18 juni: STOP PEGIDA in Breda

Aankondiging, gepost door: Laat Ze Niet Lopen op 03/06/2016 06:05:00

Wanneer: 18/06/2016 - 14:00

STOP PEGIDA 18 JUNI IN BREDA, LAAT ZE NIET LOPEN!


Op zaterdag 18 juni organiseert het extreem-rechtse Pegida Nederland een demonstratie in Breda gericht tegen vluchtelingen. Met een 'mars' door Breda willen ze hun verwerpelijke racistische en islamofobe gedachtegoed onder de aandacht brengen. Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme en extreem-rechts, roept op om in actie te komen tegen deze racistische optocht. Stop Pegida en haar extreem-rechtse achterban, houd racisten van de straat! Laat Ze Niet Lopen!

Pegida Nederland, een uit Duitsland overgewaaide islamofobe beweging, heeft de afgelopen maanden geprobeerd om onder de dekmantel van de 'bezorgde burger' hun verwerpelijke racistische gedachtegoed onder de aandacht te brengen. Pegida parasiteert de laatste tijd ook steeds vaker op lokaal protest tegen de komst van vluchtelingen, en wil nu onder het motto 'Nederland zegt nee tegen AZC' een landelijke demonstratie op touw zetten. Lokale protesten tegen vluchtelingen liepen de afgelopen maanden geregeld uit de hand. Opvanglocaties voor vluchtelingen werden aangevallen, maar ook moskeeën werden doelwit van onder andere brandaanslagen en bekladdingen.

Hoewel Pegida zich probeert te distantiëren van dit geweld, blijkt telkens weer dat de organisatie er veel radicalere intenties op na houdt dan dat ze aan het brede publiek willen laten blijken. Op eerdere demonstraties (oa in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam) brachten Pegida aanhangers de Hitlergroet en vielen ze anti-racistische activisten, omstanders en journalisten aan. Pegida ontvangt op haar demonstraties organisatorische steun van extreem-rechtse groeperingen zoals DTG en Voorpost, en een groot deel van haar vaste deelnemers is afkomstig uit extreem-rechtse of neonazistische kringen. Een aantal weken geleden werd er op een door Pegida ondersteunde demonstratie in Utrecht tijden een toespraak nog opgeroepen om moskeeën in brand te steken. Dergelijke aanslagen worden op sociale media door Pegida-activisten openlijk toegejuicht.

In het alsmaar verrechtsende politieke klimaat in Nederland, waar verzet tegen de komst van vluchtelingen steeds radicalere en racistischere uitingen krijgt, is het een gevaarlijke ontwikkeling dat een organisaties als Pegida openlijk de ruimte krijgt om haar verwerpelijke gedachtegoed te verspreiden en te rekruteren. Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme, roept je daarom ook op om je te verzetten tegen Pegida en zelf actie te ondernemen tegen de komst van rechts-extremistische actievoerders. Organiseer jezelf en je vrienden, fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Eerdere demonstraties van Pegida zijn door toedoen van tegenacties altijd vrij beperkt gebleven. Het is aan ons om samen de druk op de ketel te houden en de ruimte voor Pegida zo klein mogelijk te houden!

De demonstratie van Pegida begint om 14:00 in Breda. De exacte locatie heeft Pegida nog niet bekend gemaakt. Voor informatie over de lokatie is het handig om www.laatzenietlopen.nl in de gaten te houden. Ook kan je 'Laat Ze Niet Lopen' volgen op Twitter en Facebook. In de aanloop naar, en op de dag van het tegenprotest voorzien wij in de laatste informatie, kaartjes van de omgeving en infostructuur.

Kom 18 juni in actie en stop de opmars van extreem-rechts! Laat Ze Niet Lopen!

Facebook-event: https://www.facebook.com/events/1688660561393677/Wie: 
ouwesiem

Pegida-betoging Breda vanaf Kasteelplein

door Eedina Wijnands

Breda - De demonstratie die anti-islambeweging Pegida 18 juni houdt in Breda, begint die dag om 14.00 uur op het Kasteelplein. Dat meldt Edwin Wagensveld van Pegida. "Op het Kasteelplein zijn eerst twee of drie sprekers, waarna we een route door de stad gaan lopen."

Waar die tocht langs voert, houdt Pegida, om tegendemonstranten niet in de kaart te spelen, voor zich.

De gemeente Breda heeft de melding van de demonstratie binnen gekregen en ziet geen redenen om hem niet door te laten gaan. Inmiddels is aangekondigd dat er een tegendemonstratie is te verwachten van 'Laat ze niet lopen'. Bredanaar Peter Schouten maakte daarnaast bekend dat hij de Pegida-demonstratie aangrijpt om, als gebaar richting de nieuwkomers, 'free hugs' uit te delen.

Wagensveld weet trouwens niet hoeveel mensen Pegida kan verwachten in Breda. "Vaak spelen berichten in de media een belangrijke rol." Bij veel nieuws over vluchtelingen, is de opkomst groot. Wagensveld hoopt dat er tussen de 100 en 250 mensen komen.

BN/de Stem . . . . . 08-06-2016Wie: 
nn

Hakenkruis op busje aanhanger Pegida

Oosthuizen - Een bedrijfsbusje van een Pegida-aanhanger in Oosthuizen is afgelopen weekend
beklad met een hakenkruis. De eigenaar van de bus heeft aangifte gedaan.
Naast een hakenkruis heeft de dader ook het woord 'hoer' op de motorkap
gespoten. ,,Het kan een kwajongensstreek zijn, maar dan is het wel toevallig
dat het nèt bij mijn busje gebeurt'', zegt eigenaar Stèphan, die niet met zijn
achternaam in de krant wil.

Volgens de Oosthuizenaar is in het dorp bekend dat hij aanhanger is van
anti-islambeweging Pegida en de PVV, regelmatig meedoet aan demonstraties en de
facebookpagina 'Geen AZC in Nederland' beheert. ,,Ik vermoed dan ook dat deze
actie uit de linkse hoek komt. Een laffe daad, ik ben altijd bereid om het
debat aan te gaan.''
Het vandalisme vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. Stèphan merkte
pas in de loop van de middag dat zijn bus, die voor zijn woning geparkeerd
stond, beklad was. ,,Ik heb er de hele ochtend mee rondgereden.'' Hij heeft de
zwarte verf verwijderd. De motorkap moet toch vervangen worden, omdat er ook
zilveren verf gebruikt is die niet weggehaald kan worden. ,,Dat wordt een duur
geintje'', zegt Stèphan, die niet eerder te maken heeft gehad met bedreigingen
of vandalisme omwille van zijn politieke voorkeur. ,,Mijn facebookpagina heeft
5300 volgers, er worden dagelijks berichten opgezet, maar ik heb me nog nooit
bedreigd gevoeld. Dat voel ik me nu ook niet, maar ik zou wel graag willen
weten wie dit op zijn geweten heeft.''
De politie heeft de zaak in onderzoek en meldt dat er in dezelfde nacht meer
vernielingen in het dorp zijn gepleegd. Bij de basisschool zijn plantenbakken
omgegooid en is er een boom afgebroken. In de omgeving van De Krommert zijn op
verschillende plekken resten van brandjes aangetroffen. De politie is op zoek
naar getuigen.

Dagblad WaterlandWie: 
ouwesiem

Knuffelen en soppen tegen Pegida

door Paul Verlinden

Breda - De Pegida-demonstratie, zaterdag in Breda, maakt flink wat los. Met een tegenactie, sponsorloop, schoonmaaktocht, knuffelactie en maaltijd laten tegenstanders van zich horen.

Vijf acties zijn inmiddels aangekondigd tegen de Pegida-demonstratie van zaterdag in Breda.

Anti-islamorganisatie Pegida houdt dan om 14.00 uur op het Kasteelplein een demonstratie. Aansluitend volgt een mars door de stad. Waar de tocht precies langs voert, houdt Pegida nog voor zich.

Duidelijk was al dat de actiegroep Laat Ze Niet Lopen op het Kasteelplein van zich wil laten horen en dat Bredanaar Peter Schouten met zijn dochter Sabrina een knuffelactie gaat houden.

Ondertussen heeft een gelegenheidscoalitie van onder meer SP, GroenLinks en enkele religieuze organisaties drie acties georganiseerd.

Zo wil de coalitie van de Pegida-mars een sponsorloop maken. "Voor iedere Pegida-demonstrant maken we geld over naar stichting Vluchteling", zegt René Spiegels van de SP. Pegida zelf zei eerder tussen de 100 en 250 mensen te verwachten.

Nadat de demonstratie is afgelopen, houdt de coalitie een symbolische schoonmaaktocht langs de route.

Met bezems en emmers sop wordt dan 'de viezigheid die door Pegida is achtergelaten' verwijderd.

Aansluitend houden de partijen vanaf 20.30 uur op de Industriekade 15 een maaltijd van ontmoeting en verbinding.

Waar de gelegenheidscoalitie niet de confrontatie zoekt, doet Laat Ze Niet Lopen dat wel. Op Facebook roept de groep op om 's middag met toeters de boodschap van Pegida te overstemmen en met spandoeken een andere boodschap uit te dragen. 'Neem vrienden mee om Pegida tegen te houden', aldus Laat Ze Niet Lopen.

De knuffelactie ('free hugs') van Schouten, die de naam Knuffel 4 Liefde Project draagt, speelt zich op verschillende plekken in het centrum af. Morgen om 15.30 uur vindt de aftrap plaats, dan willen de initiatiefnemers op het Stadserf knuffels uitdelen aan Bredase politici.

De gemeente Breda ziet vooralsnog geen belemmeringen om de demonstraties door te laten gaan, meldt een woordvoerder.

BN/de Stem . . . . . . 15-06-2016Wie: 
nn

Update: LAAT ZE NIET LOPEN - VERJAAG PEGIDA UIT BRABANT, https://www.indymedia.nl/node/33980 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech