3e poging uitzetting zieke man naar Guinee met mogelijk vals reisdocument

Aankondiging, gepost door: werkgroep Deportatieverzet op 26/01/2014 01:01:05

Wanneer: 28/01/2014 - 08:00

Protesteer tegen de voorgenomen deportatie! Actiemiddelen onderaan de post.

Aanstaande dinsdag, 28 januari om 08:00u, staat er een deportatie gepland van een zieke man naar Guinee. Dit is de derde keer dat de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) een vlucht voor dezelfde man heeft geboekt.

De DT&V wil bij de uitzetting gebruik maken van een reisdocument, dat mogelijk niet door officiële instanties is uitgegeven . Daarnaast is deze deportatie in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en zal er op korte termijn een medische noodsituatie ontstaan als de vluchteling wordt teruggestuurd.
Betrokkene heeft diverse ernstige medische problemen, waarvoor de DT&V vlak voor de kerst nog een medisch advies heeft gevraagd aan het Bureau Medisch Advisering (BMA). Het BMA kwam tot de conclusie dat er op korte termijn een medische noodsituatie zal ontstaan als betrokkene zijn medicijnen niet krijgt; hij zal volledig blind raken. Volgens het BMA zijn de medicijnen in Guinee beschikbaar. Maar uit navraag bij de apotheek in Guinee waarnaar het BMA verwijst, blijkt dat dit niet het geval is. Zij hebben op schrift gezet dat zij niet beschikken over de benodigde medicijnen. Toch heeft de DT&V nu een vlucht geboekt om de de vluchteling te deporteren.

De vluchteling heeft een driejarig zoontje in Nederland met verblijfsvergunning. De procedure voor verblijf bij dit zoontje is door de IND afgewezen in bezwaar. De advocaat heeft hiertegen beroep ingediend. De IND erkent dat er sprake is van een familie/gezinsleven zoals bedoelt in artikel 8 EVRM, maar volgens de IND is in dit geval inmenging door de overheid gerechtvaardigd zijn. De voornaamste reden hiervoor is volgens de IND dat de vluchteling zelf, zonder dat hij rechtmatig verblijf heeft gehad, in Nederland een gezinsleven is aangegaan. Ze gaan voorbij aan het feit dat hij van 2007-2008 wel rechtmatig hier verbleef op grond van het vertrekmoratorium dat toen gelde voor Guinee. Verder zegt de IND dat moeder (uit Ivoorkust) en kind (in Nederland geboren) wel mee naar Guinee kunnen om daar het gezinsleven voort te zetten. Er is door de IND niet onderzocht of vrouw en kind überhaupt wel worden toegelaten tot Guinee, gezien ze daar zelf niet van afkomstig zijn.

De DT&V wil de vluchteling nu uitzetten naar Guinee. Het reisdocument, een zogenaamde ‘titre de voyage’, waarmee de DT&V betrokkene wil uitzetten is onder bijzonder dubieuze omstandigheden tevoorschijn gekomen. Medewerkers van de ambassade van Guinee hebben de vluchteling zelf verteld dat het reisdocument absoluut niet van hen afkomstig is en dat hij zelfs gevaar kan lopen als hij met een dergelijk document wordt uitgezet. Ook tegenover een drietal vrijwilligers van de Noodopvang in Utrecht verklaard de consul (Mw. Toure) en de ambassadeur (Dhr. Sylla) dat het document niet van hen afkomstig is.

De ‘Titre de voyage’ op naam van betrokkene is ondertekend met de naam van Mw. Toure, maar Mw. Toure verklaart mondeling dat zij dit document niet heeft ondertekend. Al eerder kwam het gebruik van deze ‘Titres de voyage’ door de DT&V in opspraak na een uitzending van Nieuwsuur. Naar aanleiding hiervan is het Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT) een onderzoek gestart naar de documenten waaruit tot op heden nog geen resultaat is gekomen.

Bron: Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht (SNDVU)

De werkgroep Deportatieverzet roept iedereen op om fel te protesteren tegen deze voorgenomen deportatie. Je kunt je protest kenbaar maken:

op de facebookpagina van KLM, de deporterende luchtvaartmaatschappij;
via twitter bij @KLM;
door KLM plat te bellen: 020-5459780;
door Air France (de tweede deporterende luchtvaartmaatschappij) te bellen (020 – 545 97 80), te mailen () of bij ze op bezoek te gaan (Amsterdamseweg 55, 1182 GP Amstelveen);
door je klacht, opmerking, puntige analyse, tirade, preek en/of scheldkannonade over het asielbeleid middels een reactieformulier op te sturen naar de staatssecretaris;
door de afdeling ‘Laisser-Passer’ (070 779 54 69, mail dtvafdelinglp@dtv.minvenj.nl) of de afdeling Boekingen (0880 77 74 70, mail boekingen@dtv.minvenj.nl) of de afdeling Bijzonder Vertrek (mail bijzondervertrek@dtv.minvenj.nl) van de DT&V lastig te vallen;
door de DT&V een bezoekje te brengen: Schedeldoekshaven 131 2511 EM Den Haag;
door te protesteren bij de Guinese ambassade in Brussel: mail ambaguinee.bruxelles@yahoo.fr, tel 00-32-2-7710126;
door je ongezouten mening te publiceren op Indymedia.nl en te mailen naar lokale en nationale kranten;
door autonome acties op te zetten op Schiphol.

Vluchtnummer KL 1229, vertrek om 08:00u naar Paris Charles de Gaulle, daarna waarschijnlijk AF 724 (Air France), vertrek om 11:00u naar Conakry.

Op de facebookpagina https://www.facebook.com/events/246752668835227/?fref=ts blijf je op de hoogte van protestacties en kan je ook posten over wat je zelf onderneemt.

LAAT JE HOREN EN ZIEN! SABOTEER DE DEPORTATIEMACHINE!Wie: 
nn

laatste nieuws: uitzetting gaat NIET door.
De zgn superspoed VoVo (allerlaatste spoed procedure voor het treffen van een Voorlopige Voorziening, dwz geen uitzetting zolang ander procedures nog lopen) is GEWONNEN. Kennelijk heeft een rechter een keer iets goeds bedacht.
Meer details volgen, alvast dank aan iedereen die gebeld en gemaild heeft.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech