Update AugeCO2hlt: bezetting van spoorlijn en andere acties tegen bruinkoolwining

Nieuws, gepost door: RTF & Klimakamp op 02/09/2013 09:02:06

Wanneer: 02/09/2013 - 14:04

Een snelle update vanuit het actiekamp: afgelopen zaterdag 31 augustus heeft en groep van ongeveer 300 activisten de spoorweg van de open mijn naar de kolencentrale negen uur lang geblokkeerd. Na met enig geweld van het spoor getrokken te zijn voor een identiteitscheck konden de activisten weer vertrekken. Door deze actie kondende ongeveer de gehele dag geen transporten plaatsvinden van de afgraving naar de kolencentrales. Normaal komt hier ongeveer elke 10 minuten een gigantische kolentrein langs. Nu dus even niet.


Bovendien was het motiverend dat het ondanks massale voorzorgsmaatregelen van de politie het toch weer mogelijk bleek ze te slim af te zijn en het spoor te bereiken.
Door diverse autonome acties is het spoor nog een aantal tijdelijk onbruikbaar geweest. Hoewel RWE voor deze week ongetwijfeld rekening heeft gehouden met dit scenario geeft het wel aan hoe kwetsbaar deze infrastructuur is.

Bij het permanente actiekampje bij het Hambacher Forst zijn weer zes nieuwe boomhutten gebouwd in oude eiken. De afgelopen maanden heeft de politie hier elke keer direct hard tegen opgetreden, maar nu met de extra hulp vanuit het klimaat-/RTF-kamp is het wel gelukt.

Er is een bezettings geweest van het bezoekerscentrum van RWE, het energiebedrijf dat verantwoorelijk is voor de bruinkoolwinning en smerige electriciteitsproductie. Daarnaast waren er nog diverse kleine blokkades en bezettingen.

Elke dag wordt in een dorp in de omgeving patat uitgedeeld om zo in gesprek te komen met de lokale bevolking. In Manheim heeft het grootste deel van de bevolking zich helaas, maar ok wel begrijpelijk, al neergelegd bij het verdwijnen van hun dorp. Hun vervangende woningen worden al gebouwd. Maar verderop moet de strijd nog beginnen in in elk geval te voorkomen dat deze afbraak van land en klimaat doorgaat.

Gelijktijdig is er ook aandacht voor soortgelijke bruinkoolwinning in bij Lausitz in het Oosten van Duitsland. Hier is men nog bezig met de procedures. Ook daar heeft deze zomer een kamp plaatsgevonden waar de nadruk vooral lag op het meekrijgen en mobiliseren van de bewoners in de regio.

Een ander uitstapje naar een ander project was een zeer overtuigende presentatie van de succesvolle campagne in Roemenië tegen een geplande goudmijn bij Roșia Montană. Het goede nieuws hier was dat uitgerekend gisteren voor het erst duizenden mensen in Roemenië de straat opgingen vanwege een nieuwe wet die de bedrijven de mogelijkheid geeft een groot project er door te drukken omdat het om het ´algemeen belang´ zou gaan. Deze wet is vooral bedoeld om de bewoners op de plek van de geplande goudmijn te onteigenen. En 20 steden eisden demonstranten gelijk maar het aftreden van de regering.

Op het moment worden de afgelopen actiedagen geëvalueerd. Daarna zal het kamp nog een aantal dagen doorgaan met workshops, discussies en planingsbijeenkomsten van het Reclaim the Fieldsnetwerk. En er zal ook vast nog wel een directe actie plaatsvinden in de omgeving ….

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van computers en internet is het niet mogelijk een lang verslag te schrijven of om alle bestaande duitstalige verslagen te vertalen. Meer is te vinden op de website van AusgeCO2hlt http://www.klimacamp.ausgeco2hlt.de/ (ook foto´s en video´s) of Indymedia Linksunten: https://linksunten.indymedia.org/Wie: 
nn

Zie ook eerder:

„Reclaim the Fields“ meets Klimacamp, https://www.indymedia.nl/node/18852 .

Repressie, kraak en ontruiming bij klimaatkamp in Duitsland (net over de grens), https://www.indymedia.nl/node/18772 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech