Wat is de Rojava Revolutie?

Aankondiging, gepost door: Anarchistische Groep Amsterdam op 19/09/2015 09:10:04

Waar: Teatro Munganga, Schinkelhaven 27, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 17/10/2015 - 14:00

Op zaterdag 17 oktober organiseert de AGA een dag over Rojava en de toekomst van de sociale revolutie daar. De opbrengst van deze dag zal gaan naar het werk van de DAF in Kobane.


Rojava is een streek in Noordoost Syrië waar voornamelijk Koerden wonen. Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, nu 4 jaar geleden, heeft deze streek zich autonoom verklaard en is er een systeem van directe democratie en zelfbeheer ingevoerd.

Een van het meest in het oog springende ontwikkelingen daarbij is de positie en de rol die vrouwen spelen in de samenleving. Helemaal als die positie wordt vergeleken met die van vrouwen in de omringende landen waar die positie de afgelopen jaren ernstig verslechterd is of onder zware druk staat. Door het economisch zelfbestuur, het radicaal democratisch bestuur en de zichtbare en actieve rol die vrouwen spelen op elk niveau van de samenleving lijkt er in Rojava een sociale revolutie te hebben plaats gevonden.

Wat is de achtergrond en context van de sociale revolutie in Rojava? Is het wel een revolutie en wat houdt die revolutie eigenlijk in? En wat zijn de uitdagingen, in het heden en voor de toekomst?

Daarover gaan spreken:
Een Koerdische activiste, actief in de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging, in Koerdistan en hier.

Documentaire maker Reber Dosky, hij was verschillende keren in Kobane ten tijde van de belegering en maakte daarover onder andere de korte documentaire: Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS[1].

En assistent professor aan de Wageningen Universiteit Joost Jongerden[2]. Hij is speciaal geïnteresseerd in de wijze waarop politiek, identiteit en geografie factoren samenkomen en zich ontwikkelen in conflictgebieden. Zijn focus is op met Midden-Oosten en op Turkije en Koerdistan in het bijzonder.

Het stadje Kobane aan de Turks-Syrische grens vormt de hoofdstad van een van de kantons van Rojava. Kobane werd wereldberoemd toen de slecht bewapende verdedigers van de stad, tegen alle verwachting in, maandenlang standhielden tegen de zwaarbewapende Islamitische Staat. De stad werd grotendeels verwoest in de gevechten. Activisten van allerlei socialistische en anarchistische groepen helpen bij de wederopbouw van Kobane waaronder de Turkse groep Revolutionaire Anarchistische Actie (Devrimci Anar?ist Faaliyet, of DAF[3]). Zij waren actief in Kobane ten tijde van de belegering door IS en zij zijn nu nauw betrokken bij het organiseren van de wederopbouw van de samenleving. De opbrengst van deze dag zal gaan naar het werk van de DAF in Kobane.

Vanaf 19:00 gaat het programma* verder met eten bij Meisie Mou in de MKZ, om de hoek op de Schinkelstraat 14, en met o.a. Koerdische live muziek.

Zaterdag 17 oktober

Vanaf 14:00

Teatro Munganga,

Schinkelhavenstraat 27, Amsterdam

Entree gratis, donaties gaan naar DAF.

*Voor het exacte programma kijk tzt op www.agamsterdam.org

[1] https://decorrespondent.nl/2780/Mini-docu-Een-dag-uit-het-leven-van-een-...
[2] http://roarmag.org/2015/06/kurdish-autonomy-jongerden-interview/
[3] https://www.facebook.com/anarsistfaaliyetorg

Tags: DAF kobane rojava


Wie: 
nn

Understanding the Kurdish Resistance -Historical Overview & Eyewitness Report | 23 Sep 2015
http://www.crimethinc.com/texts/r/kurdish/Wie: 
nn

Declaration of an Autonomous Zone by ZAD NDDL in Solidarity with Kurdistan
Sunday 27 September 2015, https://zad.nadir.org/spip.php?article3181Wie: 
nn

YPG commander: what is happening in Syria, we can call it clashes of titans; it is more like a third world war, where the major powers are fighting to divide the zones of influence in the world. The solution is not in the hand of Syrian now. It is in the hands of the contesting powers. We see it a war of change of maps, divisions, agreements and mentalities that are hundreds years old.

http://civiroglu.net/2015/10/02/sohr-interview-with-general-commander-of...Wie: 
nn

Kurds find new foe in Facebook / October 07, 2015, http://www.pri.org/stories/2015-10-07/after-battling-isis-kurds-find-new...Wie: 
Anarchistische Groep Amsterdam

Het benefiet voor de wederopbouw van Kobane op zaterdag 17 oktober onder de titel 'Wat is de Rojava Revolutie?' komt dichterbij, tijd om een update te geven over het inhoudelijke programma van de dag.

De dag is op twee locaties. Vanaf 14:00 begint het programma in Teatro Munganga aan Schinkelhavenstraat. Daar gaan spreken: Koerdische vrouwenrechten activist Shoret over de geschiedenis van de Koerdische strijd voor autonomie en de ontwikkelingen in Rojava. Zij introduceerd een psychologe die in Kobane actief is en die zal vertellen over haar ervaringen daar.

Filmmaker Reber Dosky was meedere keren in Kobane en Rojava tentijde van de belegering en maakte daarover de korte film 'Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS'. Hij zal een voorvertoning geven van zijn IDFA genomineerde documentaire en vertellen over zijn band met de verdedigers van Kobane en hun gevecht voor autonomie, tegen IS.

Alex de Jong* van Grenzeloos, Actie voor Rojava en co-directeur van IIRE zal ons in het kort de evolutie van de ideologie van de PYD schetsen. Waarna er ruimte is voor vragen en discussie.

Vanaf 19:00 is er lekker, veganistisch en betaalbaar eten bij Meissie Mou, in de MKZ.

Vanaf 20:30 is er een gesprek met leden van de Turkse anarchistische groep Revolutionaire Anarchistsiche Actie (D.A.F.) over hun kijk op de ontwikkelingen in Rojava en hun solidariteitswerk bij de wederopbouw van Kobane.

Later in de avond wordt er gewerkt om live (akoestische) muziek te verzorgen.

Tot zaterdag!

* Helaas kan Joost Jongerden niet komen zoals eerder werd aangekondigd, hij is die dag in Koerdische regio van Turkije. Alex de Jong komt in zijn plaats, Alex schreef voor o.a. Roarmag.org en Actievoorrojava.nl over de ontwikkelingen in Rojava.

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech