Woede over Razzia's tegen migranten in Hamburg

Nieuws, gepost door: globalinfo.nl op 15/10/2013 10:03:46

Wanneer: 15/10/2013 - 15:44

Ongedocumenteerde migranten in Hamburg voeren al maanden actie en worden door duizenden Hamburgers gesteund. Politie en autoriteiten kiezen nu voor de frontale aanval.


Zelfgeorganiseerde ongedocumenteerde migranten voeren in Duitsland al maanden fel actie, onder andere tegen de door hen verfoeide 'Residenzpflicht'. In Hamburg is een groep van enkele honderden 'migranten zonder papieren' zeer zichtbaar aanwezig om een oplossing voor hun status te eisen. Ze zijn er in geslaagd om vanuit Libië op Lampedusa te belanden, en zijn vervolgens (met Italiaanse tijdelijke papieren) doorgereisd naar Hamburg en eisen nu een menswaardig bestaan. Ze hebben onderdak gevonden in een kerk, en bemensen een permanente picket (Mahnwache) voor het Centraal Station. Ook zijn er meerder - grote en kleine - demonstraties geweest waarbij ze samen met sympathisanten om een oplossing vroegen.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de politie bij verschillende plekken in de stad (waaronder de vlucht-kerk, St Pauli-Kirche) gericht mensen 'met een Afrikaans uiterlijk' controleert om de Lampedusa-leden eruit te vissen en te arresteren en uit te wijzen. (*1). Dit leidde tot veel commotie. Er volgde meteen dezelfde avond een demonstratie (waar zo'n 800 mensen aan deelnamen), de volgende dag weer, en een grote groep mensen blokkeerde zondag een ingang van het Stadhuis, en werd door de politie verjaagd. Bedenk dat dit alles gebeurt terwijl de lichamen van de omgeslagen vluchtelingeboten bij Lampedusa nog niet eens allemaal geborgen zijn...

Op zondag werd er een grote vergadering gehouden in het activistische pand Rote Flora, waar zo'n 400 mensen aan deelnamen en die avond werd er wederom een strijdbare demonstratie gehouden met tenminste 1000 mensen (2*)

Ondertussen gaan de gerichte arrestaties gewoon door en heeft het Hamburgse bestuur (bij monde van wethouder Neumann (SPD) de migranten te kennen gegeven dat ze tot woensdag de tijd hebben om zich 'vrijwillig bij de politie te melden' (en vervolgens meewerken aan hun deportatie) als ze niet opgepakt willen worden. Vandaag, dinsdag werd ook een woonhuis waar vluchtelingen sliepen, ontruimd door de politie. De opgepakte vluctelingen worden veelal nadat hun identiteit vastgelegd is weer vrijgelaten met de verplichting zich bij het politiebureau te melden en mee te werken aan uitzetting. Bij niet naleving hiervan kunnen ze dan bij een tweede arrestatie vastgehouden en uitgezet worden.

Actievoerders hebben geantwoord met een 'Ultimatum aan het Bestuur van Hamburg' (*3). Ze krijgen tot dinsdag-avond (vanavond op het moment van schrijven) 20:00 uur de tijd om officieel bekend te maken dat ze stoppen met "de racistische controles en vervolging van vluchtelingen". Als dat besluit niet komt, wordt "iedereen opgeroepen om naar het Achidi-John-Platz bij de Rote Flora te komen. "Wij zullen niet langer toestaan, dat in Hamburg vluchtelingen vervolgd en uitgezet worden", is een van de afsluitende stellingen. Ook wordt in het ultimatum gewaarschuwd dat de stemming kookt en dat de demonstraties tot nu toe relatief rustig zijn gebleven omdat er gehoopt werd dat er een redelijke oplossing zou komen. Maar als die niet komt, zou het wel eens heel anders kunnen worden.

Verder:

Elke woensdag was er al een solidariteitsdemonstratie voor de groep Lampedusa in Hamburg, die gaat ook nu versterkt door.
Voor zaterdag 26 staat een grote demonstratie gepland (*4)

Het stadsbestuur zet nu ook de kerken die de vluchtelingen helpen onder druk om de hulp te staken (*5)

Meer info:
http://lampedusa-in-hamburg.org/
https://www.facebook.com/lampedusainhamburg

Noten:
(*1) http://www.taz.de/1/archiv/digitaz/artikel/?ressort=sw&dig=2013%2F10%2F1...
Merk op dat het krantebericht besluit met de constatering dat 'verschillende politie-agenten zich voor de operatie met buikklachten ziekgemeld hebben' om niet aan de razzia mee te hoeven doen.
zie ook: Protest nach Rassistischer Hetzjagd http://lampedusa-in-hh.bplaced.net/wordpress/protest-nach-rassistischer-...
(*2) http://lampedusa-in-hh.bplaced.net/wordpress/protest-nach-rassistischer-...
(*3) http://florableibt.blogsport.de/2013/10/14/ultimatum-an-den-hamburger-se...
(*4) http://gefahrengebietegefaehrden.noblogs.org/post/2013/10/11/26-10-2013-...
(5) http://www.ndr.de/regional/hamburg/fluechtlinge499.html

Omroep NDR, duidelijk in solidariteit met de vluchtelingen heeft op de website "tips hoe u de Lampedusa-vluchtelingen kunt helpen": http://www.ndr.de/regional/hamburg/fluechtlinge501.htmlWie: 
nn

(Dinsdagavond) Zo'n 1000 mensen vannacht voor de Rote Flora bijeen nadat stadsbestuur niet op ultimatum is ingegaan. Politie houdt tegen dat ze een demonstratie lopen en wordt aangevallen 'Randale in Hamburg'
http://www.ndr.de/regional/hamburg/neumann253.htmlWie: 
nn

Vannacht de gebruikelijke taferelen: politie ketelt demo in, pepperspray, waterkanon, met paarden op demonstranten inrijden. (scene's voorafgaand aan demo: http://www.youtube.com/watch?v=FWRgIbeJ8_M)

Goeie uitzending van NDR over achtergrond vluchtelingen: Uitzending NDR http://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/panorama_3/panoramadrei923.html

Solidariteitsdemo vandaag in Berlijn http://de.indymedia.org/2013/10/349337.shtmlWie: 
nn

Sterke open brief aan stadsbestuur van de Lampedusa-migranten

Open letter by the group „Lampedusa in Hamburg“ to the senate of Hamburg and a renewal of our offer for talks
http://lampedusa-in-hh.bplaced.net/wordpress/?lang=enWie: 
Roorda

Aankomende zaterdag over twee weken op 26.10, 13.00 uur wordt bij de de Rote Flora een demonstratie georganiseerd tegen de willekeur van de politie en de racistische controles.

Sinds 1 juni 2013 is de Schanzenviertel, een wijk in Hamburg, structureel als 'risicogebied' beschouwd. In Altona-Altstadt vinden voortdurend willekeurige controles en fouilleringen plaats op verdachtmaking van drugshandel.
De werkelijkheid is dat het handelen in en het gebruiken van drugs wettelijk verboden is en daarmee wordt het mogelijk gemaakt dat de politie volgens de regels kan optreden. Een feit is ook dat hiermee in de stad Hamburg een gebrekkige drugspolitiek wordt afgedwongen. Ongewenste personen die de voortschrijdende gentrificatie/city-vorming in de weg staan worden verwijderd en traditionele cafe's en detailhandel dreigen op te houden met hun bestaan. Ook de Rote Flora dreigteen ontruiming te wachten waartegen voortdurend verzet zal plaatsvinden.

Het veronderstelde 'risicogebied' wordt slechts door toedoen van ambtenaren gerechtvaardigd. Er is geen enkele democratische besluitvorming geweest die hieraan ten grondslag ligt. Met 'uitzonderlijke' maatregelen probeert de politie in Hamburg kolossaal het 'zelfbeschikkingsrecht' te overtreden. Verdachtmakingen vinden plaats omtrent overtreding zodat mensen staande kunnen worden gehouden. Met de controles op tassen, fouilleringen en de identificatie plicht vinden politionele controles plaats.

Het is een vrijbrief voor willekeurig racistische, discriminerende en z.g. rechtsgeldige maatregelen geworden. De Schanzenviertel profiteert niet van deze maatregelen omdat drugsdealers en gebruikers uitwijken in andere delen van de stad. Alle mensen die in de wijk vertoeven kunnen slachtoffer worden van het willekeurige politie optreden...

Foto: 


Wie: 
Roorda

... Begin juli heeft in de buurt van de August Lüttgens-Parks willekeurig politiegeweld plaatsgevonden tegen kinderen/jongeren van buurtgenoten in het z.g. risicogebied. Openbaar op straat vonden er aanhoudingen plaats wat bij de politie het veronderstelde 'uitschot' is. Er zijn nog steeds voortdurend aanhoudingen omdat de Schanzenviertel een risicogebied is geworden. Jongeren worden onophoudelijk, deels door dezelfde politieagenten, meerdere malen aangehouden.

De pesterij escaleerde op 11 juli toen een groep van jongeren tijdens het oversteken van een straat omsingeld werd. De politie ambtenaren hebben ze omsingeld en gebruikten pepperspray en ze gingen slaan. Omstanders werden gehinderd om de jongeren water te geven om hun ogen schoon te spoelen. 1 jongere werd bewusteloos geslagen en en had daardoor geen handboeien nodig. De jongeren hanteerden aanvankelijk geen geweld. Dit alles werd waargenomen door omstanders. Enkele jongeren zijn de hele dag in hechtenis genomen en hebben 6 uur lang eten en drinken geweigerd. Gedurende deze periode zijn ze racistisch beledigd door de politie.Wie: 
globalinfo.nl

Sinds de openlijke razzia's tegen 'mensen met een Afrikaans uiterlijk' in Hamburg begonnen, op vrijdag 15 oktober (zie eerder bericht hier https://www.indymedia.nl/node/19532), staat de stad op z'n kop. Het ultimatum dat solidaire activisten stelden, na een mmassavergadering in actiecentrum Rote Flora, en dat dinsdagavond 20:00 afliep, werd naar verwachting niet beantwoord door het stadsbestuur. Zo'n 1000 mensen verzamelden zich daarop op het Achidi-John-Platz maar werden door een grote hoeveelheid ME verhinderd in het demonstreren, waarna er relletjes uitbraken.. In de dagen daarna bleven er gerichte politie-acties tegen 'Afrikanen' uitgevoerd worden, op internet werden er op speciale pagina's voortdurend waarschuwingen daarover gepubliceerd, en oproepen om er heen te gaan om te protesteren. Ook werd er donderdag voor het eerst melding gemaakt van twee opgepakte migranten die niet na ID-vaststelling weer vrijgelaten werden (met meldingsplicht), maar in voorrarrest gezet werden. (http://www.die-linke-hamburg.de/presse/detail/artikel/24-stunden-inhafti...) Een andere provocatie van het stadsbestuur is de eis aan de kerken waar vluchtelingen onderdak hebben, om de namen en verblijfplaatsen van de gasten door te geven aan de politie.

Temidden van deze ellende zijn echter ook voortdurend opbeurende solidariteitsacties te zien, en zijn media overwegend op de hand van de migranten. Er zijn voortdurend oplopen op plekken waar politie controles probeert uit te voeren, of buurtbewoners hangen er meteen spandoeken op. Ook onroerend is het bericht dat een bekende oude uitsmijter uit de rosse buurt naar de St Pauli vluchtkerk is gekomen om de vluchtelingen te helpen beschermen (http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/3693564/tuersteher-bewacht-f...). Of deze actie (https://www.openpetition.de/petition/online/macht-die-turhalle-fuer-die-...) van leerlingen van klas 10-b van de lagere school Am Hafen in St Pauli, die eisen dat hun gymzaal aan de vluchtelingen ter beschikking wordt gesteld.

Op de traditionele woensdagmiddagdemonstratie waren meer dan 1000 mensen en ook in Berlijn werd een solidariteitsdemonstratie gehouden met een paar honderd mensen, die door de politie belaagd en soms omsingeld werden.

Ondertussen is in Parijs - geheel los hiervan - een vergelijkbare ontwikkeling op gang gekomen:
http://www.ravotr.nl/2013/10/18/parijs-scholierenopstand-tegen-deportaties/


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech