Stop Pegida in Utrecht! Laat Ze Niet Lopen!

Aankondiging, gepost door: nn op 02/11/2015 11:12:19

Waar: Neude, Utrecht, Netherlands
Wanneer: 08/11/2015 - 14:00

Op zondag 8 november wil het extreem-rechtse Pegida voor de tweede keer gaan demonstreren in Utrecht. Pegida, afkomstig uit Duitsland wil nu ook voet aan de grond krijgen in Nederland om hun verwerpelijke gedachtegoed te verspreiden. 'Laat Ze Niet Lopen' roept op je te verzetten tegen deze extreem-rechtse demonstratie. Kom vanaf 14:00 uur naar het Neude waar Pegida hun demonstratie wil beginnen. Overstem, blokkeer en stop de racisten van Pegida! Laat Ze Niet Lopen!


Pegida is een Duitse extreem-rechtse beweging die zich voordoet als nette en bezorgde burgers. Maar de laatste keer dat Pegida demonstreerde in Utrecht bleek dit een farce te zijn. Meerdere Pegida demonstranten brachten de Hitlergroet en vielen anti-racisme activisten en omstanders aan. Ook bleek de demonstratie grotendeels te bestaan uit rechtsextremisten uit Duitsland, Vlaanderen en Polen. Het groepje Nederlandse Pegida demonstranten bestond bijna geheel uit bekende neo-nazi's. Pegida zegt geweldloos te zijn maar creëert wel de ruimte aan gewelddadige racisten en neo-nazi's om bijeen te komen en mensen aan te vallen.

Nu Pegida voor de tweede keer probeert voet aan de grond te krijgen in Utrecht om zo hun haat te verspreiden moet dit gestopt worden! Utrecht kent geen plek voor haat en racisme!

LaatZeNietLopen.nl, een initiatief tegen racisme, roept op om de ruimte voor het extreem-rechtse Pegida 8 november aanstaande zo klein mogelijk te maken en zelf actie te ondernemen tegen de komst van rechts-extremistische actievoerders. Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Negeren is geen optie, Pegida zal hoe dan ook aandacht krijgen en hun racistische gedachtegoed proberen te verspreiden.

Vrijheid van meningsuiting
Door het recht op vrijheid van meningsuiting te misbruiken, creëren de rechts-extremisten een vrijplaats voor de verheerlijking van racisme en islamofobie. Die vrijheid is slechts een façade voor het intimideren van de bewoners van de stad waar zij demonstreren.

Protest!
Bij de eerdere demonstratie van Pegida in Utrecht kwamen honderden mensen op de been om hun woede over de racistische optocht door hun straten te uiten. Soms worden deze extremisten als marginaal weggezet. Extreem-rechts blijft alleen marginaal door massaal tegengeluid te bieden en hen te overstemmen, een weerwoord te geven en een tegengeluid te laten horen. Negeren is geen optie.

Pegida wil om 14:00 verzamelen op het Neude in Utrecht, om daarna een demonstratie te lopen door de stad. Kom dus allemaal om 14:00 naar het Neude om de ruimte voor racisme en islamofobie zo klein mogelijk te maken of zoek een plek langs de route. Geen ruimte voor extreem-rechts!

Omdat de locatie van de Pegida demonstratie (net als de vorige keer) op het laatste moment nog kan veranderen is het verstandig www.laatzenietlopen.nl in de gaten te houden. Ook kan je 'Laat Ze Niet Lopen' volgen op Twitter en Facebook. In de aanloop naar, en op de dag van het tegenprotest voorzien wij in de laatste informatie, kaartjes van de omgeving en infostructuur.

Kom 8 november in actie en stop de opmars van extreem-rechts! Laat Ze Niet Lopen!

http://www.laatzenietlopen.nl/
https://twitter.com/LaatzenietlopenWie: 
Block Pegida

Pegida is an excuse to get racism and extreme-right accepted. After the demonstration "Vluchtelingen welkom, racisme niet" there will be an afternoon of discussing the links between Pegida and known racists and neo-nazi's.

The topics will be:
* Who is involved with Pegida?
* How can you stop Pegida (on 8 november and other moments) without getting into trouble?
All questions about protesting, extreme-right and police will be answered.

7 november 16:00,
ACU
Voorstraat 71Wie: 
nn

Pegida en gemeente komen niet tot elkaar

door Yelle Tieleman

Utrecht - Anti-islambeweging Pegida heeft gisteren in een gesprek met de gemeente Utrecht nogmaals benadrukt dat het niet wil demonstreren in het Hogelandse Park. Ook is voorman Edwin Wagensveld gewoon van plan een protestmars door de stad te lopen.

Wagensveld ging gisteren in beroep tegen het besluit van burgemeester Van Zanen om de demonstratie van komende zondag uit de binnenstad te weren en te verplaatsen naar het park bij de Berekuil. ,,Wat er ook gebeurt, die mars gaat er komen. Als ik zondag op de Neude ga staan en zeg dat ik een sigaretje ga roken aan de andere kant van de stad en vraag of mensen met me mee willen lopen doe ik niets verkeerd.''

De meeste buurtbewoners van het Hogelandse Park die deze krant spreekt, reageren gelaten op het nieuws dat zich komende weekeinde twee omstreden demonstraties om de hoek afspelen: zaterdag de internationale socialisten, zondag Pegida. In de chique Emmalaan, waar vooral artsen en advocaten wonen, drong het nieuws gisteren langzaam door. ,,Laat ze maar komen,'' zegt een gepensioneerde vrouwenarts die niet met naam in de krant wil.

Een jonge vrouw die haar hond uitlaat in het park kijkt op van de Pegida-demonstratie: ,,Dat vind ik heel erg. Waarom niet op een industrieterrein? Dan heeft niemand er last van.'' Een vrouw die tegenover het park woont, maakt zich vooral zorgen om de kinderverjaardag die verstoord dreigt te worden als er een leger politie voor de deur staat.

In bedrijfsverzamelgebouw Hoogeland (met twee o's) in het park raken ze niet in paniek. ,,Demonstreren mag in ons land,'' zegt gebouwbeheerder Albert van Overhagen. ,,We hebben hier afgelopen zomer de Tour de France gehad. Dat was heel druk en het park heeft die drukte goed doorstaan. Dus laat ze me maar komen.''

Uiterlijk morgen beslist burgemeester Van Zanen definitief.

AD/Utrechts Nieuwsblad . . . 04-11-2015

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 2

Het Hogelandse Park, gezien vanaf de Biltstraat. FOTO ADWie: 
nn

De Gemeente Utrecht organiseert op zondag een verplichte 'Pegida-bus' naar het Hogelandsepark:

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1399711/pegida-en-utrecht-bekent-kleur-d...
http://nos.nl/artikel/2067156-pegida-betoging-definitief-niet-in-utrecht...Wie: 
nn

Pegida-nazi's willen zaterdag ook demonstreren, https://www.facebook.com/pegidanederland/photos/a.397987753694882.107374...Wie: 
nn

Pegida heeft lak aan Van Zanen en wil niet met de bus

door Yelle Tieleman

Utrecht - Anti-islambeweging Pegida zegt zich niets aan te trekken van de beslissing van burgemeester Jan van Zanen, dat zij uitsluitend per bus naar de aangewezen demonstratieplek in het Hogelandsepark mogen gaan.

Van Zanen besloot woensdagavond dat Pegida, met het oog op de veiligheid en de openbare orde, zo naar het Hogelandsepark vervoerd zal worden. Een bus, georganiseerd door de gemeente, zal de demonstanten van Utrecht Centraal en alle daar tussengelegen plekken naar het Hogelandsepark brengen.

Voorman Edwin Wagensveld wil daar niets van weten. Hij is geenszins van plan om zich per bus te laten vervoeren. ,,Wij bepalen zelf hoe wij op de demonstratieplek komen. Wil hij dan ook bepalen wie wat gaat speechen en wat zij gaan zeggen? Wij laten ons niet klein krijgen."

De anti-islambeweging is daarom van plan om te verzamelen bij de Prins Hendriklaan, nabij het Wilhelminapark. Van daaruit willen de demonstranten alsnog naar de Neude lopen, om vanaf die plek naar het Hogelandsepark te lopen voor de aangekondigde demonstratie. Volgens Wagensveld is dat toegestaan.

De gemeente Utrecht en de politie blijven alle ontwikkelingen nauwgezet volgen, zegt woordvoerder Peter-Paul Hellings. ,,Het is duidelijk dat de demonstanten de aanwijzingen zullen moeten volgen. Zij hebben zich daar aan te houden." Wat er zal gebeuren als Pegida dat toch niet doet wil Hellings niet vertellen.

Tactisch

Ook over de politie-inzet wil Hellings niet veel kwijt. ,,Dat behoort uiteraard tot de tactische informatie en daar gaan we niets over prijsgeven." Bij de vorige demonstratie, op 11 oktober op het Vredenburg, waren ruim 300 agenten op de been. Zij hielen elf mensen aan.

Utrecht Bekent Kleur zal zaterdagmiddag 'gewoon' demonstreren in het Hogelandsepark, al zegt Auke den Otter van de organisatie dat is overwogen een kort geding te beginnen tegen de gemeente Utrecht. ,,Het is belachelijk dat we niet in het centrum mogen demonstreren en geen mars mogen lopen." Vanwege geldgebrek zag Utrecht Bekent Kleur toch af van een kort geding.

Ook een aantal politieke partijen heeft zich aangesloten bij de tegendemonstratie, waaronder Groen Links, de PvdA en de SP.

AD/Utrechts Nieuwsblad . . . . 06-11-2015

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 3


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech