The New University squatted an empty office inside an UvA building and makes it into its HQ.

Nieuws, gepost door: nn op 11/11/2015 11:04:10

Waar: DNU HQ, Oudeturfmarkt 147, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 11/11/2015 - 15:53

copy of PRESS RELEASE The New University squatted an empty office inside an UvA building and makes it into its HQ.


Today at 13:00 the DNU squatted Oude Turf Markt 147, an empty part of an university building of the UvA. The building will be a DNU headquarters, where people can meet to plan actions, do administrative work etc. For a movement, a space to organize is of great importance, this is exactly what DNU had in the Maagdenhuis, but unfortunately that did not last. It seems that the building where they are now located will be empty for longer due to the fact that the faculty of Humanities is cutting its budgets on housing and has moved large groups of administration elsewhere. The part that DNU now owns is barricaded and has its own door to the outside, meaning the rest of the building can still be used by UvA personnel.

Looking back at a tumultous year, we have to conclude that not much has really changed. DNU has grown, and more people are willing to fight for what they want but… there are still cuts worth millions in the humanities faculty, the VU and UvA merger will still go through, the UvA is still managed completely from the top down with a small managerial elite, who hold the principal objective of profit maximisation, making all the decisions. Despite the events and the huge spectacle of the Maagdenhuis, the struggle still must continue as nothing has changed” explained a spokesperson of DNU.

The DNU and the University of Colour want to build a broader nationwide movement which will fight for decolonisation and free and emancipatory education. The nationwide demonstration on the 17th of November will be the first step towards these goals. The 17th of November is known worldwide as The International Student Day. DNU hopes for the 17th to become a yearly day of protests where it can focus all of its organisational power alongside that of the DNU factions at other Dutch universities. In countries such as Greece, Denmark and England actvivists will also be holding demonstrations, strikes or more decentralised actions on the same day.

The squatting action of today symbolises the start of a renewed wave of action from DNU, they will no longer wait quietly for petitions to be ignored and committees to be decided upon. They will do what they need to to win the battle. And a nice office on the canals in Amsterdam comes with that!

-------
https://www.facebook.com/NewUni
https://www.change.org/p/university-of-colour-diversify-and-decolonize-t...
http://www.folia.nl/actueel/97461/we-willen-de-wereldwijde-ontmanteling-...Wie: 
nn

Updates alsook de Nederlandstalige brief die DNU aan het College van Bestuur stuurde, zijn hier te lezen http://www.folia.nl/actueel/97469/de-nieuwe-universiteit-kraakt-leegstaa... .

(De Nederlandstalige inleiding en updates vermeld ik hier:)

DNU schrijft in de persverklaring dat het pand, waar eerder de onderwijsbalie van de opleiding algemene cultuurwetenschappen zou zijn gehuisvest, voor langere tijd leeg zal staan. ‘De Faculteit der Geesteswetenschappen moet bezuinigen en gaat delen van het pand niet langer gebruiken om zo de kosten te drukken.’ DNU zegt niet het hele pand gekraakt te hebben. ‘Het deel van het pand waar nog administratief werk gedaan zou worden, is nog toegankelijk.’

'Hernieuwde golf van actie'

De kraak van vandaag staat volgens DNU ‘symbool voor een hernieuwde golf van actie’. DNU: ‘Wij gaan niet meer leuren met petities, keurig wachten totdat de commissiesDe commissie financiën en de commissie D&D eindelijk volledig ingesteld zijn. Wij pakken wat nodig is om de strijd te winnen. En een mooi kantoor aan de grachten in Amsterdam hoort daar bij.’

‘We kijken als beweging terug op een tumultueus jaar, waarvan we eigenlijk moeten concluderen dat het niet veel veranderd heeft,' schrijft DNU. ‘Er zijn meer mensen actief in DNU, maar verder……… Er zijn nog steeds miljoenen aan bezuinigingen gepland bij Faculteit der Geesteswetenschappen, de fusie tussen de bètafaculteiten van de UvA en de VU gaat nog steeds door en de UvA wordt nog steeds top-down geregeerd door een kleine elite van managers die winstmaximalisatie als hoofddoel hebben.’

DNU zegt samen met de University of Colour verder te willen bouwen aan een landelijke studentenbeweging ‘die zal vechten voor dekolonisatie en vrij en emancipatoir onderwijs.’ Zoals vanmorgen bekend werd organiseert DNU in dat kader op 17 november - de Internationale dag van de student - een landelijke demonstratie in Utrecht.

Het College van Bestuur is inmiddels op de hoogte van de kraak en bereidt een reactie voor.

Update 11 november 2015 16:40 uur

Redacteur Steffi Weber is inmiddels in het gekraakte pand. Daar bevinden zich zes actievoerders, zo laat ze weten. Tot nu toe hebben de krakers zich de toegang verschaft tot de balie en een werkruimte met acht computers. De deuren zijn gebarricadeerd en de studenten zijn van zin om er te blijven zolang het pand leegstaat. Of ze ook blijven slapen om het pand gekraakt te houden, willen ze niet zeggen.

‘Het is ook een actie tegen de leegstand,’ laat een kraker weten. ‘Er staat zoveel leeg, ook in het P.C. Hoofthuis bijvoorbeeld. Wij vinden het onbegrijpelijk dat studenten die leegstaande ruimtes niet kunnen gebruiken. Alleen grote studentenorganisaties kunnen dat, maar individuele studenten of organisaties als de onze niet.’

Het is de krakers dan ook vooral te doen om een plek te hebben waar ze kunnen vergaderen en waar ze echt een aanspreekpunt kunnen zijn. Is dat niet lastig met gebarricadeerde deuren? ‘We hopen dat de UvA snel bevestigt dat ze geen politie op ons af zal sturen, zodat we de deuren kunnen openen.’
'De UvA tolereert het wederrechtelijk betreden of in gebruik nemen van panden van de UvA niet'

Update 11 november 2015 17:05 uur

Terwijl de krakers zich opmaken voor een eerste nacht in het gekraakte pand, heeft de UvA een officiële reactie opgesteld.

'Vanmiddag zijn verschillende ruimtes in een pand van de UvA gekraakt door leden van De Nieuwe Universiteit, om een ruimte te claimen als ‘ uitvalsbasis’ voor acties en om te ‘vechten voor dekolonialisatie en vrij en emancipatoir onderwijs’ vanuit een ‘mooi kantoor aan de grachten in Amsterdam’.

In de afgelopen maanden heeft de UvA uitgebreid werk gemaakt van democratisering, het versterken van de medezeggenschap, het beperken van het aantal flexcontracten en andere zaken die tijdens bezetting van het maagdenhuis opkwamen. Er wordt op al deze punten constructief samengewerkt met de medezeggenschap (centraal en decentraal) en resultaat geboekt. Zo wordt de medezeggenschap de komende maanden uitgebreid betrokken bij de keuze voor een nieuwe voorzitter en rector; is er een student-assessor benoemd in het College van Bestuur; worden beleidsvoorstellen breed gedeeld binnen de hele UvA; heeft de studentenraad en de ondernemingsraad instemming op hoofdlijnen van de begroting en worden er debatten gevoerd in het Maagdenhuis. Op initiatief van de medezeggenschap en actiegroepen is een financiële commissie aan het werk en wordt gewerkt aan het starten van een commissie democratisering.

De UvA tolereert het wederrechtelijk betreden of in gebruik nemen van panden van de UvA niet.'Wie: 
nn

Update 11 november2015 17:55 uur (Uit http://www.folia.nl/actueel/97469/de-nieuwe-universiteit-kraakt-leegstaa...)

Kraker-woordvoerder Joris van Wouden heeft inmiddels tegenover Folia laten weten dat de politie is vertrokken. Van Wouden: 'De UvA heeft laten weten morgen te komen praten. Daar gaan we op natuurlijk op in, maar we zijn niet van plan te vertrekken, want we hebben een ruimte nodig voor DNU. Gezien de officiële reactie van de universiteit, verwacht ik dat men aanstuurt op een gerechtelijke uitspraak' Van Wouden zegt momenteel 'slaapzakken te regelen' voor rond de tien mensen die in het pand willen overnachten. Namens de UvA heeft Gerard Nijsten, directeur bedrijfsvoering van de Faculteit der Geesteswetenschappen, inmiddels aangifte gedaan bij de politie.Wie: 
nn

The riot police evicted the building, one person arrested: http://www.at5.nl/artikelen/149611/me-ontruimt-uva-pand-oude-turfmarkt .Wie: 
nn

The police also evicted another squat: http://www.at5.nl/artikelen/149612/ook-ontruiming-krakers-aan-tugelaweg .

Be careful today, if you are still in a ''newly squatted building'' in Amsterdam!Wie: 
nn

Tugelaweg: Is dat niet van de bezetting?

(AMS) Tugela-Blok Bezetting, https://www.indymedia.nl/node/30434 .Wie: 
nn

Ah, inderdaad:

Smeris ontruimt vijf panden Tugelawegblokken (A'dam), https://www.indymedia.nl/node/30530 .Wie: 
ouwesiem

Krakers DNU weer weg uit UvA-pand

door Marc Kruyswijk

Bezetting: Studenten zetten acties tegen universiteit voort

Na het Maagdenhuis bezetten krakers een UvA-kantoortje op de Oude Turfmarkt. Vanmorgen werden ze 'ontruimd'.

AMSTERDAM - Kort en tegelijk ook niet zo heel erg krachtig. De bezetting was voorbij voordat deze goed en wel begonnen was. Een rits ME-busjes stond paraat, maar aankloppen en een vriendelijk verzoek het pand per onmiddellijk te verlaten volstond voor de politie. De kantoorruimte van de UvA op de Oude Turfmarkt 147 die woensdag door studenten van De Nieuwe Universiteit (DNU) werd gekraakt, staat weer leeg.

Twee mannen waren aanwezig in het pand, toen vanmorgen even voor negen uur de politie voor de deur stond. Eén van hen werd aangehouden: hij kon zich niet legitimeren. De tweede mocht nog even zijn tandenborstel inpakken, voordat hij huiswaarts ging. De aanwezige ME'ers keken een beetje beteuterd: ontruimen is ook niet meer wat het geweest is.

Dat deze bezetting en ontruiming niet vergelijkbaar waren met die van het Maagdenhuis begin dit jaar, ook door leden van DNU, liet zich gisteren al aanzien. Om te beginnen werd de pers zonder mankeren binnengelaten. De deuren waren gebarricadeerd, maar toen al was duidelijk dat indien het tot spierballenrollen mocht komen, het de gemiddelde ME'er waarschijnlijk niet meer dan een minuut zou kosten om de boel open te raggen. Een houten balkje en een setje bescheiden schroefjes: meer was het niet.

Het draaide de krakers er ook helemaal niet om buitenstaanders buiten te houden, zeiden ze gisteren. "We hebben gewoon een ruimte nodig om te vergaderen. Een ruimte in de stad, op het terrein van de universiteit. Want DNU maakt deel uit van het geheel, we moeten op een plek zitten waar studenten ons makkelijk kunnen vinden."

In de leegstaande kantoorruimte van de UvA rook het naar slapende actievoerders. De twee ruimtes waaruit het kraakpand bestond, waren klein. Meer dan vijftig meter was het niet. Zowel vóór als achter lagen matrassen. Aan een bureau hing een van de aanwezigen achter een computerscherm. De uitgangen waren vastgetimmerd, maar ook hiervoor gold dat het meer een cosmetische maatregel leek dan een serieuze poging om een ontruiming te kunnen weerstaan. Dat bleek dus vanmorgen.

De krakers haalden hun schouders op over de recente stoere taal dat zij, ook verantwoordelijk voor de bezetting van het Maagdenhuis begin dit jaar, tóch zouden moeten opdraaien voor de schade van toen.

"Na onze vorige acties zijn er beloftes gedaan, maar we worden aan het lijntje gehouden. Er is niet veranderd, afgezien van cosmetische maatregelen."

DNU is ook betrokken bij de landelijke demonstratie die volgende week in Utrecht is. "Met deze bezetting willen we laten zien dat actie geboden blijft. Zie het als een uitnodiging, als een soort advertentie."

De actievoerders waren niet bang het publiek tegen zich in het harnas te jagen met wéér een bezetting. "Als we nu niets zouden doen, weten we zeker dat er niets verandert."

'Na onze vorige acties zijn er beloftes gedaan'

Het Parool . . . . .14-11-2015

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 14, pagina 15, pagina 15Wie: 
nn

Aangaande Tugelaweg:

Actiegroep Sociale Huur Tugela - Herkraakt pand (A'dam), https://www.indymedia.nl/node/30651 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech