen mens heen.

Een twintigtal actievoerders hergroepeert zich in het Valkenberg vlakbij het Kasteelplein. De politie stuurt er meteen versterking heen en arresteert drie mannen. Vanuit het park gaan de anti-demonstranten in kleine groepjes de stad om de Pegida-mars te onderscheppen. Sommigen trekken hun zwarte jasjes uit, vermoedelijk om herkenning te bemoeilijken. Zo ontstaat een kat-en-muisspel met de politie. Her en der zijn aanhoudingen, zoals bij de Grote Kerk waar agenten in burger drie mensen in de boeien slaan.

De 'schreeuwwedstrijd' tussen de twee bloedfanatieke kampen, trekt in Breda amper belangstelling, behalve van de politie dan. Nergens langs de route juichen toeschouwers de Pegidastoet - of tegenstanders - toe, op een enkeling na.

Sommige mensen reageren verbaasd of ontzet. De meesten kijken zwijgend toe. "Maakt iedereen zich nou zo druk om zo'n klein groepje?", schuddebolt een bejaarde man.

BN/de Stem . . . . 20-06-2016Wie: 
JK

Pegida: “Eigen volk eerst!” Politie: “Ga terug naar je eigen land!”
https://jokekaviaar.nl/Pegida-politie-eigen-volk-eerst.html


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech