Kennisquiz en ballenwerpen tegen de sociale kaalslag

Nieuws, gepost door: Doorbraak op 15/02/2012 02:11:33

Wanneer: 15/02/2012 - 23:38

Vandaag hebben activisten en sympathisanten van Doorbraak in Leiden actie gevoerd tegen dwangarbeid, voor een leefbaar inkomen en de mogelijkheid om zelf je eigen leven te kunnen bepalen. Bij het stadsbouwhuis, waar werklozen hun uitkering komen aanvragen, was er een feestelijke manifestatie.
Doorbraak is al een tijd actief tegen dwangarbeid in Leiden, onder andere bij de opening van het Participatiecentrum. Daar worden werklozen gedwongen te werken zonder salaris en onder een bijstandsregime. Regelrechte ontduiking van het minimumloon en uitholling van de arbeidsrechten dus. De Leidse CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan voert dat landelijke beleid maar al te graag uit.

Er kwamen zo’n 40 mensen op de actie af, waaronder werklozen, werkenden, studenten, vluchtelingen, migranten, wajongers, en andere belangstellenden. Onder het mom “bekogel de bestuurders” was er een ballenwerpspel en kennisquiz over asociale politici, waaraan de deelnemers en voorbijgangers konden meedoen. Het gevelbord van het stadsbouwhuis was vervangen door een spandoek met de leus: “Stop de sociale kaalslag”. Ook stonden er actieborden met teksten als “Strijd tegen dwangarbeid” en – naast een aangevoerde toiletpot – “Bruin I ? Doorspoelen graag!”. De quizmaster wist iedereen goed in de stemming te brengen met gezamenlijke leuzen als: “Rutte asociaal, pluk je rijke vriendjes kaal” en over de lokale wethouder: “Jan-Jaap de Haan, zoek zelf een andere baan!” Na afloop bleven deze en andere leuzen in stoepkrijt achter als overblijfsel van de manifestatie.

Veel omstanders reageerden positief op de actie. “De bazen verdienen bonussen”, zei iemand, “en dan moeten wij gratis werken?” Hieruit bleek wel hoe belangrijk het is om juist op deze plekken actie te voeren. “Ienemienemutte, weg met Rutte”, riep een dakloze man mee met de manifestatie. Hij was net het stadsbouwhuis uitgestuurd zonder dat zijn aanvraag voor een uitkering in behandeling was genomen, omdat hij geen adres heeft. De crisisopvang, en ambtenaren van het stadsbouwhuis en het maatschappelijk werk blijven naar elkaar verwijzen. En zo leeft deze man al dagen op straat, zonder zicht op verbetering. Dat is dus het zichtbare resultaat van het “eigen verantwoordelijkheid”-beleid van afbraakkabinet Bruin I en de steeds meer dichtgespijkerde gemeentelijke diensten. Geld krijg je pas na eerst een aantal weken gratis te werken in het Participatiecentrum, als dwangarbeider. “Een voorschot geven ze niet meer”, zei hij. “Ik weet niet meer wat ik moet doen”.

De medewerkers van het Werkplein waren vooraf door hun leiding gewaarschuwd. Er was extra beveiliging aanwezig, die naar eigen zeggen “goede afspraken” had gemaakt met de politie. Gelukkig lieten ze zich niet zien tijdens de actie.

Zowel toevallige voorbijgangers als bezoekers van het stadsbouwhuis waren erg enthousiast om de verantwoordelijke politici een bal tegen de smoel te gooien in het ballenwerpspel. Lokale bestuurder De Haan werd deze middag aardig wat keren van zijn sokkel geworpen, net als Geert Wilders, Henk Kamp, Mark Rutte, Maxime Verhagen en Paul de Krom.

Op naar de volgende actie!

(De volledige versie met linken is te lezen op http://www.doorbraak.eu/?p=8858)Wie: 
Doorbraak

Hieronder volgt de tekst die ter plekke door Doorbraak uitgesproken werd.

Stop de sociale kaalslag!

Welkom bij deze actie voor zelfbeschikking en een leefbaar inkomen, georganiseerd door Doorbraak. We protesteren hier tegen de bezuinigingen op de sociale zekerheid, op sociale werkplaatsen, op de zorg, en ga maar door. De regering wil miljarden bezuinigen aan de onderkant van de samenleving, en ook de gemeente Leiden doet daaraan mee. De rijken worden rijker en de armen armer. Het aantal miljonairs is sinds het uitbreken van de economische crisis alleen maar toegenomen. Rutte en zijn vriendjes gebruiken die crisis als excuus om geld af te pakken van de armen en om de rijksten extra te bevoordelen. Dat is asociaal.

Mensen in de bijstand krijgen steeds meer te maken met controle, disciplinering en stigmatisering. Dat moet stoppen. De gemeente dwingt hen tot dwangarbeid. Ze moeten verplicht en onbetaald werken, in het Participatiecentrum en via participatieplaatsen. Ze krijgen geen normaal arbeidscontract en geen cao-loon. Het wettelijk minimumloon wordt ontdoken en arbeidsrechten worden uitgehold. Het werk dat de bijstandsgerechtigden moeten doen, is saai, geestdodend en biedt geen enkel uitzicht op vast werk met een fatsoenlijk loon. De uitbuiting van werklozen als spotgoedkope arbeidskrachten gaat uiteindelijk ook ten koste van mensen met een baan. Al was het alleen maar omdat iedereen werkloos kan worden.

Wie niet betaald werkt, zal ook eten. Er is genoeg geld en welvaart. Het is alleen volkomen scheef en onrechtvaardig verdeeld. We zijn het zat om financieel te worden uitgekleed, om gekort te worden op onze uitkering, om dwangarbeid te verrichten. Ook werklozen hebben recht op respect. Wij eisen het recht op om ons eigen leven te bepalen. We willen niet meer meedoen aan de ratrace die eist dat we steeds productiever moeten worden. We leven niet om te werken, we werken om te leven. We hebben geen zin in het systeem van trappen naar onderen en likken naar boven. We zijn de verdeel- en heerspolitiek zat. Samen staan we sterk. Samen kunnen ons verzetten tegen het afbraakbeleid van de regering en de gemeente.

Wat gaan we hier vandaag doen? Er komt een quiz en we gaan ballen gooien, onder het motto “Bekogel de bestuurders”. Je kunt op de stoep leuzen krijten en op een klaagmuur je woede uiten. Af en toe gaan we leuzen roepen. Veel plezier! En laat je horen!Wie: 
Doorbraak

Nog drie foto's.

Foto: 


Wie: 
Mark Ruttelt

De vragen en antwoorden van de quiz en het ballenwerp-spel kun je hier http://www.doorbraak.eu/?p=8893 vinden.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech